Yeni Gemisavar Füzesi’nin motoru TJ300’den başarılı test

Roketsan-ATMACA-Banner

TEI – TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. tarafından Orta Menzilli Gemisavar (OMGS) Füzesi için geliştirilen TEI-TJ300 Turbojet Motoru, bir test faaliyetini daha başarıyla gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, geçtiğimiz günlerde TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. tesislerine bir ziyaret düzenledi. Prof. Dr. DEMİR’in ziyareti kapsamında, Orta Menzilli Gemisavar Füzesi için TEI tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen TEI-TJ300 Turbojet Motoru’nun başarılı bir testi daha gerçekleştirildi. Söz konusu test, Millî Turbojet Motor Test Bremzesi’nde gerçekleştirildi.

STM Banner

Orta Menzilli Gemisavar Füzesi Projesi kapsamında Roketsan A.Ş. tarafından geliştirilen füzenin, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uzun süredir S-70B SeaHawk platformu aracılığıyla kullanılan Penguin Füzeleri’nin yerini alacağı tahmin edilmektedir. Buna ilaveten OMGS Füzesi’nin, bazı düşük deplasmanlı deniz platformları tarafından da kullanılma potansiyeli olduğu değerlendirilmektedir.

TEI-SSB_4

TEI-TJ300 Turbojet Motoru

TÜBİTAK desteği ile Eylül 2017’de TEI ve Roketsan arasında imzalanan protokole istinaden gerçekleşen işbirliği kapsamında, TEI-TJ300 OMGS (Orta Menzil Gemi Savar) Hava Solumalı Jet Motoru Projesine başlanmıştır. Tamamen milli olarak tasarlanıp geliştirilen ve imal edilen turbojet motorumuzun ilk prototip testi 25 Şubat 2020 tarihinde başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir

Füze sistemlerine uyarlanabilmesi için 240 mm kısıtlı çapta bu itki sınıfında güç üretebilen dünyadaki ilk motordur. Motor boyutlarındaki zorlayıcı kısıtlar, ilgili füze sisteminin kullanım alanını bir çok platforma uyacak şekilde genişletmektedir. TEI-TJ300 motoru 5000 ft irtifada ses hızının %90’ına varan yüksek hızlarda çalışabilme özelliğine sahiptir.

TEI-TJ300

Herhangi bir başlatıcı sisteme (marş motoru) ihtiyaç olmadan rüzgar etkisi (windmilling) ile başlayabilme özelliği platformun hem hava, hem deniz, hem de kara savunma sistemlere uygulanabilmesini mümkün kılmaktadır.

  • Azami İtki (N)/(lbf) : 1300/300
  • Özgül Yakıt Tüketimi (g/kN.s) : 37,4 (SLS ISA0, yağlama ihtiyacı hariç)
  • Kuru Ağırlık (kg)/(lb) : 34/74,9
  • Uzunluk (mm)/(in) : 450/17,7
  • Çap (mm)/(in) : 240/9,5

ÖNERİLEN İÇERİK: Türkiye’nin TEI üretimi yeni havacılık motorları test edildi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu