Yunanistan Tüm Hava Savunma Sistemlerini Aktifleştirdi

Roketsan-ATMACA-Banner

Yunanistan, Ege Denizi bölgesinde bulunan tüm hava savunma sistemlerini aktif hale getirme kararı aldı. Sistemler planlanan bölgelere konuşlandırıldı.

Yunan askeri kaynakları tarafından aktarılan bilgilere göre Yunan hava savunma sistemleri depolardan çıkartılarak Doğu Ege Adaları bölgesinde aktif hale getirildi. Yunan İçişleri ve Adalar Yüksek Askeri Komutanlığına (ASDEN) bağlı sistemler de dahil olmak üzere tüm hava savunma sistemleri devreye sokuldu.

STM Banner

Yunanistan, Türk Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının son birkaç gündür yoğun bir şekilde Atina hava sahasını ihlal ettiğini iddia ediyor. Yunan askeri kaynaklarına göre hava savunma sistemlerinin devreye sokulmasının amacı Türk savaş uçaklarını “kapana” sıkıştırmak.

Yunanistan'ın Ege'deki Hava ve Karasuları/Cihat Yaycı
Yunanistan’ın Ege’deki Hava Sahası ve Karasuları İddiaları/Cihat Yaycı

Yunan tarafı, savaş uçağı ihlalleri iddialarının ardından Türkiye ve Yunanistan arasındaki Güven Artırıcı Önlemler mekanizmasını askıya alma kararı aldı. Ek olarak Yunan Dışişleri Bakanlığı Atina’daki Türkiye Büyükelçiliğine konu ile alakalı olarak bir protesto notası yolladı.

Yunanistan’ın attığı bir diğer adım ise Türkiye’nin daha önce katılması için davet edildiği “NATO Tiger Meet” Tatbikatı davetini iptal etmek oldu. Yunan askeri kaynakları Türk savaş uçaklarının son günlerde Atina FIR’ını 168 kez ihlal ettiğini iddia etti.

Yunan İddialarının Temeli Yok

Dünyada hava sahası ve karasuları tek eşit olmayan ülke Yunanistan. Yunanistan’ın Ege’deki karasuları 6 mil, hava sahası ise 10 mil uzunluğunda. Türkiye dahil dünyadaki hiçbir ülke böyle bir uygulamayı kabul etmiyor.

Bu ihtilafın ana nedenleri Uçuş Bilgi Bölgesi (FIR) sorumluluğunun Yunanistan tarafından ısrarla istismar edilmesi ve Yunanistan’ın karasuları genişliğinin 6 deniz mili olmasına karşın, ulusal hava sahası genişliğinin 10 deniz mili olduğuna yönelik Yunan iddiasıdır.

Uluslararası hukuka göre, bir ülkenin karasuları genişliği aynı zamanda o ülkenin ulusal hava sahasının genişliğini de belirler. Yunanistan 1931 yılında o tarihte karasularının genişliği 3 deniz mili olmasına karşın, ulusal hava sahasını 10 deniz mili olarak deklare etmiştir.

Yunanistan daha sonra 1936 yılında karasularını günümüzde uyguladığı 6 deniz miline çıkartmıştır. Bu nedenle Yunanistan’ın ulusal hava sahasının 10 deniz mili olduğu iddiası uluslararası hukuk çerçevesinde savunulabilir bir yanı bulunmamaktadır. Yunanistan’ın 6 deniz mili genişliğinde olan karasuları ile 10 deniz mili olarak deklare ettiği ulusal hava sahası arasında kalan saha uluslararası hava sahasıdır. Yunanistan’ın 10 deniz mili genişliğindeki hava sahası iddiası ne uluslararası alanda ne de Türkiye tarafından tanınmaktadır.

Türkiye, Yunanistan’ın iddia ettiği 10 millik hava sahasını “sözde” olarak nitelendirmektedir. Yunanistan’ın uyguladığı bu politikanın dünyada hiçbir emsali de yok.

Örnek vermek gerekirse Ege’de Yunan karasularının dışında seyir yapmakta olan bir firkateyn herhangi bir ihlalde bulunmamaktadır ancak bu gemi üzerinde konuşlu olan bir helikopter havalandığı anda Yunanistan tarafı bunu “hava sahası ihlali” olarak nitelendirmektedir.

ÖNERİLEN İÇERİK: Türk F-16’ları Yunanistan Yolcusu


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, Yunan Medyası

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu