Suudi devlet haber ajansının bildirdiğine göre, Suudi ve İngiliz savunma bakanları, muharip hava yetenekleri ve potansiyel endüstriyel projeler konusunda gelecekteki işbirliğini incelemek üzere anlaştı.
Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Salman ve İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Çarşamba günü Riyad’da bir araya gelerek “Suudi Arabistan Krallığı’nın Geleceğin Hava Yetenekleri Programı’na (FCAS) katılımına ilişkin bir niyet beyanı” imzaladıkları belirtildi.
FCAS, “Geleceğin Muharebe Hava Sistemleri” olarak bilinen yeni nesil savaş uçağı projeleri için yaygın olarak kullanılan bir kısaltmadır. FCAS, kısa süre önce “Küresel Hava Muharebe Programı” adı verilen yeni bir çerçeve altında Japonya’yı da kapsayacak şekilde genişletilen İngiltere liderliğindeki Tempest programını da içeriyor.
Suudi medyasında yer alan kısa haberde Riyad’ın İngiltere liderliğindeki savaş uçağı programına doğrudan katılıp katılmayacağı belirtilmezken, savunma analistleri bu tür ittifakların müzakere edilmesinin genellikle aylar ya da yıllar aldığı uyarısında bulundu. Endüstriyel katılım projelerinin ve ortak araştırma ve geliştirme projelerinin belirlenmesinin de bu kapsamda yer aldığı belirtildi.
İngiltere Savunma Bakanlığı, Riyad’da imzalanan niyet beyanının “on yıllardır süren hava muharebe ilişkimizi gelecek için en iyi şekilde nasıl konumlandırabileceğimizi araştırmak üzere bir Ortaklık Fizibilite Çalışması” başlatacağını söyledi.
TEMPEST
Tempest olarak da bilinen İngiliz liderliğindeki Future Combat Air System (FCAS) projesi, Global Combat adlı bir girişim ile Japonya’nın FX programı ile birleştirildi. Global Combat girişimi kapsamında 2035 yılına kadar gelişmiş bir savaş uçağının faaliyete geçmesi hedefleniyor.
Japon hükümeti, İngiltere ve İtalya ile geliştirilecek yeni nesil savaş uçağı projesine yönelik üç ülke liderinin açıklamasını duyurdu. Buna göre, Japonya, İngiltere ve İtalya ortak imalatı yeni nesil savaş uçağı 2035 yılına kadar geliştirilecek.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Reuters