ATMACA Gemisavar Füzesi

Roketsan-ATMACA-Banner

ATMACA Gemisavar Füze Sistemi, Türk Deniz Kuvvetlerinin gemiden gemiye seyir füzesi ihtiyacının milli olarak karşılanması amacıyla, Roketsan ana yükleniciliğinde, ASELSAN ve ArMerKom alt yükleniciliğinde geliştirilmiştir.

Her türlü hava şartında kullanılabilen modern bir güdümlü mermi olan ATMACA, karşı tedbirlere dayanıklılığı; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal yetenekleri ve ileri görev planlama sistemi (3D routing) sayesinde, sabit ve hareketli hedeflere karşı etkili olabilmektedir.

STM Banner

Küresel Konumlandırma Sistemi, Ataletsel Ölçüm Birimi, Barometrik Altimetre ve Radar Altimetre alt sistemlerini kullanarak hedefine doğru yol alan ATMACA, hedefini yüksek doğrulukla bulabilmek için aktif radar arayıcısını kullanmaktadır. 220 km’nin üzerinde bir menzile sahip olan güdümlü mermi, görüş hattının ötesindeki hedefler için de büyük bir tehdit oluşturmaktadır. ATMACA’nın; hedef güncelleme, yeniden saldırı ve görev iptal kabiliyetlerinin ardında ise sahip olduğu gelişmiş ve modern veri linki yer almaktadır. En verimli görev profilini sunabilen sistemde; hedefe zamanlama, hedefi vurma ve hedefi ateş altına alma operasyonel modları mevcuttur.

ATMACA

Projenin Gelişimi

2009 yılında başlatılan proje kapsamında, halihazırda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan Harpoon Gemisavar Füzesi (ABD) muadili bir sistemin milli imkanlarla geliştirilmesi planlanmaktaydı. Geliştirilecek olan sistem, bünyesinde birçok ilki barındıracaktı. ATMACA, Türkiye’nin ilk deniz füzesi olacak ve MİLGEM projesi kapsamında milli imkanlarla üretilen savaş gemilerinde kullanılacaktı.

ATMACA, 9 sene süren zorlu gelişim ve test faaliyetlerinin ardından Kasım 2018 tarihinde gün yüzünde çıktı. ATMACA Seyir Füzesinin Seri Üretim Anlaşması, 02 Kasım 2018 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ROKETSAN arasında düzenlenen törenle imzalandı. Proje başlangıcında 140km menzilli Harpoon Gemisavar Füzesi muadili olması beklenen ATMACA, 200km+ menzili ile Harpoon’dan daha yüksek bir menzile sahip oldu.

ATMACA Gemisavar Füzesi; düşük radar kesit alanına sahip olması ve Super Sea Skimming yani su sathına yakın uçuş yapabilmesi sebebiyle, hedef platform tarafından ancak 18-20 kilometre mesafeden tespit edilebiliyor. ATMACA’nın hızını 0.85 Mach olarak baz alırsak, bu durum, hedef geminin mürettebatına çok kısıtlı bir reaksiyon süresi tanıyor. Bu sebepten ötürü, ATMACA tarafından hedef alınan platformun, ATMACA’yı kolay kolay bertaraf edemeyeceği düşünülüyor.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyaçları kapsamında geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi, “Gelişmiş 3B Görev Planlama” özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde ATMACA operatörü mürettebat, ATMACA’nın hedefine giderken izleyeceği rotayı önceden planlayabiliyor ve rota bacakları ekleyebiliyor. Hedef platformun Ege denizinde yer alan bir adanın arkasında bulunduğunu düşünürsek; fırlatılışından itibaren Super Sea Skimming özellikle seyir alan ATMACA, hedef platformun önünde yer alan adanın etrafından dolaşabilmekte veya ani bir şekilde yükselme-alçalma yaparak hedefi imha edebilmektedir. Aynı zamanda Meteksan Savunma tarafından geliştirilen KEMENT Taktik Veri Bağı’na sahip olan ATMACA, fırlatılıştan sonra dahi rota bilgisi güncelleme yapabilmektedir.

Savunma Sanayii Başkanlığı ile Roketsan arasında, 2018 yılında imzalanan sözleşmeyle seri üretim çalışmaları başlayan ATMACA güdümlü mermisinin, Deniz Kuvvetleri envanterindeki platformlara entegrasyon çalışmaları tamamlandı. İlk olarak MİLGEM korvetlerine entegre edilen ATMACA Silah Sistemi ile yapılacak atışlı test, KINALIADA Korveti ile başarılı bir şekilde icra edildi. ATMACA’nın 2020 yılından itibaren envantere alınması planlanıyor.

Teknik Özellikler

Çapı:350mm
Kanat Açıklığı:1.4m
Uzunluğu:4.8m
Ağırlığı:800kg
Harp Başlığı:250kg sınıfı
Harp Başlığı Tipi:Yüksek Patlayıcılı Penetrasyon Etkili
Menzil:220km+
Güdüm Sistemi:ANS + KKS + Barometrik Altimetre + Radar Altimetre
Arayıcı Başlık:Aktif Radar Arayıcı Başlık
Sürat:0.8/0.85 Mach

 


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu