ALTAY zırhında mükemmel uyum

Roketsan-ATMACA-Banner

Bor Karbür (B4C) ve Alumina (Al2O3)’ün muhteşem uyumu

Birçok önemli özelliğe sahip olan ve ALTAY tankında da kullanılan bor karbür malzemesini öncelikle tanıyacak olursak;

STM Banner

Bor Karbür (B4C): Yüksek erime noktası (2763 Santigrat Celcius), aşınmaya karşı yüksek direnç, kimyasal silahlara karşı dayanıklılık ve yüksek nötron absorpsiyon kapasitesi gibi önemli üstün özelliklere sahip olan Bor Karbür’ün en önemli dezavantajı ise çok kolay kırılabiliyor olmasıdır.

Alüminyum Oksit (Al2O3) başka bir değişle Alumina:

Bir zırhta bulunması istenilen tüm özelliklere ortalama bir düzeyde sahip olan Alümina, Bor Karbür’ün en büyük dezavantajını ortadan kaldırabilecek dayanıklılığa sahip olan en ideal malzemedir.

Oldukça ucuz, kolay bulunabilen, dayanıklı, aşınmalara karşı dayanıklılığı yüksek, enerji absorbe etmek konusunda başarılı olması ile günümüzde birçok ülke tarafından tanklarda kullanılıyor. Amerika bile yıllar sonra SiC’den vazgeçip Alumina kullanmaya başladı.

Alumina, Bor Karbür ile birlikte kullanıldığında hem takın maliyetini önemli ölçüde azaltıyor hemde üstün özelliklere sahip olan Bor Karbür’ün en büyük dezavantajını ortadan kaldırarak en mükemmel ikiliyi oluşturuyor. Bir de plastik malzeme olarak Dyneema ve zırh konusunda kutsal element olarak kabul edilen Aluminyum 7xxx serisi ile birlikte kullanıldığında yenilmez bir korunma becerisi sağlanıyor.

Alüminyum neden kutsal kabul ediliyor?

Yüksek kinetik enerjiye sahip zırh delici sabot mühimmatının sahip olduğu vurucu etkiyi oluşturan temel etken hepimizin bildiği gibi enerjidir. Alüminyum tam bu noktada devreye girerek zırhlarda kullanılan enerji absorbe edebilen ve hatta bir miktar geri yansıtabilen Aramid, Kevlar, Cam Elyaf gibi malzemelere mühimmatın sahip olduğu enerjiyi çok iyi bir şekilde aktararak daha fazla enerji soğurumu, daha fazla yansıtma, gittikçe aşınan bir sabot mühimmatı ortaya çıkarıyor. Bu aşamalardan sonra da Alumina bir seramet bloğa daha çarpan sabot büyük oranda kırılarak etkisiz hale geliyor.

ALTAY tankında B4C olduğu Roketsan tarafından açıklandı fakat başka herhangi bir detay paylaşılmadı. Yaptığımız analizler sonucunda ülkemizde de önemli kurumların Alüminyum ve Alumina gibi malzemelerde yüksek standartlarda üretim kapasitesine sahip olması, Leopard 2A4 tanklarında Dyneema kullanılması düşünüldüğünde ALTAY tankının bu muhteşem uyuma sahip olabilmesi çok yüksek ihtimal olarak görüyoruz.

Bu muhteşem uyuma sahip olan ilk tank maalesef ki birçok “uzmanın” söylediği gibi ALTAY değil Alman Leopard 2A7 tankıdır. Malzemenin yanı sıra diziliş, yapı ve imalatında oldukça yüksek öneme sahip olduğunu söylemeliyiz. Bu konularda da malzeme seçiminde yakaladığımız yüksek başarıyı yakalayabilmiş olmamızın ihtimali bile her geçen gün kavuşmamıza daha da az kalan ALTAY için bizleri daha da heyecanlandırıyor.


Yazar: Yusuf Metin    Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu