Hava Kuvvetlerine yerli Harpy “KARGI” geliyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Milli imkanlarla geliştirilen KARGI Anti-Radyasyon İnsansız Hava Aracı, Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmeye hazırlanıyor.

Türk Hava Kuvvetleri, 2002 yılında İsrailli havacılık ve uzay sanayii şirketi IAI’den, 80 milyon dolar değerinde 108 adet Harpy I Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi tedarik etmişti. Ardından, Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacına binaen başlatılan İsrail’den Harpy II diye de tabir edilen 48 adetlik HAROP Taarruzi İnsansız Hava Aracı Sistemi tedarik projesi, 2007 yılında iptal edilmişti.

STM Banner

Geçen süre zarfında Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki Harpy I sistemleri, raf ömürlerini doldurmaya başlamış hatta Nisan 2018 tarihinde, Konya’da test amaçlı atılan iki Harpy sisteminden bir tanesi, atış sahasına 30 km kala arızalanarak tarlaya düşmüştü. Harpy sistemlerinin raf ömürlerinin dolması ve İsrail ile kötü olan olan ilişkiler düşünülerek, 2015 yılında “KARGI” adında bir proje imzalandı. KARGI Projesi kapsamında Harpy muadili bir Anti-Radyasyon İHA Sistemi, yerli imkanlarla geliştirilecek ve Türk Hava Kuvvetlerine teslim edilecekti. Proje çok uzun süre gizliliğini korudu.

Aralık 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Savunma Sanayii Zirvesi esnasında bir sunum gerçekleştiren TEI Genel Müdürü Sayın Mahmut F. AKŞİT, 2014-2018 tarihleri arasında, TEI tarafından geliştirilen motorların bulunduğu bir görsel paylaştı. Görselde en son sırada yer alan PG-50 isimli pistonlu motor dikkat çekiyordu. Çünkü sayın AKŞİT, bu motorun gizli bir proje için geliştirildiğini, o yüzden hakkında fazla bilgi vermeyeceğini bildirmişti.

2019 yılı içerisinde Milli Savunma Bakanı Sayın Hulusi AKAR, TEI tesislerine bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret esnasında PG-50 motorunun, KARGI projesinde kullanılacağı da öğrenilmiş oldu. Bütün bu gelişmeler ışığında, KARGI projesi kapsamında geliştirilen ve Harpy sistemlerinin yerini alacak olan Milli Anti-Radyasyon İnsansız Hava Aracı Sisteminin, bu yıl içerisinde görücüye çıkacağını tahmin ediyoruz.

Harpy ve HAROP Anti-Radyasyon İHA sistemleri, At-Unut (Fire-and-Forget) çalışma prensibine göre üretilmiş ve özellikle radar sistemleri gibi kritik öneme sahip hedefleri imha etmek üzere geliştirilmiştir. Pasif Radar Arayıcı Başlığa sahip olan bu İHA’lar, elektro-optik sensörlerle de donatılabilmektedirler.

Düşman Hava Savunmasının Bastırılması ve Düşman Hava Savunmasının İmhası (SEAD / DEAD) misyonlarında çok önemli görevler üstlenmesi planlanan KARGI, LENTATEK firması tarafından geliştiriliyor. İHA’nın motorunu TEI, harp başlığını ise TÜBİTAK-SAGE geliştirdi.

KARGI Anti-Radyasyon İHA’nın; dikey atak, hedef arayışı esnasında havada dolanma (loitering) ve home-of-jam gibi gelişmiş yeteneklere sahip olacağı tahmin ediliyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: AKINCI TİHA “Combat Proven” Oldu


SavunmaSanayiST.com’un özel haberidir. Kaynak belirtilerek paylaşılabilir.

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu