ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’a 270 milyon ABD Doları değerindeki F-16 Sürdürülebilirlik Malzemesi ve Hizmetleri paketi satışına onay verdi.
ABD Dışişlerine bağlı ABD Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (DSCA) tarafında yapılan açıklamada Yunan hükümetinin ABD’den F-16 savaş uçakları için:
- Yapısal Bütünlük Programı (ASIP), F-16 Hava Mürettebatı Eğitim Cihazı (ATD), Gece Düşük İrtifa Navigasyon ve Kızılötesi Hedefleme (LANTIRN) Podu ve Keşif (RECCE) Podu
- Sınıflandırılmış ve sınıflandırılmamış uçak desteği
- Çok İşlevli Bilgi Dağıtım Sistemi (MIDS) yazılım desteği
- Ortak Görev Planlama Yazılımı (JMPS) desteği
- Elektronik Muharebe Uluslararası Güvenlik Yardım Programı (ECISAP)
- Uluslararası Motor Yönetim Programı (IEMP) ve teknik koordinasyon gruplarına katılım
- Yedek ve onarım/iade parça ve ekipman
- Personel eğitimi ve eğitim ekipmanı
- Yayınlar, kılavuzlar ve teknik belgeler ve diğer ilgili uçak bakım ve program desteği unsurları alımı için ABD’den istekte bulunduğu kaydedildi.
DSCA açıklamasında önerilen satışın, F-16 programına uçak mürettebatı eğitimi ve uçak bakımını kapsayan lojistik desteği sağlayarak Yunanistan’ın mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama kapasitesini artıracağı not edildi.
F-16 programına bu düzeyde destek sağlamanın, Yunanistan’ın NATO kuvvetleriyle birlikte çalışabilirliğini artıracağı ve sınırlarının güvenliğini sağlama yeteneğini artıracağı vurgulandı.
Aynı zamanda satışın bölgedeki temel askeri dengeyi değiştirmeyeceği de belirtildi.
Satış kapsamında yüklenici firmalar ise şöyle sıralandı: L3/Harris International, Lockheed Martin, Collins Aerospace, Northrop Grumman, Raytheon ve Atec.
Yunanistan F-16V Programı
Ekim 2017’de ABD Dışişleri Bakanlığı, Yunan F-16’larını önemli ölçüde geliştiren Viper yapılandırmasına yükseltmek için 2.4 milyar dolarlık bir projeyi onaylamıştı. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre proje kapsamında ilk iki yıl, entegre edilecek sistemlerin tescili ve prototip üzerine harcanacak. Üçüncü yıl, Yunan savaş jetlerine Viper entegrasyonu başlayacak ve dördüncü yıl ilk F-16 Viper, Yunan Hava Kuvvetlerine teslim edilecek.
F-16 Block 70/72 Viper modernizasyonuna uğrayan jetler, diğer F-16’lara göre donanımsal ve yapısal açıdan yükseltmeye maruz kalacakları için genellikle 4+ nesil olarak sınıflandırılmaktadırlar.
Viper modernizasyonunda en önemli adım mevcut radarın sisteminin, Northrop Grumman üretimi APG-83 Aktif Faz Dizinli (AESA) radar ile değiştirilmesi olacak. AESA radarı, daha yüksek durumsal farkındalık, esneklik ve tüm hava koşullarında daha hızlı bir hedefleme imkanı sunmakta. APG-83, F-22 ve F-35 AESA radarları ile olan donanım ve yazılım ortaklığından dolayı 5. Nesil uçakların radar kabiliyetlerini, F-16’ya kazandırıyor.
Bunun yanında F-16 Viper’de; AESA radarının daha etkin kullanılmasını ve pod verilerinin kontrolünü sağlayan 6 ”x 8” CPD (yüksek çözünürlüklü ekran), Otomatik Zemin Çarpışma Önleme Sistemi (GCAS), daha hızlı veri bağları ve daha teknolojik silah istasyonları bulunacak.
ÖNERİLEN İÇERİK: Yunan Hava Kuvvetleri Analizi
Kaynak: SavunmaSanayiST.com, ABD Dışişleri Bakanlığı