Türk savunma sanayiinin önde gelen firmalarından STM, milli vurucu İHA KARGU’ya zırh delici mühimmat başlığı entegre etti. KARGU, yeni başlığıyla ilk test atışında hedef zırhlı aracı başarıyla vurdu.
Yoğun bir geliştirme sürecinin ardından sahaya çıkan zırh delici KARGU, belirlenen hedefi tam isabetle vurmayı başardı. Zırhlı bir aracı hedef alan KARGU, dalış yaparak hedefi noktasal hassasiyetle imha etti.
KARGU Gelişmeye Devam Ediyor
STM, Türkiye’nin terörle mücadelede etkin olarak kullandığı milli vurucu İHA “KARGU”ya zırh delici mühimmat başlığı entegre etti. STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, KARGU’yu sürekli geliştirdiklerini ve sahadaki değişen ihtiyaçlara hızla uyum sağladıklarını belirtirken, “Bir süredir KARGU’nun farklı faydalı yük versiyonları için çalışıyoruz.
Bugüne kadar anti-personel mühimmat başlığı ile sahada etkin şekilde görev alan KARGU bundan sonra zırh delici harp başlığı ile de mobil ve yerleşik kara hedeflerine, dayanıklı yapılara ve zırhlı kara araçlarına etki edecek. Kullanıcı personel sahadaki anlık duruma göre, anti personel mühimmat başlığını çıkarıp, zırh delici başlığı hızlıca değiştirebilecek. Özellikle KARGU’yu çok aktif şekilde kullanan Mehmetçiğimizin sahada elini güçlendirecek bir konsept ortaya koyduk.
İhracat açısından da son derece etkili olacak. Diğer yandan STM mühendislerinin imzasını taşıyan RF (Radyo-Frekans) Arayıcı Başlık entegrasyonunda da sona geldik. RF Arayıcı Başlık ile de KARGU, düşman radar ve elektronik harp sistemlerini tespit edip, imha edebilecek. Özellikle etkin bir maliyetle düşman unsurlara etki edebilecek milli bir sistemi ülkemize kazandırmış olacağız.” dedi.
Milli vurucu İHA’mız #KARGU, zırh delici harp başlıklı ilk test atışında, hedef zırhlı aracı tam isabetle vurdu!🎯🇹🇷 https://t.co/Z1A1GyM0mc pic.twitter.com/YD0IjXc7ES
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) September 30, 2024
KARGU, Üç Farklı Kıtada Tercih Ediliyor
Kamuoyunda “kamikaze İHA” olarak bilinen KARGU, 2018 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunuyor. Terörle mücadele, özel operasyonlar ve sınır ötesi operasyonlarda etkin şekilde kullanılan KARGU, dünya genelinde de dikkat çekiyor.
2021 yılında ilk ihracat başarısını elde eden KARGU, 2024 itibarıyla üç farklı kıtada 10’dan fazla ülkeye ihraç edilmiş durumda. Bugüne kadar 5 bin adetten fazla üretilen KARGU, tespit edilmesi zor olan düşük radar kesit alanı ve taşınabilir yapısı ile ön plana çıkıyor.
Azami 10 kilometre menzile sahip olan KARGU, 30 dakika boyunca havada kalabiliyor. Yapay zeka ve görüntü işleme yetenekleri ile gece-gündüz operasyon kabiliyetine sahip olup, gelişmiş seyrüsefer ve kontrol algoritmaları ile donatıldı. Ayrıca GPS’ten bağımsız görev yapabilmesine imkân sağlayan KERKES Projesi de bulunuyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com