Türkiye’nin savunma sanayiinde kendi silah sistemlerini geliştirme, yerlileştirme ve millileştirme, dışa bağımlılığı ortadan kaldırma hedefinde önemli bir dönüm noktası olan ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş.’nin birinci etabının temeli, törenle atıldı.
Silah sistemleri konusunda ASELSAN’ın sahip olduğu Ar-Ge kültürü ile Konya Bölgesinin silah üretim kabiliyetini ve çevik yaklaşımlarını bir araya getirerek, sadece yurt içi pazarı değil yurt dışı pazarlarda da önemli bir pazar payı almayı hedefleyen yatırımın temelleri atıldı.
Konyalı 24 firmanın kendi arasında kurmuş olduğu Konya Savunma Sanayi A.Ş. ve ASELSAN ortaklığı ile silah ve silah sistemleri konusunda öncü rol üstlenecek bir fabrika kuruluyor. Fabrika, Konya Havalimanı yakınında 300 bin metrekarelik alanda inşa ediliyor. ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş. adı altına kurulan ve hisselerinin yüzde 49’u Konya Savunma Sanayi A.Ş.’ye, yüzde 51’i ASELSAN’a ait olan fabrikaya, uzaktan komutalı silah sistemleri ve hali hazırda yurt içinde üretilemeyen silahların üretimi için 65 milyon dolarlık yatırım yapılıyor.
Temel atma töreninde konuşan Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, savunma sanayisinin son 15 yılda büyük mesafe kaydettiğini söyledi. Başkan Yardımcısı Şeker, “Çok sayıda cihaz ve sistem üretiyoruz ve ihraç ediyoruz. Ancak bu yeterli değil. Çok daha büyük hedeflerimiz var. Bunun yolu da ülkemizin her köşesindeki altyapı ve insan kaynağını kullanmaktan geçiyor. Bu şirketi bunun için çok büyük bir örnek olarak görüyorum.” dedi.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere, ülkemizin askeri sistemler geliştirme ve geliştirmiş olduğu sistemleri uluslararası arenada dost ve müttefik ülkelerin hizmetine sunma konusunda yetkinliği her geçen gün artıyor. Ülkemiz, savunma sanayiinde kendi bağımsız sistemlerini geliştirme, yerlileştirme ve millileştirme konusunda büyük bir irade ortaya koymuş ve bu yönde hızlı bir ilerleme içerisine girmiştir. Bu yatırım Savunma sanayinde dışa bağımlılığın azaltılması temel hedefiyle birlikte bölgesel kalkınmanın sağlanması için de önemli bir adım olacaktır. Bugün burada sadece sistem üretim, test ve entegrasyon faaliyetlerinin yürütüleceği bir tesis değil, aynı zamanda silah ve silah sistemleri tasarım ve inovasyon merkezi olarak hizmet verecek bir tesisin temelleri atılmış olmaktadır. Bu şirketimiz aynı zamanda ülkemizin ilk savunma sanayii Spin-off (Bölünerek Büyüme) şirketi olma özelliğini taşımaktadır. Bu projenin hayata geçirilmesi için emek sarf eden herkese çok teşekkür ediyorum.”
Konya Savunma Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Koyuncu, tarihi bir ana şahitlik ettiklerini söyledi. Koyuncu, “Bu coğrafyaya 200 yıl başkentlik etmiş Konya ile savunma sanayisinin lideri ASELSAN iş birliği yapıyor. Büyük hedeflerimiz var. Çok kısa sürede en büyük elli ihracatçı şirket arasında yer almayı planlıyoruz.” diye konuştu.
18 Ülkede Kullanılıyor
ASELSAN tarafından özgün olarak geliştirilen Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğünün yanı sıra 18 farklı ülkenin güvenlik güçlerinde hizmet ediyor. Sistemlerin olgunluk seviyesi ve uluslararası pazardaki konumu dikkate alındığında ASELSAN, Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri alanında dünyadaki lider firmalar arasında yerini alıyor.
Konya’da Üretilecek, Gemilerde Kullanılacak
3 binin üzerinde ASELSAN Uzaktan Komutalı Silah Sistemi, otuzdan fazla farklı platform üzerinde yurt içi ve yurt dışı birçok kullanıcı tarafından kullanılıyor. Silah Sistemleri; kara platformlarında, zırhlı personel taşıyıcı araçlardan, ana muharebe tankına, sabit tesislerden obüslere kadar geniş bir kullanım alanında hizmet veriyor. Benzer şekilde, deniz platformlarında, ani müdahale botlarından firkateynlere, karakol botlarından çıkarma gemilerine kadar uzanan kullanım alanlarında görev yapıyor.
Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri (UKSS); kara, deniz ve hava platformları üzerine entegre edilerek asimetrik tehditlere karşı etkin savunma amacıyla geliştirildi. Uzaktan Komutalı Silah Sistemlerinde, makinalı tüfek ve otomatik toplar, 40mm otomatik bomba atar ve anti-tank füzeleri kullanılıyor. Gece ve gündüz hassas gözetleme yeteneği sağlayan elektro-optik birimler ve silahın ateş gücünün etkin şekilde kullanılmasını sağlayan stabilizasyon, hedef takip ve balistik hesaplama yetenekleri ile silah sistemleri her türlü hava koşullarında gece ve gündüz görev yapıyor.
Milli ve Yerli Silah
Söz konusu sistemlerde kullanılmakta olan birçok makinalı tüfek ve otomatik top, yerli alternatifleri bulunmaması sebebiyle hali hazırda yurt dışı firmalardan ithal ediliyor. Bu durumun yüksek maliyet ve uzun tedarik süreleri gibi olumsuz etkileri olmasının yanı sıra son kullanıcı ülkelere uygulanan ambargolar nedeniyle ihracatında sıkıntı yaşanabiliyor. ASELSAN’ın Uzaktan Komutalı Silah Sistemlerinde kullandığı yaklaşık 13 farklı kalibre ve standartlardaki silahın ülkemizde milli olarak geliştirilip üretilmesi için gerekli bilgi birikimi ASELSAN ve yan sanayii firmalarında mevcutbulunuyor. ASELSAN, söz konusu silahlara yönelik yurt dışı bağımlılığın ortadan kaldırılması ile daha rekabetçi ve hızlı çözümler üretecek.
Uygun Şartları Konya Sağladı
Kurumların desteği, yatırımcıların konuya ilgisi, üretim alt yapısının mevcudiyeti, silah sanayi konusunda deneyimi, gelişmiş üniversite ve teknoloji geliştirme bölgeleri, atış ve test alanları, savunma sanayinin yerlileştirilmesi konusunda eşgüdüm içerisinde yürütülen faaliyetler göz önüne alınarak silah sistemleri üretimi için uygun şartların Konya’da bulunduğu değerlendirilerek yatırım gerçekleştirildi.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com