ALPAGUT Akıllı Dolanan Mühimmat, AKINCI TİHA’ya entegre edildi. Atış testlerine hazırlanan ALPAGUT’tan ilk görüntüler de geldi.
Bayraktar AKINCI TİHA, geçtiğimiz gün Roketsan üretimi MAM-T IIR/TV, MAM-L ve TEBER mühimmatlarıyla başarılı bir atışlı test faaliyeti geçirdi. Test faaliyetine ilişkin görüntülerde, AKINCI TİHA’nın kanat altındaki bir mühimmat ise dikkat çekti. Çok kısa bir süre içerisinde ALPAGUT’un ilk atışlı testinin gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Bu mühimmat, ilk kez SAHA EXPO 2022 sırasında birebir ölçekli maketiyle lanse edilen ALPAGUT Akıllı Dolanan Mühimmatı Sistemi. Roketsan ve STM iş birliğiyle geliştirilen ALPAGUT, özellikle düşman hava savunma, radar, haberleşme ve komuta-kontrol unsurlarını hedef almak üzere geliştirildi.
Neden Ters Duruyor?
Öte yandan ALPAGUT’un AKINCI TİHA’nın silah istasyonunda, arayıcı başlığı yukarıda kalacak şekilde durması da sosyal medyada oldukça tartışıldı. ALPAGUT, AKINCI TİHA’dan bırakıldıktan sonra havadayken ters dönecek ve arayıcı başlığı, yeri görecek şekilde pozisyon alacak. Eğimli arayıcı başlığı sayesinde ALPAGUT, yerdeki hedefleri çok daha yüksek bir huzme genişliğiyle tespit edebilecek.
Minyatür Bomba gibi birçok mühimmat da benzer şekilde ters olarak istasyona yükleniyor ve havadayken doğru pozisyonu alıyor.
1 saat boyunca havada kalabilen ve 60 kilometreden yüksek bir menzili bulunan ALPAGUT, 11 kilogram ağırlığındaki farklı harp başlıklarını taşıyabilecek. Kullanım senaryosu gereği platformdan bırakıldıktan sonra belirli bir süre boyunca havada dolanarak hedef tespiti, takibi ve hedef kıymetlendirme faaliyetlerini icra edecek ALPAGUT, yerden gönderilen kullanıcı onayı ile otonom olarak belirlenmiş hedefe dalış yaparak ve hedef imhasını gerçekleştirecek.
ALPAGUT sahip olduğu iki modlu arayıcı başlık ile hedefi fark edilmeden tespit ve teşhis edebilyor, konum karıştırıcı sistemlerden etkilenmeden ve hassas güdüm-kontrol tahrik sistemi ile hedefe nokta atışı yönleniyor. Sistem tüm bu özelliklerin yanı sıra at-unut özelliği ile de kullanıcısına önemli avantajlar sunuyor.
Halihazırda kalifikasyon testleri devam eden ALPAGUT, tekli veyahut sürü şeklinde kullanıma da uygun yapıda geliştirildi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com