Pakistan Donanması için üretilecek 20 ganbottan ilki, 28 Ocak 2023 tarihindeKaraçi Tersanesi’nde düzenlenen tören ile kızağa alındı.
Pakistan tarafından milli imkanlarla tasarlanmış ganbotlardan ilkinin kızağa alınma töreni, Karaçi Tersanesi’nde grerçekleştirildi. Pakistan Donanması Platform Tasarım Brimi tarafından tasarlanmış olan ganbotlardan 20 adetinin üretilerek Pakistan Donanması’na kazandırılması hedefleniyor. Törene baş konuk olarak Pakistan Filosu Komutanı Koramiral Ovais Ahmed Bilgrami ve diğer Pakistan Donanması yetkilileri katıldı. Törene sivil ve askeri üst düzey yetkililer de katıldı.
Koramiral Bilgrami yaptığı konuşmada, Pakistan Donanması için yerli olarak tasarlanmış ilk ganbotun gelişimine tanık olmanın büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Pakistan Donanması’nın bölgede gelişen jeo-stratejik durumun farkında olduğunu ve olası bir savaşa hazır olmak için donanma potansiyelini artırmaya devam edeceğini değerlendirdi.
Bilgrami; Savunma Üretim Bakanlığı, Pakistan Donanması ve Karaçi Tersanesi’nin savaş gemilerini yerli olarak tasarlama konusundaki tarihi dönüm noktasına ulaşmak için ortak çabalarını ve performansını övdü ve Pakistan Donanması’nın Pakistan’da yerli ve milli imkanlarla gemi inşası konusunda uzmanlaşma kararlılığının altını çizdi.
Törenin başındaki karşılama konuşması sırasında Karaçi Tersanesi ve Mühendislik İşleri (KS&EW) görevlisi Tuğamiral Salman İlyas, Karaçi Tersanesi’nin, savaş gemisi inşa endüstrisinde kendi kendine yeterlilik arayışında hükümet ve Pakistan Donanması tarafından belirlenen hedeflerle tamamen koordine olduğunun altını çizdi. Ayrıca konuklarla birlikte KS&EW’de devam eden çeşitli projeleri değerlendirdi.
Silah Sistemleri Türkiye’den
Ganbotlar, 220 ton deplasman ile 38.8 m toplam uzunluğa ve 33 knot maksimum hıza sahip olacak şekilde tasarlandı. Gemiler, ASELSAN ürünü Muhafız 30 mm Uzaktan Komutalı Stabilize Top Sistemi ve STAMP 12.7 mm Uzaktan Komutalı Silah Sistemi dahil olmak üzere son teknoloji silah ve sensörlerle donatılacaklar.
ASELSAN tarafından çeşitli kalibrede silahların entegrasyonuna yönelik geliştirilip üretilen Stabilize Silah Sistemleri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanı sıra birçok ülkenin silahlı kuvvetleri için hizmet veriyor. Özellikle STOP, MUHAFIZ ve STAMP sistemleri birçok ülke tarafından donanmalarındaki gemilerde kullanılmak üzere tercih edildi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com