Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, SavunmaSanayiST.com’a TEKNOFEST ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Başkan DEMİR, aynı zamanda Türk savunma sanayii ihracatına da değindi.
DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “TEKNOFEST, savunma sanayiinin oluşturduğu yoğun bir ilgiyle beraber ilgi seviyesini arttırarak devam etti. Başlangıçta da savunma sanayi önemli bir rol oynuyordu ama şu anda memnuniyetle görüyoruz ki çok çeşitli alanlara yayılmış durumda ki bu gerçekten beklenen, umduğumuz ve olmasını istediğimiz bir şey. Tabii ki savunma sanayi ve teknolojileri önemli, bu konuda milli teknoloji dediğimizde bu hamlenin uç noktası savunma sanayi belki de en iyi ürünleri gördüğü, gördüğümüz alan savunma sanayi ama sanayi ve teknolojinin çeşitli alanlarında bunun olması gerektiğini zaten biliyoruz ve amaçlıyoruz.
Bu amacın biraz daha öteye taşındığını burada görmek güzel bir şey. Genç bir ilgi var. İlgiyi tetikleyen uçaklar, helikopterler vs. olsa da diğer alanlara dokunulduğunu görmek ve teknolojinin toplum hayatının çeşitli alanlarında yaptığı katkının farkındalığını burada görmek önemli. Aynı zamanda temel teknolojilerin tabii kullanım alanı; sivil, askeri çok çeşitli.
Burada da bunların varlığını uygulamaları görüyoruz zaten destekleyen ve sponsor kuruluşlar arasında çok sayıda sivil uygulamaların olduğu, sivil sektöre hitap eden kuruluşların olduğunu da görmek bunun bir ispatı. Ama bir anlamda savunma sanayi çekiciliği mıknatıs görevi görüyor. Bu güzel manzaranın inşallah artarak devam etmesini diliyoruz çünkü yüzlerce yarışma var, binlerce başvuru var. Bunların oluşturduğu bir genç kitle var, bu kitle buradaki tecrübelerini elbette unutmayacaklar ve gelecekte daha çok işler yapacaklar.
Çocuklar çabuk büyüyor tabi çocuklara inmek çok önemli. Bizler ‘Vizyoner Genç’ diye bir hareket oluşturduk. Başta bir site ile başladık üniversite gençliği ile şimdi lise gençliğini getirdik. Tabi çeşitli yarışmalar temaslarla beraber bunu çocukların seviyesini indirmeyi düşünüyoruz. Aynı zamanda çeşitli bakanlıklarımızla temas halinde okullarımıza çeşitli geziler yaptırarak, onların sanayi ile ilgili temaslarını sağlamak, teknolojiyi görmelerini sağlamak ve ideal bir ülkü oluşturmak burada önemli. O çağlar da onlara yapabilme yapma arzusunu yerleştirirsek, ilerde ‘yapabilirim, yapmam gerek, yapıyorum’ diyen bir gençlik oluşmuş olur.
Bizim neslimizin gördüğü onun tam aksine ‘yabancılar yapmış, biz yapamayız’ gibi bir algının artık tamamen değiştiğini, ‘onlar yaptıysa biz daha iyisini yaparız’ diyen bir genç nesli de burada görmüş olacağız. Burada standımızda gördüğünüz gibi siber farkındalık açısından 7-8 yaşındaki çocuklar bile o konularda eğitim alıyorlar, bir farkındalık sağlıyor. TEKNOFEST’te tabi gençliğe hitap ediyoruz ama bizlerin de görevi ise onların önüne çıkması muhtemel herhangi bir engel varsa onu kaldırmak. Onlarda bir çaba var; onlara imkan sağlamak, daha da önemlisi ise engel gibi görünen engelleri kaldırmak.
AKYA Torpidosu Kullanıma Sunuluyor
Tabii her ürünün çok detaylı bir test süreci var. AKYA’yı biz ilk birkaç testten sonra da verebilirdik ama çok geniş ve teslim edildiğinde hata şansları sıfır olan bir ürün oluşturmak istiyoruz. Hatta teslim edildikten sonra da yine geribildirimler önemli. Onun için AKYA aslında kavram olarak hazır ama bazı testleri yine tekrar tekrar yapılması gerekir ama teslimat süreci bu yıl inşallah devam ediyor olacak.
İhracatta Büyük Bir Potansiyel Var
İhracatta büyük bir potansiyel var, savunma sanayiinde ihracat sadece ticari bir mevzu değil bildiğiniz gibi. IDEF’teki ilgiyi gördük. IDEF’te oluşan ilgi, savunma sanayi ihracatımızda çok daha büyük fırsatlar olduğunu gösteriyor. Bu sene iyi bir artış var ama bu sözleşmeler kontratlar hemen kolay şekillenmiyor, bir dizi faktör devrede oluyor. Hatta bir de şunu söylemek lazım; savunma sanayi ihracatı ve satışları sadece ticari bir olay değil, iki taraflı. Her ülke sizden almak istese bile bazı baskılardan dolayı alamayabilir veya bazı ülkeler bizden almak isteseler bile her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de kendine göre değerlendirme ve ihraç müsaade süreçleri var. Bu süreçlerin tamamlanması gerekir gibi bazı konular var.
Bunlar dışında ihracatla ilgili çok geniş temaslarımız devam ediyor. Yani o kadar çok sayıda temas var ki bunların meyvelerinin hemen alınmasını beklemek yerine bir algının oluşması, temasların devam etmesini önemsiyoruz. Temasların devamı önümüzdeki yıllarda büyük bir artış göreceğimizi bize gösteriyor.”
ÖNERİLEN İÇERİK: Milli Füze Motoru KTJ-3200’de İlk Teslimatlar Gerçekleştirildi
Kaynak: SavunmaSanayiST.com