İngiltere’nin ilk insansız savaş uçağı hakkında yeni detaylar

Roketsan-ATMACA-Banner

İngiltere’nin ilk insansız savaş uçağının prototipinin geliştirilmesi ihalesi, ABD’li Northrop Grumman şirketine verildi.

Northrop Grumman, “MOSQUITO” Projesi’nin ikinci aşaması kapsamında sistem mühendisliği ortağı olarak seçildi. Şirket, İngiltere’nin insansız savaş uçağının prototipinin tasarımı ve üretimi için İngiltere merkezli ArGe firması olan Intrepid Minds ile birlikte çalışacak.

STM Banner

MOSQUITO Projesi; uçuş mürettebatı için koruma, hayatta kalma ve bilgi avantajını artırmak için insanlı savaş uçağı F-35, Typhoon ve yeni nesil Tempest ile birlikte uçarak bu devrim niteliğindeki yeteneğin kazanılması çerçevesinde hayata geçirildi.

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF), 25 Ocak 2021 tarihinde Twitter’da yaptığı paylaşım ile ABD’li Spirit AeroSystems firmasının, İngiliz Savunma Bakanlığı ile İnsansız Savaş Uçağı için sözleşme imzaladığını duyurmuştu.

RAF tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, “İngiltere, ilk mürettebatsız/insansız savaş uçağı filosunu oluşturmaya Spirit AeroSystems ile yapılan 30 milyon sterlin değerindeki sözleşme ile bir adım daha yaklaştı. Spirit AeroSystems, anlaşma kapsamında İngiltere’ye savaş anında üstünlük elde etmesini sağlayacak prototipler tasarlayacak ve üretecek” ifadeleri kullanılmıştı.

Loyal Wingman
Loyal Wingman

Düşman unsurlarına karşı füze, FLIR ve elektronik harp faydalı yükleriyle donatılacak insansız savaş uçağı, savaş uçakları ile birlikte harekat icra etmek için yüksek hızda uçacak şekilde tasarlanacak. İngiliz Hava Kuvvetleri’ne göre; “Loyal Wingman” olarak bilinen bu uçaklar, İngiltere’nin düşman uçaklarını hedefleyip vurabilen ve karadan havaya füzelere karşı dirençli olan ilk insansız platformları olacak.

MOSQUITO Projesi’nin başında bulunan Spirit AeroSystems, tam oranlı bir prototip ile insansız savaş uçağının test faaliyetlerine 2023 yılında başlamayı planladıklarını açıklamıştı.

Şirket, İngiltere’nin ilk insansız savaş uçağının geliştirilmesi konusunda Northrop Grumman ve Intrepid Minds grubu ile ortaklaşa çalışacak.

Intrepid Minds Genel Müdürü Adam Smith: “Yazılım geliştirmedeki uzmanlığımızı İngiliz havacılık tedarikçilerinin en güncel donanımlarıyla birleştirmek, dijital olarak yönetilen ilk mühendislik platformunu etkin hale getirecek ve MOSQUITO uçağının mürettebatsız uçmasına olanak tanıyacak.” ifadelerinde bulundu.

LANCA Konsepti

LANCA
LANCA

ABD Hava Kuvvetlerinin “Skyborg” programına benzerliğiyle dikkat çeken Mosquito Projesi, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin “Hafif Uygun Fiyatlı Yeni Savaş Uçağı” (LANCA) konsepti kapsamında geliştiriliyor.

Konsept kapsamında ilk uçağın 2020’li yılların sonunda Typhoon ve F-35 savaş uçaklarıyla beraber uçuş icra etmeye başlaması bekleniyor. Mosquito Projesi kapsamında geliştirilen ilk insansız savaş uçağının, 2035 yılında hizmete girmesi beklenen Tempest’ten önce göreve başlaması bekleniyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Hava Kuvvetleri’nin bilgileri ‘KARTAL’ ile paylaşılacak


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, UnmannedSystemsTechnology

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu