Roketsan, LEVENT Yakın Hava Savunma Sistemi’ni geliştirme çalışmalarına başladığını açıkladı. RAM muadili LEVENT Sistemi, ilk kez IDEF’21 esnasında görücüye çıktı.
Roketsan, 16 Ağustos 2021 tarihinde düzenledi toplantı ile basın mensuplarıyla bir araya geldi. Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk YİĞİT ve Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ’nin liderlik ettiği toplantı esnasında önemli bilgilere yer verildi.
Roketsan Genel Müdürü Murat İKİNCİ, LEVENT ismindeki bir yakın hava savunma sisteminin milli imkanlarla geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını açıkladı. İKİNCİ, “Malumunuz bizim gemilerimizin yakın hava savunması, ağırlıklı olarak RAM ve Phalanx sistemleriyle gerçekleştiriliyor. SUNGUR Füze’mizin baz olarak alındığı, gemilerimize yaka hava savunma sağlayacak LEVENT sistemimizi, IDEF’21 esnasında sergileyeceğiz.
LEVENT’in iki versiyonu olacak. İlk konfigürasyon, geminin üzerindeki elektro-optik ve radar sistemlerini kullanarak; ikinci konfigürasyon ise kendi üzerindeki radar ve elektro-optik sistemleri kullanarak otonom olarak hedefine yönelecek.” açıklamalarında bulundu.
RAM ve SeaRam Muadili Olacak
SavunmaSanayiST.com tarafından paylaşılan fotoğraflarda görüleceği üzere RAM muadili olacak LEVENT Sistemi toplamda 21 hücreden oluşuyor. Hücrelerin içerisinde iki farklı tipte füze görülebiliyor.
Türkiye, MİLGEM ADA Sınıfı Korvetler ile birlikte ilk kez ABD üretimi RIM-116 RAM (Rolling Airframe Missile) Yakın Hava Savunma Sistemi’ni envantere aldı. Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen dört MİLGEM ADA Sınıfı Korvet, RAM sistemleriyle teçhiz edilmiş durumda. RAM sisteminin lançerleri Almanya’dan tedarik edilirken, füzeler ise ABD’den tedarik ediliyor.
ABD, uzun süredir Türkiye’ye RAM Füzeleri konusunda ambargo uyguluyor. Edinilen bilgiye göre; MİLGEM ADA Sınıfı Kovetlerin hava savunmasının emanet edildiği RAM sistemlerinde, halihazırda çok az mühimmat bulunmakta.
Roketsan tarafından geliştirilen LEVENT ile birlikte bu alandaki ambargonun, milli imkanlarla giderilmesi amaçlanıyor. LEVENT’in ikinci konfigürasyonunda ihtiyaç duyulan pasif radar arayıcı da Roketsan tarafından geliştirilecek.
Türk Tipi Hücumbotlarda Kullanılacak
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. arasında Ağustos 2020’de imzalanan Türk Tipi Hücum Bot (TTHB) için sözleşme kapsamında ilk 24 aylık dönemde yapılacak tasarım çalışmaları sonrasında, ikinci 30 aylık dönemde prototip üretimi gerçekleşecek. İmzalanan sözleşme kapsamında tasarlanacak Türk Tipi Hücumbota ait silah konfigürasyonu isterlerinde “Yakın Hava Savunma Sistemi” tanımlamış olarak gözüküyor.
Türk Tipi Hücumbot YHSS ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen milli çözüm LEVENT, hem otonom olarak çalışabilen hem de gemi sensör sistemlerine entegre olarak çalışabilecek, YHSS TTHB takvimi içerisinde Roketsan tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı isteklerine uygun olarak geliştirilecek.
ÖNERİLEN İÇERİK: https://www.savunmasanayist.com/gemi-nokta-hava-savunmasi-phalanx-ve-ram-kullanimi/
Kaynak: SavunmaSanayiST.com