Taarruz Helikopterleri Milli SATCOM ile haberleşecek

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii firmalarından CTech, insansız hava araçları (İHA) geliştirdiği uydu haberleşme sistemlerini, helikopter platformlarına da sunmayı amaçlıyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) üretimi ANKA-S İnsansız Hava Aracı’nda kullanılan uydu haberleşme (SATCOM) sistemini başarıyla geliştiren ve ürünleştiren CTech; bu alandaki tecrübelerini, farklı platformların uydu haberleşme ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla değerlendiriyor. CTech, SATCOM sistemi ile ilgili çalışmalarını son olarak helikopter platformları üzerine yoğunlaştırmış durumda.

STM Banner

Edinilen bilgiye göre helikopterlerde sıkça kullanılan HF radyo sistemlerinin; hem HF’in yapısı gereği kısa menzilli oluşu hem de yeryüzündeki coğrafik dolayı sürekli iletişim sağlayamaması, kullanıcı birim için önemli bir sorun teşkil ediyor. Görüş Hattı (Line Of Sight) sistemler için de geçerli olan söz konusu sorunlar, SATCOM sistemlerinin kullanıma alınması gerekliliğini ortaya çıkarıyor.

Mobil Uydu Haberleşme Terminali
Mobil Uydu Haberleşme Terminali (Nihai ürün, farklılıklar gösterebilir)

CTech, Helikopter SATCOM sistemi alanında dünya genelinde çeşitli çalışmaların olmasına rağmen ticari başarıyı yakalayan bir ürün bulunmamasını ise şu şekilde açıklıyor: “Helikopterlerde uydu haberleşme imkanlarının kullanılmamasının bir çok sebebi bulunmaktadır. Öncelikle helikopter pallerinin uydu bakış açısını sürekli kesiyor olması, helikopterlerde uygun yerleşim yerinin bulunamaması ve ilaveten özellikle askeri helikopterlerde çok zor şartlarda sistemin çalışmak zorunda olması ana sebeplerdir.

Bir uydu haberleşme sistemi 3 ana öğeden meydana gelmektedir. Bunlar helikopterde yer alacak uydu anteni ve modem sistemi, uydunun kendisi ve helikopterden uyduya  gönderilecek veriyi yerde alarak kullanıcıya veya komuta kontrol merkezine iletecek uydu yer anteni ve modeminden meydana gelmektedir.  Özellikle helikopterde kulanılacak sistemlerin tüm askeri sistemlerde beklendiği gibi olabildiğince küçük, düşük profilli, az güç tüketen ve zor çevresel koşullara dayanıklı olması gerekmektedir. Kullanılan uydu anteninin de her türlü helikopter manevrasında uyduya bakış açısını kaybetmeden yüksek keskinlikte uyduyu takip etmeside gerekmektedir. Ve hepsinden önemlisi, uydu haberleşme modeminde helikopter pal sinyal kesici etkisini bertaraf edecek özel bir dalga şekli kullanılması gerekir. İşte bu özel dalga şeklinin olmayışı bu güne kadar bu alanda uydu haberleşme sistemlerinin kullanılmamasının en önemli sebebidir.” (Defence Turkey Dergisi) 

T129ATAK (2)

Ancak geliştirdiği özgün dalga şekli ile helikopter palinin bozucu etkisini tamamen bertaraf eden CTech; TUSAŞ T129 ATAK Taarruz Helikopteri üzerinde 2020 yılı içerisinde gerçekleştirdiği testler esnasında, SATCOM sistemi ile HD kalitede görüntünün helikopterden alınarak komuta kontrol merkezine aktarılabilmesi sağlamıştır.

İsrail üretimi sistemlerin başı çektiği bu alanda Türkiye, CTech üretimi sistem ile helikopter platformları üzerinden geniş band uydu iletişimi imkanına kavuşacaktır. Tasarlanan sistem; Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, T129 ATAK, T629, ATAK ve Genel Maksat gibi sivil ve askeri helikopterlerde de kullanılabilecek. Böylelikle hem “Ağ Destekli Harekat ve Komuta Kontrol” konseptine hem de “Görev Kontrol (Mission Command)” konseptine uygun olarak helikopterler ile de kesintisiz iletişim sağlanacaktır.

Uydu Haberleşme Senaryosu

CTech’e göre; bu üstün kabiliyetlere ilave edilmesi gereken bir başka unsur da birlikte çalışabilirliktir. CTech uydu haberleşme sistemleri ile donatılmış İHA’lar ve helikopterler; birlikte operasyon yapabilecek, bu birliktelik benzer sistemlere sahip kara araçları ilede sağlanabilecektir. İHA’ların sağladığı geniş alan gözleme kabiliyetinden yararlanacak helikopterler, taktik sahada çok daha etkili operasyonlar yapabilecektir.

CTech’in geliştirdiği “Helikopter Uydu Haberleşme Sistemleri” muharebe alanında TSK’ya sınıf atlatacak kabiliyetlerdedir. Öte yandan uydu gibi stratejik ve ufuk ötesi bir iletişim imkanının tamamen güvenilir bir şekilde devlet unsurlarına sunulması da çok önemli bir kazanım olacaktır.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu