Roketsan’dan Yeni Güdüm Kiti: LAÇİN

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Savunma Sanayiinin önde gelen hassas mühimmat üretici şirketlerinden olan Roketsan, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda yeni bir güdüm kiti geliştirmek için çalışmalara başladı.

SavunmaSanayiST.com tarafından ULUSLARARASI YÜK SERTİFİKASYONU TESTLERİ SEMPOZYUMU-III esnasında edinilen bilgiye göre Roketsan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda; mağaralara karşı etkinlik sağlamak üzere uçaktan atılan, pilotun veri bağı ve görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık (IIR) aracılığıyla döngüde olduğu LAÇİN Güdüm Kiti’nin geliştirilmesi için Ocak 2019’da çalışmalara başladı.

STM Banner

MK-81 ve MK-82 genel maksat bombaları ile uyumlu olarak üç değişik (INS-Only, INS+KKS, INS+KKS+TAB) güdüm modunda çalışacak LAÇİN Güdüm Kiti’nin kontrolü için, Laçin POD geliştiriliyor. Kontrol uçağına kendisini AGM-65 Maverick Füzesi olarak tanıtacak olan Laçin POD’un (L-POD) içinde, Laçin mühimmatı üzerinde eşleniği olan “RS Veri Bağı Birimi” ve bulunduğu uçakla iletişimi sağlayan “Laçin Arayüz Birimi” bulunmaktadır.

Laçin POD’un çalışma prensibine göre; anten tarafından yakalanan görüntü sinyali, veri bağı tarafından arayüz birimine iletilir ve burada çözülerek RS-170 formatında kokpite aktarılır. Eş zamanlı olarak pilot tarafından üretilen komutlar ise arayüz birimi tarafından toplanır ve veri bağı birimine aktarılarak, anten aracılığıyla Laçin Güdüm Kiti’ne gönderilmesi sağlanır.

Roketsan tarafından geliştirilen TEBER Güdüm Kiti’nden elde edilen tecrübelerle geliştirilen LAÇİN Güdüm Kiti; Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı Başlığa (IIR), Veri Bağı Terminaline, azami 40.000ft bırakma irtifasına, 2774mm uzunluğa ve 262kg ağırlığa sahiptir. Mağaralar, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanması planlanan Laçin Güdüm Kiti, MK-81/82 mühimmatlarına uyumludur.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com özel haberidir. “SavunmaSanayiST.com” kaynak gösterilmeden paylaşılamaz.

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu