Bu helikopterler niçin deprem yardımı için uçmuyorlar?

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’de meydana gelen ve 10 şehri etkisi altına alan Kahramanmaraş merkezli depremlerde, arama-kurtarma çalışmaları 113. saatte devam ediyor.

Depremin başından beri Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, hava vasıtalarıyla malzeme ve personel nakli görevleri için hava köprüsü kurmuş durumdalar. Hava köprüsünde, birçok yabancı ülkenin askeri kargo uçakları ile yerli/yabancı havayollarının uçakları da görev alıyor.

STM Banner

Türk Güvenlik birimlerine ait A400M, CN235, KC-135R, C130 ve ATR-72 Askeri Kargo Uçakları ile S70, AS532, CH47F Chinook, Mi17, AB412EP ve T70 Helikopterleri, oluşturulan hava köprüsünde karaman mürettebatlarıyla birlikte oldukça aktif rol oynadılar. Öte yandan Türk Hava Kurumu ile Rusya Acil Durumlar Bakanlığı’na ait yangın söndürme uçakları, İskenderun Limanı’ndaki yangının söndürülmesi için aktif rol oynadılar.

Ancak Çorlu’da konuşlu bulunan ve orman yangınları için uçuş ekipleriyle birlikte Türkiye tarafından kiralanan Boeing Model 107 Ağır Yük Helikopterleri’nin niçin deprem faaliyetlerinde görev almadıkları merak konusu oldu. Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Özel Kuvvetler Komutanlığı envanterinde çok az sayıda bulunan ve %60’ı deprem bölgelerinde görevlendirilen CH-47F Chinook’ların sivil modeli olan Boeing Model 107 Helikopterlerinin, deprem bölgelerinde önemli görevler üstlenebileceği üzerinde duruluyor.

Bayraktar-Kızılelma
KIZILELMA ve arkasında Boeing Model 107’ler

Öte yandan Gazeteci Tolga Özbek tarafından edinilen bilgiler ise şu şekilde: Yangın sezonu sebebiyle bu helikopterler, bakımı yapılmak kaydıyla Çorlu Havalimanı’nda park pozisyonunda bekliyorlar. Uçuş ekipleri ise diğer yarımküredeki yangın görevlerine intikal etmek amacıyla farklı ülkelere gidiyorlar. Ancak sivil Chinook’ların ekipleri, depremin ardından hemen geri çağrıldı ve depremin ikinci günü 5 helikopterin uçuşa hazır hale getirildi. Ancak helikopterler, şu ana kadar deprem bölgelerine sevk edilmediler.

Bu arada bölgede 80 adet Kara Havacılık, Hava Kuvvetleri, Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet’e ait helikopterin görev yaptığını hatırlatmak gerekiyor. Çorlu’da bekleyen Boeing Model 107’ler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin CH-47F Chinook helikopterleriyle birlikte en fazla faydalı yük kapasitesine sahip helikopterler olarak biliniyorlar. Türkiye’nin envanterinde ise yalnızca 10 adet CH-47F helikopteri bulunuyor ve bunların 6 adedi, halihazırda deprem bölgelerinde konuşlandırılmış durumda.

Zaten sayıları az olan ABD’li Boeing şirketi tarafından üretilen TSK envanterindeki bu helikopterlerin riske atılması yerine, Model 107’lerin görev noktalarına sevk edilmesi gerektiği görüşü ağır basıyor. Henüz geç kalınmış değil, helikopter operasyonlarının bölgede Şubat ayı boyunca devam edeceği tahmin ediliyor.

Bununla birlikte helikopterlerin, bugün çeşitli uçuşlar gerçekleştirdiği bilgileri de mevcut. Uçuşa hazır hale getirildikleri tahmin edilen helikopterlerin, ivedi bir şekilde bölgeye sevk edileceği umut ediliyor.

İLGİLİ İÇERİK: Jandarma’dan 14 adet Mi-17 ile gece operasyonu


 

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu