Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor’da Ödüller Sahiplerini Buldu

Roketsan-ATMACA-Banner

Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y3) 2. Dönem Ödül ve 3. Dönem Yarışmaları İmza Töreni, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Düzenlenen törene; Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Savunma Sanayii Başkan Yardımcıları, firmaların genel müdürleri, akademisyenler ve basın mensupları katlım sağladı.

STM Banner

Tören kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Başkan DEMİR, şu ifadelerde bulundu: “Savunma Sanayii Başkanlığı olarak, Savunma Sanayiinde Tam Bağımsız Türkiye için; yüksek kabiliyetli sanayi altyapısı oluşturmak, yerli ve milli üretimde öncü olmak başlıca hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi faaliyetlerimiz ile ülkemizin güvenlik güçlerinin kullanımına sunulan savunma sistemlerimizdeki kritik bileşenleri tamamen yerli ve milli imkanlarla üretmek için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Bu kapsamda son yıllarda özellikle Ar-Ge Panelleri ve OTAĞ’lar ile sistematik hale gelen
bu çalışmalar ilk meyvelerini vermeye başlamıştır.

Şu ana kadar 47 Ar-Ge Projesini başarıyla tamamladık, 62 Proje ise halen devam etmektedir. Ar-Ge Projelerimizin toplam bütçesi 3.5 Milyar TL’dir.

ismail-demir

Son yıllarda özellikle Yazılım Teknolojilerinde baş döndürücü gelişmeler yaşanmakta, yazılım bütün teknolojiler için en temel bileşen haline gelmektedir. Yükselen ve Çığır Açan Teknolojiler içerisinde Yazılım Teknolojileri ile doğrudan ilgili Yapay Zekâ, Büyük Veri, Genişbant Teknolojileri, Robotik, Otonomi ve Siber Güvenlik teknolojilerini destekleyen alt teknoloji başlıkları üzerinde çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

TR-Test ile olan işbirliğimiz sayesinde, yarışma konularında başarılı olan yarışmacılar ile sınırlı kalmayıp, yetenek sahibi isteklilerin seviyelerinin de ölçüleceği ve yapılan tespit ile Yapay Zekâ Yetenek Sertifikasyonunun sağlanacağı bir platforma taşıyacak olmaktan memnuniyet duyuyorum.

Bu sayede özellikle Yapay Zekâ alanında yetenek envanterinin somut verilerle ortaya çıkarılması sağlanmış olacaktır.

Y³ programımızın yeni dönemi için ODTÜ, İTÜ ve Fırat Üniversitesi olmak üzere üç farklı üniversite ile üç yarışma daha planlamış bulunmaktayız. Birazdan onların da imzalarını atacağız.”

Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y³) Yarışması

ismail-demir

Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y³) Yarışma Programı başta Yapay Zekâ olmak üzere yenilikçi yazılım teknolojilerini yetkinlik sahibi firma/kurum/kuruluşlarla daha geniş bir kitle ile ve sürekliliği olan bir yapıda çalışmak, Türkiye’deki kabiliyet haritamızı genişletmek ve yüksek performans gösteren katılımcılarla SSB bünyesinde gerçekleştirilen projelerde ortak çalışmalar yürütebilmek amacıyla başlatılmıştır.

Söz konusu program; 2019 ve 2020 yıllarında Yenilikçi Görüntü İşleme Teknolojileri özelinde başlatılmış ve ilk 2 dönem yarışmaları bu kapsamda düzenlenmiştir.

Y³ Yarışma Programı 2. Dönem:

  • Dönem yarışmalarında UYDU ve GAG (Geniş Alan Gözetleme) temalı 2 adet yarışma başlatılmıştır. Yarışmaların yürütücülüğünü ODTÜ OGAM (Görüntü Analizi ve Araştırma Merkezi) yapmıştır.
  • Elektro Optik Uydu Görüntülerinden çeşitli hedeflerin (bina, hangar, karaya yamanmış ve açıkta gemi, heliport, POL, radom, uçak, uçak pisti ve yedek pist, tünel girişi ve köprü) otomatik tespitinin yapılması amacıyla UYDU temalı devam yarışması düzenlenmiştir. UYDU temalı yarışmaya 50 yarışmacı katılmış olup, algoritma yüklemesi yapan 11 katılımcıdan hepsi sonuç üretmiş ve 7 kullanıcı tüm hedeflerde yarışmıştır.
  • Geniş Alan Gözetleme (GAG) Sistemlerinden sağlanan görüntülerden çeşitli hedef sınıflarında (otomobil, büyük araç, insan) otomatik tespit yapılması amacıyla GAG temalı yarışma düzenlenmiştir. GAG Temalı yarışmaya 43 yarışmacı katılmış olup, algoritma yüklemesi yapan 13 katılımcıdan hepsinin algoritması sonuç üretmiş ve tüm kullanıcılar tüm hedeflerde yarışmıştır.

yenilikci-yazilimlar-yarisiyor-3

Ödüller:

Ödül Töreninde, 2. Dönem yarışmaları (UYDU, GAG) kapsamında toplam 150.000 TL ödül verilmesi planlanmıştır. Her iki yarışmada ödül almaya hak kazananlar aşağıda verilmektedir;

  • UYDU

1.lik Ödülü: Prof. Dr. Hakan ÇEVİKALP
2.lik Ödülü: HAVELSAN A.Ş Emre Başeski
3.lik Ödülü: SDT A.Ş. Halil Sunar

  • GAG

1.lik Ödülü: Kuartis- Dr.Osman Serdar Gedik ve Emre Can Sevindik
2.lik Ödülü: OBSS- Fatih Akyön
3.lik Ödülü: SDT A.Ş.- Öner Ayhan

Y³ yarışma programı kapsamında başarılı olan yarışmacıların, Y³ Portalinde performanslarının duyurulmasına başlanacak ve başarılı olarak kendini ispatlayanların Savunma projelerinde yer almasının önü açılacaktır. Bu sayede özellikle Yapay Zekâ alanında yetenek envanteri somut verilerle ortaya çıkarılacaktır.

Y³ Yarışma Programı 3. Dönem:

Programın 3. Döneminde 3 ayrı yarışmanın yürütücülüğünü 3 üniversite yapacaktır.

Bu kapsamda; SSB iştiraki olan SSTEK A.Ş. ile üniversiteler arasında sözleşmeler imzalanmıştır.

  • Fırat Üniversitesi ile Üretici Çekişmeli Ağlar (GAN) ile Sentetik Veri Üretimi,
  • İTÜ ile Pekiştiricili Öğrenme Tabanlı Sürü Stratejisi Geliştirme,
  • ODTÜ OGAM ile Hareketli Hedef Takibi için Güzergâh Birleştirme,

Konularında 3 adet yarışmanın sözleşmeleri imzalanarak süreç başlatılmıştır.

ÖNERİLEN İÇERİK: Savunma Sanayiinde 70 Milyar Dolarlık 762’yi Geçkin Proje


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz
Başa dön tuşu