HAVELSAN Üretimi BARKAN İKA “Aslanlar Gibi Sahada”

Roketsan-ATMACA-Banner

Türkiye’nin en büyük teknoloji firmaları arasında yer alan HAVELSAN tarafından geliştirilen BARKAN Silahlı İnsansız Otonom Kara Aracı (İKA) “aslanlar gibi sahada”.

Dün Ankara’da düzenlenen Uluslararası Geleceğin Askeri (Future Soldier) Konferansı’na katılan HAVELSAN Eğitim Hizmetleri ve ELD Grup Müdürü Oktay Tuncer, BARKAN İKA’nın “aslanlar gibi sahada” olduğunu açıkladı.

STM Banner

Güvenlik güçlerinin ihtiyaçları çerçevesinde otonom ve robotik sistemler geliştirdiklerini kaydeden Tuncer, BARKAN İKA’nın Güneydoğu ve sınır bölgeleri dahil olmak üzere pek çok testi başarılı bir şekilde icra ettiğini vurguladı.

“Tüm İsterleri Karşıladı”

SavunmaSanayiST.com tarafından Türk savunma kaynaklarından edinilen bilgilere göre ise orta sınıf çok maksatlı insansız kara aracı olarak nitelendirilen BARKAN’ın sahada gerçekleştirilen testlerde tüm isterleri karşıladığı öğrenildi.

BARKAN’ın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının orta sınıf birinci seviye kategorisindeki teknik şartname kriterlerini karşılayacak şekilde 500 kilogram civarında ağırlığa sahip olduğu biliniyor. Aynı zamanda araca uzaktan komutalı SARP silah sistemi entegre de edilmiş durumda.

Milli Savunma Bakanı Akar'ın HAVELSAN Ziyareti ve BARKAN İKA
Milli Savunma Bakanı Akar’ın HAVELSAN Ziyareti ve BARKAN İKA

Araçtaki pek çok haberleşme cihazı ise uzaktan kontrol, çepeçevre görüş yeteneğiyle beraber operatöre geniş bir görüş imkânı sunuyor.

Silahlı keşif ve gözetleme yapmak üzere tasarlanan BARKAN, sahadaki unsurlara destek verebilmek amacıyla geliştiriliyor.

Şirket yetkilileri çalışmalarının sadece araç üzerine olmadığını kaydediyor. Yetkililer, en büyük amaçlarının bu araçlara ve platformlara yapay zekâ destekli akıl katabilmek olduğunu özellikle vurguluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Gösterildi

Yetkililere göre araçların insansız hava araçlarıyla diğer insansız kara araçlarıyla ya da diğer insanlı unsurlarla ortak görev yapabilecek ve görev paylaşımı yapabilecek, sahadaki etkinliğimizi artırabilecek kabiliyette olması son derece önemli.

BARKAN’ın, BAHA ismi verilen bulut altı insansız hava aracıyla birlikte ya da bunlara ilave diğer İHA’larla beraber ortak görev icra edebilmesi ve görev paylaşımı yapabilmesi hedefleniyor. Şirket, bu araçlara akıl katarak sürü görevinde bulunabilecek yapıya ulaşmış durumda.

Bugüne kadar birden çok sayıda prototipi üretilen BARKAN’ın sene sonuna kadar hazır hale gelmesi ve 2022 yılı sonunda ise hava ve yer entegrasyonu sağlanarak envantere girmesi hedefleniyor.

BARKAN-2

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın yarışmasında başarılı bir performans sergileyen BARKAN, geçtiğimiz hafta Perşembe günü düzenlenen son Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da gösterildi.

SSİK sonrası yapılan açıklamada TSK ve güvenlik birimlerinin kullandığı yerli ve milli sistemlere yenilerini eklemeye yönelik konuların ele alındığı kaydedilmişti.

Bu kapsamda; elektronik harp ve radar sistemleri, haberleşme ve bilgi sistemleri, mühimmat ve füzeler, muhtelif platformlar, insansız kara araçları, ekipman ve teçhizatlar, modernizasyon ve yeni teknolojilere ilişkin çeşitli projelerin karara bağlandığı vurgulanmıştı.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bir diğer bilgiye göre ise geçtiğimiz günlerde 3 adet BARKAN İKA ile bir otonom devriye testi icra edildi ve test başarıyla sonuçlandı. İki adet BARKAN İKA, önlerindeki lider BARKAN’ı takip ederek ortak bir devriye icra etmiş oldu.

BARKAN İKA’nın Özellikleri

HAVELSAN BARKAN İKA/Özellikler
HAVELSAN BARKAN İKA/Özellikler

ÖNERİLEN İÇERİK: HAVELSAN’dan ‘BARKAN İKA’ sürprizi


KAYNAK: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu