Rusya’da MiG-31 Devri Bitiyor MiG-41 Geliyor!

Roketsan-ATMACA-Banner

Rusya’nın uçak üreticisi Mikoyan Gurevich yönetimi açıklamasında, MiG-31 “Foxhound” Önleme Uçağı’nın 2028 yılında hizmetten çıkarılacağını ve yerine altıncı nesil ultra hızlı önleme uçağı MiG-41’in getirileceğini açıkladı.

1970’lerin başında geliştirilmeye başlanan uzun menzilli ve yüksek irtifa önleme uçağı MiG-31’in devri sona eriyor. Rus medyasında, MiG-31’in yerini alacak MiG-41’in ilk uçuşunu önümüzdeki yıl yapabileceğine dair iddialar yer alırken, Batılı uzmanlar bu programı “Rusya’nın fantezisi” olarak nitelendiriyor.

STM Banner

Mikoyan Gurevich şirketinin başkanı Sergey Korotkov ise açıklamasında, “2028 yılına gelindiğinde MiG-31 avcı uçağı artık var olmayacak. Yeni uçağı geliştirmek için vaktimiz var.” ifadelerine yer verdi.

Şirket tarafından yapılan bir açıklamada, MiG-31’in yerini alacak yeni bir “yüksek hızlı önleme uçağı” geliştirme programına sahip olduğunu doğrulanırken; MiG-41, ABD’nin altıncı nesil avcı uçağı programı “Next Generation Air Dominance” (NGAD) ile rekabet edecek.

MiG-41’in Özellikleri

MiG-31’in geliştirilmesine 1970’lerin başında başlanmış ve bu model, uzun menzilli yüksek irtifa avcı uçağı olarak hizmete sunulmuştu. MiG-31’in yerini alması planlanan ve PAK DP kod adıyla geliştirilen MiG-41 ise altıncı nesil bir önleme uçağı olarak tanımlanıyor ve Mach 4 ila Mach 5 hızlarına ulaşabileceği öngörülüyor. Mikoyan’ın yeni modeli MiG-41’in, Ramjet veya turbojet motorları kullanarak yüksek hızlara ulaşması planlanıyor.

MiG-41’in, MiG-31 gibi çok yüksek irtifalarda, hatta uzaya yakın yüksekliklerde operasyon yapabileceği ve bu yüksekliklerde çalışabilmesi sayesinde uçağın, düşman uydularını yok etmek için düşük yörünge uydulara (LEO) karşı anti-uydu (ASAT) füzeleri taşıyabileceği ve hipersonik füzelerle donatılabileceği belirtiliyor.

MiG-31 Süpersonik Önleme Uçağı

NATO rapor kodu “Foxhound” olarak bilinen Mikoyan MiG-31 savaş uçağı, süpersonik hızlara ulaşabilen bir önleme uçağıdır. MiG-31, kendisinden önce üretilen MiG-25 savaş uçağıyla pek çok benzer özellik taşırken uçak, halihazırda Rus Hava Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.

Rusya, MiG-31 savaş uçaklarının 2030 yılına kadar hizmette kalmasını planlıyor. MiG-31’in önleme yapabildiği hedefler arasında seyir füzeleri, savaş uçakları, İHA’lar ve helikopterler yer alıyor. Uçaklar aynı zamanda stratejik bombardıman uçaklarına uzun menzil eskortluğu da sağlarken, hava savunma sistemlerinin bulunmadığı alanlarda stratejik hava savunma uçağı görevinde de bulunabiliyorlar.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / DSA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu