Söyleşi: STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz

Roketsan-ATMACA-Banner

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, TEKNOFEST esnasında SavunmaSanayiST.com’un sorularını yanıtladı. Güleryüz; ALPAGU, KARGU, TOGAN, İSTİF Sınıfı Firkateyn ve Ukrayna MİLGEM Projeleri’ne değindi.

Özgür Güleryüz tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “TEKNOFEST’in ilk başından beri STM olarak TEKNOFEST’te yer alıyoruz. Dünya’nın birçok ülkesinde fuarlara katılıyoruz ama ben en azından şahsım, hiç birinden bu kadar keyif almıyorum. En küçüklerden büyüklere kadar bütün gençlerimizle, arkadaşlarınızla beraber bir şeyler yapıyoruz.

STM Banner

Her şey bir hayal ile başlar biliyorsunuz. Çocuklarımız ne kadar küçükler ise o kadar hayal dünyaları zengin ve geniş. Biz şu anda çocuklarımıza dron da tasarlatıyoruz. Kendi dronlarınızı tasarlayın, en beğendiğiniz tasarıma ödül vereceğiz şeklinde. Hiç ummadığınız fikirler çıkabiliyor. Burada en temel amacımız; onlara biz neler yapıyoruz, neler yapabiliriz, biraz onları gösterebilmek.

Bir taraftan da geleceğin onlarda olduğu mesajını verebilmek. Bugünden benimserlerse, bu işe başlarını koyarlarsa ilerde başarılı olma ihtimalleri çok çok daha yüksek. Geleceğimiz gençlerimizde yani onların yaratıcılıkları kadar, yetkinlikleri ve becerileri kadar biz ilerleyeceğiz. Bizler bir yere kadar getireceğiz, bayrağı sonrasında onlara devredeceğiz ve ne kadar erken olursa da onları motive etmek bizim için çok önemli.

Vurucu İHA’lar Olgunlaşıyor

ALPAGU-İHA

Amacımız, KARGU platformunun ihtiyaçlara yönelik farklı varyasyonlarını yapabilmek. Mühimmat konusunda farklı çalışmalarımız var, bomba bırakan versiyonunu çalıştık yine benzer platformun, RF arayıcı başlığımız var. ALPAGU, İnşallah çok yakında envantere girecek.

ALPAGU, bizim ‘2 kilo olsun, çok hafif olsun, TEK-ER bile sırtına rahatça taşıyabilsin ve gerektiği zaman kullanabilsin’ diye geliştirdiğimiz bir ürün. Ama sadece tek kullanım senaryosu bu değil; kara araçları üzerinden fırlatılabilir, sürü konsepti çalışıyoruz. Sürüde bir platformdan belki de çok fazla sayıda fırlatmak gerekecek. Kara araçları olsun, hava araçları olsun, deniz araçları olsun bundan sonraki aşamalar zaten STM için bu alanlara entegrasyon ve farklı varyasyonlar. Belki daha büyük boyutlar üzerine çalışma olacak.

TCG İSTANBUL Firkateyni’nde Gecikme Yok

MİLGEM’in (İSTANBUL Firktateyni), 2023 yılının başında envantere girmesi planlanıyor. Şu anda takvimde herhangi bir aksama yok, her şey gayet yolunda gidiyor. Hatta geçtiğimiz günlerde çok detaylı bir toplantı yaptık. Yani kalem kalem her şey bakıldı, hiçbir alanda bir aksamamız yok gibi gözüküyor.

TCG İSTANBUL Firkateyni
TCG İSTANBUL Firkateyni

Teslim edilmesinin önünde hiçbir engelimiz yok. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’mız olsun, İstanbul Tersane Komutanlığı olsun hep beraber omuz verdik ve İnşallah İSTANBUL’umuzu takvimde planlandığı şekilde teslim edeceğiz.

Ukrayna MİLGEM’i

Onun dışında diğer faaliyetlerimizde de herhangi bir sıkıntımız bulunmuyor. IDEF’te de duyurduk, Ukrayna ile biz gemi inşasını da içeren ‘Ukrayna Korveti’ adını verdiğimiz bir sözleşme imzaladık. O da gayet yolunda. Kızağa oturma oturtma töreni yapıldı çok kısa süre içerisinde. O da planlanan hatta planlandığından önde gidiyor diyebilirim.

ÖNERİLEN İÇERİK: Reis Sınıfı Denizaltıların Torpido Kovan Bölümü İlk Kez Türkiye’de Üretildi


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu