TUSAŞ tarafından üretilen T-70 Genel Maksat Helikopteri, gerçekleştirilen törenle birlikte Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.
Son gerçekleştirilen T70 teslimatıyla birlikte TUSAŞ, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne T129 ATAK da dahil olmak üzere 100. yerli üretim helikopterini teslim etti.
Teslimat töreni sırasında konuşma yapan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ‘’Silahlı kuvvetlerimiz, Türkiye’nin ve dünyanın birçok yerinde bizleri korumak için canla başla çalışıyor. Bunu vatani görevleri olarak yapıyorlar. Bizler de bunları vatani görev olarak yapıyoruz, yapacağız, yapmaya devam edeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.
Tören sonrasında TUSAŞ tarafından yapılan paylaşımda da, ‘’Ülkemizin savunma sanayisine gece gündüz çalışarak katkı sunmaya devam edeceğiz.’’ ifadeleri yer aldı.
TUSAŞ tarafından Sikorsky S-70, helikopterinin lisansı altında üretilen T-70 Genel Maksat Helikopterinden Türk güvenlik güçlerine 109 adet teslimat yapılması bekleniyor. T-70 helikopterinin ilk teslimatları 2022 yılında Türk güvenlik birimleri ve Orman Genel Müdürlüğü’ne yapılmıştı. Ancak başlangıçta 109 adet üretilmesi planlanan T-70 helikopterlerinden, ortaya çıkan lisans sorunu nedeniyle 38 adet üretilebilecek. Lisans sorunun aşılması için ise çalışmalar devam ediyor.
TUSAŞ T70 Projesi
T70 Genel Maksat Helikopteri Projesi kapsamında; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ana yükleniciliğinde ve Sikorsky, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık firmalarının alt yükleniciliğinde, Sikorsky Aircraft firmasının S70i Helikopteri’nden yola çıkılarak geliştirilen T70 Genel Maksat Helikopterinin, Türkiye’de lisans altında üretim modeliyle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’ne teslim edilmesi bekleniyor.
Proje kapsamında, ana yüklenici TUSAŞ; T-70 helikopterlerinin kabin, kokpit, kuyruk konisi, yatay ve dikey kuyruk, ana ve kuyruk rotor palleri gibi tüm ana parçaların üretimini, nihai montaj işlemlerini, testlerini ve entegre lojistik desteğini; ASELSAN, temel aviyoniklerin geliştirilmesini, entegrasyonunu ve Sikorsky ile birlikte helikopter kokpiti geliştirilmesini (IMAS); TEI, T700 motorunun üretimini; Alp Havacılık ise iniş takımları, dişli kutusu detay parça üretimi ve dinamik parçalarının üretim ve montajını gerçekleştiriyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST.com