İsveç Türkiye’ye Yönelik Silah Ambargosunu Kaldırdı

Roketsan-ATMACA-Banner

İsveç, Ekim 2019’dan beri Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosu kararını kaldırdı. Gelişmeyi, İsveç Stratejik Ürünler Müfettişliği (ISP) açıkladı.

Türkiye’ye Ekim 2019’dan beri silah ambargosu uygulayan İsveç, bu tarihte Türkiye’ye yönelik askeri ürünler için geçerli olan tüm ihracat izinlerinin iptal ettiğini açıklamıştı. Aradan gelen yaklaşık 3 yılın ardından İsveç, Türkiye’ye yönelik silah ambargosu kararını kaldırdığını duyurdu.

STM Banner

Bu kapsamda İsveç, kısa süre önce Türkiye’ye askeri ürün ihracatına yönelik bir talebi onayladı ve izin verdi. Bu izin, söz konusu ambargonun kaldırılmasının temsil ediyor. İhracat iznin hangi ürünü kapsadığı henüz açıklanmasa da daha önce Türkiye’ye teslimatları askıya alınan bir veya birden fazla ürünü içerdiği tahmin ediliyor.

İsveç Stratejik Ürünler Müfettişliği (ISP) tarafından yapılan açıklamaya göre; “Türkiye’ye karşı değişen tutumun arka planında, İsveç’in NATO’ya üyelik süreci yatıyor. 16 Mayıs 2022’de İsveç hükümeti, Riksdag’da (İsveç’in yasama organı) geniş destek alarak NATO’ya üyelik başvurusunda bulunmaya karar verdi. 5 Temmuz 2022’de tüm NATO ülkeleri, İsveç’in NATO’ya üyeliğini sağlayan katılım protokolünü imzaladı.

SAAB X-Band AESA Radar

Hükümet, İsveç’in NATO üyeliğinin İsveç’in ve İsveç halkının güvenliğini korumanın en iyi yolu olduğu değerlendirmesini yaptı. Üyelik başvurusu kararından önce Riksdag’daki tüm taraflar arasında müzakereler yapıldı. İsveç ve Finlandiya’nın başvuru sürecinde el ele gitmesinin, karşılıklı güvenlik açısından büyük önem taşıdığı tespit edildi.

Diğer NATO ülkeleriyle işbirliği

İsveç’in NATO’ya üyelik başvurusu, Türkiye dahil diğer üye ülkelere askeri teçhizat ihracına izin verilmesinin savunma ve güvenlik politikası gerekçelerini büyük ölçüde güçlendiriyor. 

Değişen savunma ve güvenlik politikası koşullarına ilişkin olarak ISP, genel bir değerlendirmeden sonra, İsveç savunma sanayisinden Türkiye’ye müteakip teslimatlar için izin vermeye karar verdi. Lisans, ML11 (elektronik ekipman), ML21 (yazılım) ve ML22 (teknik yardım) kategorilerindeki diğer askeri teçhizatı da kapsıyor.

Türkiye’ye müteakip teslimatlar için izin verme kararından önce İhracat Kontrol Konseyi ile istişare yapıldı. Ticari ve yabancı gizliliği göz önünde bulundurarak, ISP yukarıda belirtilenlerin ötesinde daha fazla yorum yapmayacaktır.”

ÖNERİLEN İÇERİK: Fransa, Almanya ve İsveç ortak nakliye uçağı geliştirecek


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu