ABD’nin en pahalı silah sistemi olarak bilinen F-35 savaş uçağına ilişkin Pentagon’un hazırladığı rapor, uçakların bakım gecikmeleri, güvenilirlik sorunları ve siber savunma açıklarıyla ilgili önemli tespitler içeriyor. Raporda, mevcut sorunların altı yıllık test sürecine rağmen devam ettiği belirtiliyor.
Pentagon’un Operasyonel Test ve Değerlendirme Direktörlüğü tarafından Şubat ayında hazırlanan ve gizliliği kaldırılan rapor, F-35 filosunun genel güvenilirlik ve bakım performansının hizmet beklentilerinin altında kaldığını vurguluyor.
Washington merkezli Project on Government Oversight (POGO) tarafından Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası yoluyla elde edilen rapor, uçakların sık sık arızalandığını ve gerekli bakım işlemlerinin zamanında tamamlanamadığını ortaya koyuyor.
Raporda, özellikle yedek parça teminindeki zorluklar nedeniyle bazı uçakların planlanan görevlerde kullanılamadığı belirtiliyor. Bu sorunlar nedeniyle filo, planlanandan daha az sorti uçuşu gerçekleştiriyor. Uçakların görev uygunluğu düşük kalırken, gizli (stealth) kaplamalarının sık sık onarıma ihtiyaç duyduğu ve bu işlemlerin genellikle ertelendiği de ifade ediliyor.
Kritik Sorunlar Devam Ediyor
Rapor, F-35’in otomatik arıza tespit sisteminin güvenilir olmadığını ve gereksinim olan 50 saatte bir alarm oranının aksine saatte bir yanlış alarm verdiğini ortaya koyuyor.
Ayrıca, F-35 Hava Kuvvetleri modeline ( F-35A) monte edilen 25mm topun tasarım ve kurulum sorunları nedeniyle hedefleri vurmakta başarısız olduğu belirtiliyor.
Siber güvenlik konusunda ise detayların sansürlenmesine rağmen, uçakların potansiyel savunmasızlıkları konusunda bilgi eksikliği bulunduğu vurgulanıyor. Programın, 1.8 trilyon doları aşması beklenen maliyeti ise tartışma yaratıyor.
POGO Savunma Bilgi Merkezi Direktörü Greg Williams konuyla ilgili, “F-35’i 18 yıldır uçuruyoruz ve hâlâ bakımını yapamıyor, gizli kaplamasını koruyamıyor veya topunu doğru bir şekilde ateşleyemiyoruz.” dedi.
Lockheed Martin ve Pentagon’un Savunması
Lockheed Martin yaptığı açıklamada, F-35’in güvenilirlik performansı gereksinimlerini karşıladığını veya aştığını ifade etti. Şirket, ayrıca 350 milyon dolarlık bir yatırımla sistem entegrasyon testleri ve geliştirme çalışmaları gerçekleştirdiğini belirtti.
Pentagon ise, siber tehditlerle ilgili kapsamlı güvenlik önlemleri aldığını ve çok katmanlı savunma sistemlerine sahip olduğunu söylerken, testlerin ABD Savunma Bakanlığı’nın en kapsamlı çalışmaları arasında yer aldığı ifade ediliyor.
Pentagon F-35 program ofisi yaptığı açıklamada, “Bugün operasyonda harbe hazır uçaklarımız var ve tasarlandıkları tehdide karşı olağanüstü bir performans sergiliyorlar. Pilotlar, gerektiğinde savaşa götürmek istedikleri avcı uçağının bu olduğunu sürekli vurguluyor.” dedi.
F-35 Programının Geleceği
ABD, şu ana kadar 881’i kendi kullanımına yönelik olmak üzere toplamda 2.456 adet F-35 siparişi verdi. Dünya genelindeki alıcılar için ise toplamda 3.000’den fazla jet teslim edilmesi planlanıyor. Ancak, raporda yer alan bulgular, programın gelecekteki operasyonel etkisine dair ciddi soru işaretleri yaratmaya devam ediyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / stripes