TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen KUZGUN-KY Modüler Güdümlü Mühimmat’ın ilk atış testi Sinop’tan başarıyla gerçekleştirildi.
2021 yılında gerçekleştirilen IDEF’21 Fuarı esnasında TÜBİTAK SAGE, KUZGUN Modüler Güdümlü Mühimmat Ailesi’ni ilk kez tanıtmıştı. Katı Yakıtlı (KY), Serbest Süzülen (SS) ve Turbojet Motorlu (TJ) olmak üzere 3 üyeye sahip KUZGUN Ailesi’nde test dönemi başladı.
SavunmaSanayiST.com olarak edindiğimiz bilgilere göre; KUZGUN’un katı yakıtlı versiyonu olan KUZGUN-KY’nin ilk atış testi, 24 Şubat Cuma günü Sinop Atış Sahası’nda başarıyla gerçekleştirildi. Karadan denize doğru gerçekleştirilen atış kapsamında füzeye ilişkin verilerin toplanması hedeflendiği için harp başlığı bulunmuyordu.
Mart 2022’de sorularımızı yanıtlayan TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, “Bir İDA’dan (insansız deniz aracı) Katı Yakıtlı (KUZGUN-KY)’nın atışlarını yapacağız. İnsanlı hücum botlardan da atışların yapılması yönünde talepler var.” ifadelerinde bulunmuştu.
Haziran 2022’de ise TÜBİTAK SAGE ile SEFİNE Tersanesi arasında, KUZGUN-KY’nin SİDA’dan atılması amacıyla anlaşma imzalanmıştı. KUZGUN-KY’nin SİDA’dan ilk atışının, gelecek ay içerisinde gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Öte yandan KUZGUN Ailesi’nin bir diğer üyesi olan KUZGUN-SS’in de AKSUNGUR SİHA’dan ilk atışına yönelik çalışmalar devam ediyor. Edindiğimiz bilgilere göre; bu atışın gerçekleştirilmesi, artık “an meselesi”.
KUZGUN Mühimmat Ailesi
TÜBİTAK SAGE, KUZGUN projesi kapsamında; Katı Yakıtlı (KY), Turbojet Motorlu (TJ) ve Serbest Süzülen (SS) konfigürasyonlarında üç farklı füze geliştiriyor.
F-16, MMU, HÜRJET, HÜRKUŞ ve çeşitli SİHA platformlardan atılabilen KUZGUN Mühimmatı, 100 kilogramdan düşük bir ağırlığa sahip. Parçacıklı, delici, termobarik ve genel maksat gibi çeşitli harp başlığı seçeneklerine sahip olacak KUZGUN Mühimmatı; Lazer Arayıcı (LAB), Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı (IIR), Radar Arayıcı, HOJ, mmW Radar, Veri Bağı, ANS ve KKS gibi arayıcı başlık ile navigasyon seçeneklerine sahip.
KUZGUN ailesi Milli Muharip Uçak, F-35, F-4E/2020, F-16 ve S/İHA gibi hava platformlarının yanı sıra, kara ve deniz platformlarından da kullanılabilecek müşterek bir yapıya sahip olacak.
KUZGUN ailesi, yayılı hedefler (parçacıklı harp başlığı ile personel – zırhlı unsurlar üzerinde yüksek etkinlik), sabit hava savunma unsurları (parçacıklı harp başlığı), endüstriyel tesisler (delici veya genel maksat harp başlıkları), binalar (delici harp başlığı), gömülü/korunaklı hedefler (delici harp başlığı), mağaralar (delici veya termobarik harp başlığı) ve hareketli hedefler (lazer arayıcı ve parçacıklı harp başlığı)’in tamamında seçilebilir harp başlığı ve arayıcısı ile maliyet etkin çözüm bir çözüm olarak kullanılacak.
SAVUNMASANAYİST.COM ÖZEL HABERİDİR.