
Cezayir, Rusya’dan Su-57 Felon hayalet savaş uçaklarını tedarik edeceğini doğruladı. Bununla birlikte Cezayir, Su-57’nin ilk uluslararası müşterisi oldu.
Cezayir’in devlet televizyonunda yapılan açıklamada, Cezayirli pilotların Rusya’da eğitim gördüğü ve uçak teslimatlarının bu yıl içinde başlayacağı belirtildi.
Cezayir’in bu tedariki sürpriz olarak değerlendirilmezken, ülkenin uzun süredir Rusya ile askeri iş birliği içinde olduğu biliniyor. Rusya, Cezayir’in birincil askeri tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Cezayir, halihazırda Su-30MKA savaş uçakları, MiG-29’lar ve S-300 hava savunma sistemleri gibi çeşitli Rus askeri ekipmanlarına sahip. Su-57’nin envantere katılmasıyla birlikte Cezayir Hava Kuvvetleri’nin bölgedeki hava gücünü önemli ölçüde artırması bekleniyor.
Su-57’nin teknik özellikleri
Su-57, ABD yapımı F-35 Lightning II ve Çin yapımı J-20 ile rekabet edecek şekilde tasarlandı. Hayalet teknolojisi, yüksek manevra kabiliyeti ve gelişmiş aviyonikleriyle öne çıkan uçak, beşinci nesil savaş uçakları arasında yer alıyor. Cezayir ile yapılan anlaşmanın detayları açıklanmazken, ihraç versiyonunun Batılı muadillerine kıyasla daha uygun maaliyette olduğu belirtiliyor.
Performansı ve silah sistemleri
NATO tarafından “Felon” olarak adlandırılan Su-57, Sukhoi tarafından geliştirilen çok amaçlı bir savaş uçağı olup, 2010 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi ve 2020 yılında hizmete girdi. Yaklaşık 50 milyon dolar birim maliyetine sahip olan uçak; hava üstünlüğü, kara saldırısı, keşif ve taarruz gibi çeşitli görevler için tasarlandı.
Su-57, iki turbofan motorla çalışmakta olup, her biri 149 kN itiş gücü üreten Saturn AL-41 motorlarını kullanıyor. Gelecekte daha güçlü Izdeliye 30 motorlarının entegre edilmesi planlanıyor. Uçağın maksimum hızı Mach 2.45 (yaklaşık 2.600 km/s) olup, menzili 1.800 km olarak belirtiliyor.
Radar görünürlüğünü azaltmak amacıyla Su-57’nin silahları büyük ölçüde dahili bölmelerde taşınıyor. Uçakta, GSh-30-1 30 mm top bulunuyor ve iki ana silah bölmesine ek olarak, hava-hava füzeleri için yardımcı bölmeler yer alıyor. Ayrıca, kanat altına yerleştirilebilen altı adet harici pylon ile çeşitli mühimmat taşıyabiliyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com / armyrecognition