Modern Orta Ağırlıkta Tank bilinen ismi ile MMWT; Türk FNSS ve Endonezyalı PT Pindad firmalarının ortak olarakgerçekleştirilerek Kaplan MT (Türkiye), Harimau (Endonezya) olarak adlandırılmıştır. Mayıs 2015’te başlayan programın ilk meyvesi olan prototip Türkiye’de daha sonra bir prototipte Endonezya’da üretilerek 1 Kasım 2016’da Indo Defence Expo fuarında sergilenmiştir. 9 Mayıs 2017’de IDEF’te sergilendikten sonra yetkililer tarafından oldukça beğenilen Kaplan MT, FNSS Genel Müdürü tarafından 5 Eylül 2018’de yapılan açıklamalarda Endonezya Ordusu için toplam 200-400 adet üretilecektir. 2019 yılında 44 adet Harimau’nun Endonezya’ya teslim edilmesi beklenmektedir. Bangladeş, Brunei ve Filipinler geçtiğimiz yılın son aylarında ilgilerini belirterek potansiyel kullanıcı olarak görülmektedir.
Ateş Gücü
Kaplan MMWT, CMI (Cockerill Maintenance & Ingenierie SA Defence) tarafından üretilen Cockerill CT-CV 105mm yivsiz top ve 7.62 makineli tüfek ile donatılmıştır. Taret, bir otomatik yükleyici ile donatılarak mürettebat 3 kişiye düşürülmüştür. Maksimum 42/-6 dereceye kadar yükselme ve alçalma namlu değerlerine sahip olup muadilleri ile karşılaştırıldığında (105mm topa sahip ZMA’lar) oldukça dikkat çekmektedir. Gyro sabitleyici ile oldukça başarılı bir atış-kontrol sistemine sahiptir. Ayrıca IFF (Dost düşman tanımlama sistemi), hedef seçimi için Hunter Killer sistemi ve otomatik hedef kilitleme sistemlerine sahiptir. Gece-gündüz ayırt etmeksizin her görevi başarı ile icra edebilmek için elektronik sistemler ile donatılmıştır.
Atış testleri; TPCSDS-T, HEP-T, HE4 TP2 mühimmatları ile gerçekleştirildi ve NATO standardı 105mm diğer mühimmatları da ateşleyebilmektedir.
M1060CV – Kinetik enerjili mühimmat saniyede 1620 m/s hızla hedefine gitmekte olup 560mm’ye kadar delebilmektedir ki neredeyse tüm tankları yan ve arka bölümlerinden sorunsuz delebilmekte olup bazı tankları hatta ön bölgesinden bile delebilmektedir.
M1061 HEAT – Yüksek patlayıcılı anti tank mühimmatı saniyede 1173 metre hızla hedefine ulaşarak 400mm delebilmektedir.
Hareket Kabiliyeti
Caterpillar C-13 dizel motor ile birlikte 711 beygirlik bir güce ve 35 tonluk bir ağırlığa sahip olan Kaplan MT, 22.1 hp/tonne (güç / ağırlık) ‘luk hareket kabiliyeti ile zorlu arazilerde başarılı olabilmektedir. %60 dik ve %30 yan eğimde yoluna devam edebilen Kaplan, 0.9 metre dik engelleri aşabilmekte olup 2 metrelik hendeklerden de başarı ile geçebilmektedir.
Ayrıca Allison/Caterpillar X300 full otomatik transmisyon sistemi ve torsiyon bar süspansiyon sistemine sahiptir. 70 km/s hıza ulaşabilmekte olduğu açıklanmıştır fakat testlerde asfaltta 78 km/s hıza ulaştığı kayıtlarda yer almaktadır.
Zırh
Nato Standartı STANAG 4569 Level 4 korunmaya sahip olan Kaplan, modüler yapısı sayesinde ihtiyaç duyulduğunda kolaylıkla Level 5 korunma elde edebilmektedir. 14.5mm’lik anti-tank silahlarını sahip olduğu önde perçinlenmiş çelik ve birkaç parça tungsten, arkasında 5xxx aluminyum serisi bizi karşılamakta olup daha sonra alumina yada aluminyum nitrit karolar tarafından durdurmaktadır. Daha sonra ise bizi oluşan şarapnelleri minimuma indirgemek için tasarlanan spall-liner kısmı beklemektedir. Bu bölüm ise lif malzeme ve termoset reçinenin birleştirilmesi ile elde edilen kevlar ya da Aramid 3301’den meydana gelmiştir. Bu kısım ile birlikte testlerde uranyum deliyice sahip 25mm Vulcan toplarına karşı mürettebatını koruduğu gözlemlenmiştir.
Sahip olduğu taban gövde yapısı ile 65 kilogramlık maksimum EYP direncine sahip olup ilaveten 10 kilogramlık anti-tank mayınlarına karşı direnç gösterebilmektedir. Etek kısmında Tungsten ve boşluklu zırh yapısına sahip olduğundan dolayı RPG-7 gibi tek başlıklı anti-tank roketlerine karşı dayanıklılık göstermektedir. Minimum 25 metre uzağında patlayan 155mm yüksek kalibreli obüs mühimmatlarına karşı da mürettebatını korumaktadır.
Endonezya Neden Kaplan’ı Seçti
Endonezya sahip olduğu jeolojik yapıdan dolayı ilk etapta 65 tonluk dev tanklar istemediğini belirterek hafif bir tanka ihtiyacı olduğunu daha sonrada ana muharebe tankları alması için bir tehdide sahip olmadığını belirterek Kaplan’ı seçti. Böylelikle hem kendi topraklarında rahatça hareket edebilecek, hem maliyet açısından çok daha ucuz hem de karşısında ana muharebe tankı tehdidi olmadığını düşünerek piyadeler için ateş desteği sağlayabilecek MMWT (Modern Orta Ağırlıkta Tank) ‘ye sahip oldu.
Kaplan Tankı Bizim İçin Neden Önemli
Kaplan MT, tam anlamı ile ZMA’ya sahip olmayan ülkemiz için ALTAY tankları tarafından açılan alanlarda piyadeye ve ALTAY tanklarına sağlayabileceği yüksek ateş gücü ile büyük öneme sahip. Yine FNSS tarafından üretilen Kaplan-30 zırhlı muharebe aracı da bizim için tercih edilebilecek bir araç. 105mm yerine daha seri daha yüksek atıma sahip aynı taret üzerinde monte edilen 30mm’lik topa sahip olan Kaplan-30 ZMA, yine FNSS tarafından modernize edilmiş gelişmiş zırhlı personel taşıyıcılarımız olan GZPT’ler ile birlikte hem mürettebatı muharebe alanına sağ salim ulaştırabilecek korunmayahem de önüne çıkan küçük engelleri bertaraf edecek ateş gücüne sahip ve tam olarak aradığımız kan.
Yazar: Yusuf Metin Kaynak: SavunmaSanayiST.com