KTJ-3700 ve ARAT Füze Motoru Projelerinde Son Durum

Roketsan-ATMACA-Banner

Kale Grubu Teknik Başkanı Osman Okyay, Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-3700 ve ARAT Turbojet Füze Motoru Projelerinde gelinen son aşamaya değindi. 

SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtlayan Okyay; Milli Muharip Uçak için Rolls-Royce ile işbirliği halinde yürüttükleri motor projesi ile Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-1750, KTJ-3200,  KTJ-3700 ve ARAT Turbojet Füze Motorları’nda değindi.

STM Banner

Okyay tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“KTJ-3200 ve KTJ-1750 haricinde iki tane daha motor geliştirme projemiz devam ediyor. Bunlardan bir tanesi 3700 Newtonluk ikinci bir motor projemiz var. Bu motorumuz, Kara Atmaca için gerekli olan motor. Onun tasarım ve geliştirme faaliyetleri bitti, şimdi prototip aşamasına geçtik. Orada da zannediyorum gelecek senin üçüncü çeyreği, en fazla dördüncü çeyreğinin başı gibi o motorun da teslimatını Roketsan’a yaparız.

KTJ-3700

Ömürsüz Motor: ARAT

Dördüncü projemiz, geçtiğimiz sene Kasım ayında imza törenini yapmış olduğumuz ARAT Projemiz. Orada da çok daha düşük yakıt tüketimine sahip ve itki seviyesi biraz daha yüksek, çok daha uzun ömürlü bir motor geliştiriyoruz. O proje ile birlikte aslında bir anda bizim füze motorlarımız, ömürlü olmaktan; ömürsüz olmaya geçiyorlar. Bu çok çok çok büyük bir kırılım. Bunu ne kadar vurgulasam yetmez. Bunun çok daha başka uygulamaları olabilir. İnsansız hava araçları gibi diğer hava platformlarında kullanabilir bir motor haline geliyor motorumuz. Aslında üstüne koya koya gidiyoruz.

Biz Kale Grubu olarak vazgeçilmez bir değerimiz vardır; o da, hiç bir şeyi ‘mış’ gibi yapmayız. Yapmadığımız hiç bir şeyi, yapmış gibi göstermeyiz. Dolayısıyla bu da tabii hakikatten çok işin zor yoludur. Ama biz zora talibiz. Hiç bir şeyi göstermelik yapmayız dolayısıyla burada geliştirdiğimiz motorların da aslında 2012 senesinde imzaladığımız ‘Turbojet Geliştirme Motor Projesi’, o günün imkanları dolayısıyla aslında bazı komponentler bazında, test düzenekleri bazında bize dış alıma cevaz veriyordu. Fakat ülkemizin zaman zaman maruz kaldığı yaptırımlar, hepimizin bildiği bir şey. Bunun her zaman olabilme riski var.”

RÖPORTAJIN TAMAMI:


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu