TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı (İHA), Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girdi. Gelişmeyi, Prof. Dr. İsmail Demir duyurdu.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “TUSAŞ tarafından üretilen yerli ve milli AKSUNGUR SİHA testleri başarı ile tamamlayarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. AKSUNGUR SİHA 750 kg faydalı yük kapasitesine ve en az 50 saat maksimum uçuş süresine sahip.” ifadelerine yer verildi.
TUSAŞ tarafından şu ana kadar iki adet AKSUNGUR İHA prototipi üretildi. AKSUNGUR İHA’lardan biri, halihazırda Orman Genel Müdürlüğü için Adana’da görev icra ediyor. AKSUNGUR’un seri üretimine de başlayan TUSAŞ, yıl sonuna kadar dört İHA’nın üretimini tamamlayacak.
Prototip uçaklarda icra edilen testler esnasında 49 saatlik rekor havada kalış süresine ulaşılmıştı. SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; seri üretim AKSUNGUR İHA’lar, prototip uçaklara göre birkaç yüz kilo daha hafif olacaklar. Bu sebepten ötürü seri üretim İHA’lar ile 60 saat havada kalınabileceği öngörülüyor.
Türk Deniz Kuvvetleri’nin İHA Envanteri
Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 10 adet Bayraktar TB2, 2 adet ANKA-S İHA, 4 adet ANKA-B İHA yer alıyor.
Öte yandan AKSUNGUR’un kısa süre içerisinde yerli üretim PD-170 motorlarıyla ilk uçuşunu gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Ek olarak AKSUNGUR İHA’da Kanada ambargosuna rağmen L3 Harris Wescam üretimi MX-15D EO/IR gözetleme ve hedefleme sisteminin kullanılması ise dikkat çekmeye devam ediyor.
750+ kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olan AKSUNGUR İHA; keşif-gözetleme, taarruz ve deniz karakol görevlerini yerine getirebiliyor. 12 adet Roketsan MAM-L mühimmatıyla yaklaşık 30 saat havada kalabilen AKSUNGUR, Sonobuoy da atabilecek. Yıl sonuna kadar ilk sonobuoy atışlarının gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Sonobuoy Nedir?
‘Sonarlı Şamandıra’ olarak ifade edebileceğimiz Sonobuoylar, çeşitli hava ve suüstü platfomlarından atılan sensörlerdir. Bağlı bulunduğu platformdan atıldıktan sonra belirlenen derinliğe inen sonobuoylar, özellikle denizaltılara yönelik akustik bilgi toplamaktadırlar. Sonobuoylar tarafından toplanan bu akustik bilgi, genellikle VHF kanalından hava ve/veya suüstü platformlara iletilmektedir.
AKSUNGUR İHA’nın Teknik Özellikleri
- Kanat açıklığı: 24 metre
- Yatay uzunluk: 11.6 metre
- Havada kalış süresi: 50 saat
- Faydalı yük kapasitesi: 750+ kg
- Link menzili: 250+ km
- Motor: 2×170 HP
- Maksimum irtifa: 40.000 ft
- Azami kalkış ağırlığı (MTOW): 3.300 kg
- Motor tipi: PD-170 Çift Turbo Dizel
- Taaruz/Deniz Karakol Görevi: 750 kg Harici Yük ile 25 kft’te 12 saat
Silah Opsiyonları
- Her bir kanatta 500 kg, 300 kg ve 150 kg kapasiteli 3 adet silah istasyonu
- TEBER-81 (Lazer güdümlü Mk-81)
- MAM-L
- MAM-C
- HGK-3
- TEBER-82
- LUMTAS
- KGK-82
- Cirit
- Minyatür Bomba
Deniz Karakol Görevi Faydalı Yükleri
- SAR/GMTI-ISAR
- Otomatik Tanımlama Sistemi
- Sonobuoy Podu
- MAD Boomu
Görüntü İstihbaratı Faydalı Yükleri
- Elektro Optik/Kızılötesi/Lazer İşaretleyici/Lazer Mesafe Bulucu Kamera
- SAR/GMTI-ISAR
- Geniş Alan Gözetleme Kamera
ÖNERİLEN İÇERİK: Deniz Kuvvetleri’nden AKSUNGUR İHA Siparişi
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, SSB