2021 Yılı Savunma Sanayii Cirosu Açıklandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İstanbul Sanayi Odası ve SAHA İstanbul işbirliğinde düzenlenen 4. Savunma Sanayii Buluşmaları’nın açılışında konuştu.

Başkan Demir tarafından yapılan açıklamada, “20 yıl önce sadece 62 savunma projesi yürütülürken, bugün bu sayı 800’e yaklaştı. Bu projelerin yarısından fazlası son 5 yılda başlatıldı.

STM Banner

20 yıl önce 5,5 Milyar Dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken, geldiğimiz noktada 60 Milyar Dolarlık proje hacmine ulaşıldı.

Sektörümüze dair güncel bazı rakamları da buradan ilk kez açıklamak isterim.

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği’nin (SASAD) hazırladığı 2021 yılı sektör performans verilerine göre;

Savunma ve havacılık sanayii sektör ciromuz 2021 yılında 10 milyar dolar barajını aşarak, pandemiöncesi rakamlara tekrar geri dönüş sağladı.

TRG-300

Sektörümüzün aldığı yeni sipariş tutarı, bir önceki yıla göre yüzde 40 artarak yaklaşık 9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Sektörümüzün Ar-Ge harcamaları ise önceki yıla göre yüzde 32 artarak yaklaşık 1 milyar 600 Milyon doları geçti.

Bu yıl sonunda bu rakamların daha yukarılarda olmasını hedefliyoruz.

Kıymetli Misafirler,

Her platformda ifade ettiğim gibi bizim en büyük hedefimiz, savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye olabilmektir. Biz bu hedefe ulaşmak için ekosistemimizin her bir üyesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bugün geldiğimiz nokta ve elde ettiğimiz başarıların hepsi sistemli bir çalışmanın ürünüdür. Biz 5 yıl öncesinde bugünkü konumumuzu ifade ederken bizleri hayalperest olarak niteleyenler oldu elbette.

Ama biz olumsuzlukları göz ardı ederek ekosistemimizin büyük gayretleriyle bu günlere geldik. İnanıyorum ki aynı azim ve kararlılıkla devam ettiğimiz sürece 10 yıl içerisinde savunma sanayii alanında dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmamamız için bir sebep göremiyorum.

Savunma sanayii ürünlerimizi dünyanın ilgiyle takip ettiğini söyleyebiliriz. Ülkemiz savunma sanayii alanında artık bir pazar değil aktör konumuna gelmiştir.

CATS-Bayraktar-TB2

Bunun en büyük göstergesi ihracatımız diyebiliriz. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’e; İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi 228’e çıktı.

20 yıl önce yıllık sadece 248 milyon dolarlık bir ihracatımız varken, 2021 yılını 3 milyar 224 milyon dolar gibi rekor bir seviyede kapattık. Bu yıl inşallah 4 milyar doların çok üstünde bir rakama ulaşmayı hedefliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

ÖNERİLEN İÇERİK: Savunma Sanayii İhracatı: Nisan 2022


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu