Hindistan: Pakistan F-16’sını vurduk

Roketsan-ATMACA-Banner

Hindistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre dün yaşanan çatışmalarda Keşmir semalarında Hindistan Hava Kuvvetleri’ne ait Mig-21 Bison tipi savaş uçağı tarafından, Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ait 1 F-16 vurularak düşürüldü. Vurulan F-16’da bulunan 2 pilot fırlatma koltuğunu kullanarak uçaktan ayrıldı. Uçağın R-73 tipi havadan havaya füze ile vurulduğu belirtildi. Vurulan uçak ise F-16D olarak açıklandı.

Hindistan’ın yaptığı açıklamalara göre Pakistan’a ait bir F-16 savaş uçağı AIM-120C5 tipi orta menzilli havadan havaya füze atışı yaptı. Bu füze Hindistan’a ait bir Mig-21’i düşürdü. Bunun üzerine ise Hindistan Hava Kuvvetleri bağlısı diğer Mig-21, Pakistan F-16’sını hedef alarak R-73 tipi hava-hava füzesini ateşledi. Ateşlenen füze F-16’ya isabet sağladı ve yanarak düşmeye başlayan uçaktan 2 pilotta fırlatma koltuğu ile ayrıldı.

STM Banner

Pakistan yetkilileri ise bunun yalan bir haber olduğunu, Pakistan Hava Kuvvetleri’nin dün yaşanan olaylarda F-16 tipi savaş uçağı kullanmadığını, gerçekleşen tüm düşürme olaylarının JF-17 Thunder uçakları ile yapıldığını savundu. Bölgede AIM-120C5 tipi havadan havaya füze parçasının bulunduğunu söyleyen Hint yetkililer JF-17’lerin bu füzeyi kullanamayacağını, bu füzenin yalnızca F-16’larda kullanılabileceğini iddia etseler de Pakistan tarafından yapılan açıklamada JF-17’lerin de AIM-120C5 AMRAAM füzesini kullanabildiğini söyledi. F-16’larının kesinlikle bölgede bulunmadığını beyan eden Pakistan, 1 değil 2 adet Mig-21 düşürdüklerini de aktardı.

Resim

Şu ana kadar Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF) tarafından, Hindistan Hava Kuvvetlerine (IAF) ait 1 adet Mig-21 jetinin ve Hindistan Silahlı Kuvvetlerine ait 1 adet Mi-17 helikopterinin düşürüldüğü kanıtlandı. Ancak Hindistan’ın, Pakistan Hava Kuvvetlerine ait F-16 jetini düşürdüğü henüz kanıtlanmış değil.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com 

  Sarsılmaz

2 Yorum

  1. Hanı yorumcu olarak JF-17 ler tenekeydi??? hani tedarik zinciri , nato sistemi , estek keresten??? JF-17 nasıl bu füzeleri yolladı?? demek ki bir yolu vamiş😊 … F-35 ler hani teslim oluyordu??
    bunu yazıyorum çünkü siz yorumculuk adı altında gerçekleri yazmıyor yönlendirme yapıyorsunuz.. yönlendirmeleriniz de memleketin hayrina degil.. içi boş degerlendirmeler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu