ANKA-3’ten gurur kritik adım: iniş takımları kapalı!

Roketsan-ATMACA-Banner

TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı, gerçekleştirdiği son uçuş testinde iniş takımlarını kapattı ve önemli bir aşamayı geride bıraktı.

Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından paylaşılan ‘’Elde sensin, dilde sen; gönüldesin, baştasın!’’ isimli videoda, ANKA-3 turbofan motorlu insansız savaş uçağının iniş takımlarını havada kapatarak gerçekleştirdiği teste ilişkin görüntüler yayınlandı.

STM Banner

Yayınlanan videoda ANKA-3’ün kalkışının ardından iniş takımlarını kapattığı ve test uçuşunu başarılı bir şekilde tamamladığı görülüyor. ANKA-3’ün başarılı test videosunun açıklamasında, ‘’ Bu gurur verici adım, ANKA III’ün üstün performansını bir kez daha kanıtladı ve ülkemizin savunma gücüne güç katacak yeni teknolojilere bir adım daha yaklaştırdı. Her geçen gün daha da güçlenen ANKA III, vatanımızın güvenliği için gün sayıyor.’’ ifadelerine yer verildi.

TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı Projesi, ilk olarak Kasım 2022’de SavunmaSanayiST.com tarafından duyurulmuştu. İlk kez 18 Mart 2023 tarihinde ortaya çıkan platformun, derin taarruz görevlerinde kullanılması bekleniyor.

Aynı zamanda 23 Mayıs 2024 tarihinde çift motorlu bir ANKA-3 konfigürasyonunun üretileceğini eski TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil açıklamıştı.

ANKA-3’ün çift motorlu konfigürasyonunun süpersonik hızlara ulaşarak, Milli Muharip Uçak KAAN ile birlikte operasyonlarda görev alması bekleniyor.

anka-3

ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı

TUSAŞ’ın İnsansız Hava Araçları (İHA) ailesinin 3’üncü üyesi olan ANKA-3’ün ilk uçuşu 1 saat 10 dakika sürmüştü. Bu uçuşta 8 bin feet irtifaya ulaşan ANKA-3, 150 knot sürate kadar çıkmıştı. 28 Aralık sabah saat 08.38’de pisten teker kesen ANKA-3, bu ilk uçuşu sırasında touch-and-go olarak bilinen pisti pas geçme testini de gerçekleştirmişti.

Yeni nesil İHA sistemi olan ANKA-3, keşif, gözetleme ve istihbarat; farklı hava-yer mühimmatları ile taarruz; hava-hava mühimmatları ile düşman helikopter, pervaneli uçak, İHA’larına angaje olarak av taraması; düşman RF yayımı yapan radar ve hava savunma sistemlerini etkisiz hale getirme; hava ve karada dost kuvvetlere himaye; sinyal ve haberleşme istihbarat; elektronik harp; diğer dost unsurlarla beraber operasyon ve haberleşme rölesi gibi bir çok görevi yerine getirebilecek.

ANKA-3 sistemi, gövde içerisinde yer alan iki istasyonun her birinde 650 kg, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kg, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kg mühimmat taşıyabilecek. Böylelikle, günümüzdeki insansız hava araçlarında en sık kullanılan mühimmatlardan; SOM-J, MK-82 ve Minyatür Bomba (SDB) gibi büyük mühimmatlara kadar pek çok seçeneğin entegrasyonu sağlanabilecek.

Performans

  • Maksimum Seyir Hızı: 0.7 Mach
  • İrtifa Tabanı: 40.000 ft.
  • Faydalı Yük Kapasitesi: 1200 kg.
  • Havada Kalış: 10 saat

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu