Romanya’da Savunma Sektörü Yeniden Yapılandırılıyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Romanya Ekonomi Bakanı’nın Çarşamba günü yapmış olduğu açıklamaya göre; Romanya, üretimi artırmak için devlete ait savunma firmalarını elden geçirecek. 

Romanya yeni teknolojiler ile ihracatını artırmak için yatırım yaparak devlete ait savunma sanayii firmalarını elden geçirmeyi amaçlıyor. Romanya Ekonomi Bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, cirosu Ukrayna savaşı döneminden beri 6 kat artan Romanya savunma sanayi sektörü için yapılacakları anlattı.

STM Banner

Romanya’nın devlete ait bir savunma şirketi olan ve Romanya’nın savunma hizmetleri için ana tedarikçisi olan ROMARM, zırhlı taşıyıcılardan piyade mermilerine ve güdümlü füzelere kadar silah ile mühimmat üreten 15 farklı şirketi kontrol ediyor.

Romanya Ekonomi Bakanı Florin Spataru, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana geçen dokuz aylık sürede ROMARM’ın cirosunun 2021’deki 131,6 milyon lei’den (28,48 milyon $) kıyasla altı kat arttığını ve oluşan cironun çoğunluğunun ihracat olduğunu söyledi.

Ancak yüksek enerji maliyetleri ve modası geçmiş teknolojiler kullanan ROMARM bu sebeplerle özel savunma firmalarına ayak uydurmakta zorlanıyor.

Romanya/F-16
Romanya/F-16

Bakan Spataru yaptığı açıklamada, “Farkına vardığımız şey, yüksek enerji fiyatlarının ve düşük teknolojik altyapının beklenenden daha düşük bir üretim seviyesine yol açtığıdır. Bu rekabet sorununu çözmek için yeni teknolojilere yatırım yapmamız gerekiyor. Üretimi ilgili bakanlıkların ihtiyaçlarına göre artırmayı hedefliyoruz, ancak ihracata da önem veriyoruz ve bölgesel talebi karşılıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna ile 650 km kara sınırı paylaşan Romanya, sağladığı askeri yardım hakkında yorum yapmaktan kaçındı. 2004 Yılından bu yana NATO üyesi olan Romanya, savunma harcamalarını gelecek yıl gayri safi yurtiçi hasılanın %2,5’ine çıkartmayı hedefliyor.

Bakan Spataru, devlet savunma firmalarının 600 milyon lei (129,83 milyon $) değerinde yeni üretim hatları ve ekipmanları için devam eden satın alma işlemleri olduğunu ve gelecek yıl için 200 milyon lei daha tahsis edileceğini söyledi.

Ayrıca bakan tarafından yapılan açıklamada ROMARM iştiraki olan Electromecanica Ploiesti’nin 2023’te ABD Raytheon ile ortaklaşa SkyCeptor hava savunma füzelerini üretmek için üç yıllık bir yatırım programına başlayacağını ve ilk füzelerin 2026’da teslim edileceği belirtildi.

İLGİLİ İÇERİK: TUSAŞ’tan Türk İnsansız Savaş Uçağı ANKA-3 Geliyor


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Reuters

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu