Rusya Federasyonu’nun 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı Ukrayna’ya yönelik işgalin ardından topçu sistemlerinin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Hem Ukrayna hem de Rusya topçu sistemlerini etkili bir şekilde kullanmayı sürdürüyor.
Ukrayna’da yaşanan olayların ardından pek çok Batılı ülke topçu sistemlerini ve personellerini geliştirmek ve eğitmek üzere harekete geçmiş durumda.
Savaşın sonuçları tüm Avrupa kıtasında hissedilirken özellikle topçu sistemleriyle ün salmış olan bir İskandinav ülkesi ön plana çıkıyor. İşte bu ülke Finlandiya.
Finlandiya Topçusu
Finlandiya Savunma Kuvvetleri (Puolustusvoimat) envanterinde halihazırda 1.500 kadar topçu sistemi bulunuyor. Finlandiya, bu veri ile Batı Avrupa’da en fazla topçu sistemine sahip ülke konumunda. Açık kaynaklı olan bu verilere pek güvenmemek gerekiyor zira Fin Ordusunun envanterinde çok daha fazla sayıda sistem olduğu iddia ediliyor.
Resmi kayıtlara göre ülkenin envanterinde 700 adet obüs, 700 adet ağır havan ve 100 adet ÇNRA bulunuyor. Aynı zamanda Fin halkı ülke topraklarını savunmak üzere sürekli eğitim altında.
Baltık Denizi bölgesinde Rusya haricinde Finlandiya’nın en yakın rakibi Polonya. Polonya’nın ise yaklaşık 700 kadar topçu sistemi bulunuyor. Almanya’nın envanterinde ise yalnızca 200 topçu sistemi yer alıyor.
Finlandiya’nın komşuları olan İsveç ve Norveç’te ise durum daha da vahim. İsveç’in envanterinde 100, Norveç’inkinde ise daha az sayıda sistem yer alıyor.
Türkiye ile Kıyas
Finlandiya Kara Kuvvetleri Komutanı Petri Hulkko, ülkesinin topçu sistemlerindeki şanından dolayı gururlu. Hulkko, Türkiye’nin ardından Avrupa’daki en büyük kara gücünün Finlandiya olduğunu belirtiyor. Hulkko, bu özelliğin pek çok ülke tarafından “kıskanıldığını” vurguluyor.
Finlandiya’nın bu özelliği Batılı müttefikleri cezbediyor. Pek çok ülke uluslararası tatbikatlar aracılığıyla Finlandiya’nın deneyimlerini kendi ordularına katma peşinde.
Finli uzmanlara göre topçu sistemlerinde yalnızca ekipmanın kendisi etkinlik için yeterli değil. Pek çok faktör etkinlikte rol oynuyor. Fin topçusunun etkinliğini belirleyen faktörler arasında hızlı ateşleme, atış istasyonundan sığınaklara doğru hızlı hareket etme ve yeni göreve başlama gibi pek çok faktör yer alıyor.
Modern Sistem Alımları
Hızın çok önemli bir faktör olduğunu fark eden Fin Kara Kuvvetleri bu yüzden Güney Kore üretimi K9 tipi obüslere daha fazla yatırım yapıyor. Fin Kara Kuvvetlerinde bulunan K9 obüslerinin yerli ismi ise K9FIN Moukari.
2017 yılında 160 milyon dolara 48 adet Moukari siparişi veren Finlandiya, geçtiğimiz yıl içerisinde ise daha önceki anlaşmada yer alan opsiyon hakkını kullanarak 10 adetlik ek Moukari siparişi daha geçti. Böylece Finlandiya’nın sipariş verdiği K9 obüslerinin sayısı 58’e yükselmiş oldu.
Finnish #Army enhances its strike capabilities. K9 self-propelled howitzer being tested at #MVH16. #maavoimat pic.twitter.com/KpB6Vx6wZp
— Maavoimat (@Maavoimat) November 24, 2016
Finlandiya, topçu sistemlerinde personel eğitimine çok büyük önem veriyor. Bu kapsamda İsveç, Norveç ve ABD başta olmak üzere pek çok partner ülke Fin güçleriyle yakın dirsek temasında.
Modern harp sahasındaki topçu sistemlerinin etkinliğini artıran en büyük faktörlerden bir diğeri ise gözlem araçlı kullanılan hava araçları (drone’lar vs.) ve topçu tespit radarları. Bu konuda eksik kaldığını hisseden Fin Ordusu, 2019 yılında İsrail’e başvurdu ve çalışmaların hala yüksek gizlilikle devam ettiği biliniyor.
Fin Ordusunun Saab üretimi ARTHUR radarları ve ELTA üretimi ELM-2084 radarları alımı yaptığı bilinen bir gerçek. Bu radarlar sayesinde düşman topçularının konumu tespit ediliyor ve topçular ateş altına alınıyor. Bazı durumlarda bu sistemler sayesinde düşman topçusunun atışı bölgeye ulaşmadan önce askerle yönelik uyarı bile geçilebiliyor.
2. Dünya Savaşı’nda Fin Topçusu
Fin Ordusu, bugünkü şanını ise 2. Dünya Savaşı yıllarına borçlu. 1944 yılı yazında Tali-Ihantala ve Äyräpään–Vuosalmen savaşlarında Karelian Isthmus bölgesinde durdurulan Sovyet Ordusu bunun en güzel örneklerinden.
Fin Kuvvetleri, Tali–Ihantala bölgesinde bulunan 21 topçu bataryasıyla kendisinden daha fazla topçu bataryasına sahip olan Sovyet Ordusunu al aşağı etmişti. Bu başarıdaki en büyük pay ise Fin personelin dakikliği ve hedeflerin kusursuz bir şekilde hedef alınması kaynaklı. Fin topçusunun bugün dünya çapında ünlü olmasının sebebi geçmişe dayanıyor.
Fin topçularının “atası” olarak anılan isim ise Devam Savaşı (Kış Savaşı) Generali Vilho Petter Nenonen. Nenonen’in o dönemde hayata geçirdiği pek çok öğreti bugün hala topçu personelinin eğitiminde hayati öneme sahip.
Modern Dönem ve Akıllı Mühimmatlar
Uzmanlara göre gelecekte değişecek olan harp sahasında silah sistemleri çok daha teknik hale gelecek. Farklı tipteki topçu sistemlerine olan rağbet ise giderek azalıyor. Ateş gücü ve çeşitliliğine olan talep ise giderek artıyor. Özellikle mühimmatlardaki değişim dikkat çekici. Mühimmatlar hem giderek daha akıllanıyor hem de daha az sayıda akıllı mühimmatla çok daha fazla etkinlik sağlanabiliyor.
Mesela Fin Ordusu son yıllarda 105 mm, 130 mm ve 152 mm topçu sistemlerini emekliye ayırma kararı aldı. Şu anda odak noktası ise ÇNRA’lar (Fin Ordusu envanterinde 298 adet ABD üretimi M270 ÇNRA yer alıyor) ve 155 mm topçu sistemlerinde.
Ukrayna’daki savaş gittikçe şiddetlenirken ve Finlandiya’nın NATO’ya girme olasılığı giderek artarken Fin topçusunu es geçmemek gerekiyor…
ÖNERİLEN İÇERİK: TSK’ya Yeni Nesil FIRTINA Obüsü teslimatı
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Fin Medyası