Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, savunma sanayiindeki projelerin sözleşme bedelinin 70 milyar doları aştığını söyledi.
Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamada, “70 milyar ABD Doları’ndan fazla bedele sahip 750’den fazla proje yürütüyoruz.” ifadelerine yer verildi. 2020 yılında ise SSB tarafından 55.8 milyar ABD Doları sözleşme bedeline sahip 762 proje yürütülüyordu.
Başkanlık tarafından 2011 yılında, 24.5 milyar ABD Doları sözleşme bedeline sahip 288 proje yürütülüyordu. 10 yıl içerisinde proje sayısı açısından yaklaşık %260 oranında, sözleşme bedeli açısından ise %285 oranında bir artış kaydedildi.
Savunma Sanayiini Karar Mekanizması: SSİK
Savunma sanayii alanında başlatılacak projelerin kararı, Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK)’nde alınıyor. Sektörün karar mekanizması olan SSİK, çeşitli periyotlar ile Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanıyor. SSİK; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Hazine ve Maliye Bakanı, İçişleri Bakanı, Milli Savunma Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Sanayii Başkanı’ndan oluşuyor.
Savunma Sanayiinin Finansmanı: SSDF
Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen projelerin finansmanı ise Savunma Sanayii Destekleme Fonu (SSDF) aracılığıyla sağlanıyor. SSDF; TSK’nın modernizasyonunun sağlanması ve Türkiye’de modern savunma sanayiinin kurulması için gerekli kaynağın, genel bütçe dışında devamlı ve istikrarlı bir şekilde temini amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası nezdinde ve Başkanlık emrinde kuruldu.
Fonun kaynakları ise şu şekilde:
- Gelir ve Kurumlar Vergisi: 4842 sayılı Kanuna göre Gelir ve Kurumlar vergisi hasılatı üzerinden %3,5 pay ayrılmaktadır.
- Şans Oyunları Hasılatından Ayrılacak Pay: Milli Piyango ile At Yarışı ve Futbol Müsabakaları Üzerinden Düzenlenen Müşterek Bahis Hasılatı üzerinden Fona pay aktarılırken, 2008 yılında yürürlüğe giren Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunla birlikte, bu paylara denk gelen tutarın Maliye Bakanlığı Bütçesine ödenek konulmak suretiyle karşılanacağı hükme bağlanmıştır.
- Milli Savunma Bakanlığı Bütçesinden Modern Silah, Araç Ve Gereçler İçin Ayrılan Ödenek: Başkanlık tarafından yürütülen ancak kaynağı Milli Savunma Bakanlığı Bütçesinden karşılanan tedarik projeleri kapsamında, İcra Komitesi Kararına göre Fona kaynak aktarılabilir.
- Hafif Silah İthali Satışı Geliri Safi Hasılatı: Özel ve tüzel kişiler için ithal edilen silah ve mermilerin satışından elde edilen net hasılatın % 80’i Fona gelir olarak aktarılmaktadır.
- Fon Mal Varlığı Gelirleri: Kullanılmayan fon kaynaklarının nemalandırılmasından elde edilen gelirler.
- İçişleri Bakanlığı bütçesinden fona kaynak aktarımı.
ÖNERİLEN İÇERİK: SSB Başkanı Demir: S-400 Ayarında Yerli Hava Savunma Sistemine Doğru Gidiyoruz
Kaynak: SavunmaSanayiST.com