Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, SAMP/T Hava ve Füze Savunma Sistemi ile ilgili olarak İtalyan Gazetesi Messaggero’ya açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin son dönemde yerli ve milli savunma sanayisindeki gelişmelere dikkat çekilerek, “Bu, NATO açısından iyi mi yoksa kötü bir haber mi” denilmesi üzerine Akar, “70 yıldır güçlü ve güvenilir bir müttefik olarak Türkiye, transatlantik güvenliğe her zaman hayati katkılarda bulunmuştur. Türkiye, tarihin en başarılı ittifakı olan NATO’nun merkezinde yer almakta, tüm değerlerini ve sorumluluklarını paylaşmakta ve yerine getirmektedir.” dedi.
Sürekli gelişen ve öngörülemeyen güvenlik ortamının güçlü bir yerli savunma sanayisi gerektirdiğine vurgu yapan Akar, şöyle devam etti:
“Hiç şüphesiz, gelişmiş ulusal savunma yeteneklerine sahip olmak NATO’nun da gücünü artırmaktadır. Müttefikler olarak kuvvetlerimiz ne kadar güçlü olursa NATO’nun da kolektif olarak o kadar güçlü olacağı aşikardır. Bu nedenle İtalya da dahil olmak üzere müttefiklerimizle savunma teknolojisi ve ürün geliştirme konularında işbirliğine büyük önem veriyoruz.
Tercihimiz her zaman ve her şeyden önce müttefiklerimizle işbirliği yapmaktır. Ancak, ne yazık ki bazı müttefiklerimizin savunma sanayisi işbirliğine getirdiği ve sadece Türkiye’yi değil, ittifakı da olumsuz etkileyen haksız kısıtlamalarıyla karşı karşıyayız. Tüm bu kısıtlamaların kaldırılmasını bekliyoruz.”
“SAMP/T Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesini Hızlandırmak İstiyoruz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İtalya Başbakanı Giorgia Meloni arasındaki görüşmede SAMP/T hava savunma sistemlerinin de ele alındığı belirtilerek, “Bu alanda ve daha genel anlamda tüm Akdeniz alanının güvenliği alanında İtalya-Türkiye işbirliği ne durumda?” sorusu üzerine Akar, Türkiye ve İtalya’nın, NATO’nun güney kanadındaki iki önemli müttefik olarak uzun zamandır ortak geleneklere, değerlere ve ortak bir Akdeniz kültürüne sahip olduğunu söyledi.
İki ülkenin 2007’den bu yana stratejik ortak olduğunu anımsatan Akar, “İşbirliğimiz ve ikili ilişkilerimiz savunma, ticaret, eğitim ve sağlık gibi hemen her alanda gün geçtikçe daha da gelişmektedir. SAMP-T Hava Savunma Sistemi projesini kesinlikle hızlandırmak istiyoruz. Ayrıca, sahada test edilmiş Türk savunma sanayisi ürünleri, ikili işbirliği için yeni fırsatlar sunuyor. İtalya’nın önceki Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile yakın çalıştım ve halihazırdaki Savunma Bakanı Guido Crosetto ile bu ilişkiyi daha da geliştirmeyi dört gözle bekliyorum.” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin EUROSAM SAMP/T Programı
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile ASELSAN, EUROSAM ve Roketsan arasında 5 Ocak 2018 tarihinde, “Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi (LORAMIDS) Tanımlama Çalışması” sözleşmesi imzalandı. İmzalanan sözleşme ile Türkiye, Fransa ve İtalya’nın ihtiyaçlarını karşılayan bir Hava Savunma Füze Sistemi’nin, ortaklaşa geliştirilmesi hedeflendi.
Aradan geçen süreç içerisinde Fransa ve İtalya, Mart 2021’de Yeni Nesil SAMP/T (SAMP/T NG) Hava Savunma Füze Sistemi’nin geliştirilmesin ilişkin sözleşmeyi imzaladılar.
Halihazırda savaş uçağı ve seyir füzesi gibi hava soluyan hedefler ile taktik balistik füzelere karşı etkili olan SAMP/T sistemi, Aster 30 Blok I Füzesi’ni kullanıyor. Aster 30 Blok I Füzesi ile 120km angajman menziline sahip olan SAMP/T için iki yeni füze geliştiriliyor. Geliştirilen Aster 30 Blok I NT ve Aster 30 Blok II Füzeleri ile SAMP/T, balistik füzelere karşı çok daha etkili bir hale gelecek.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com