Amerikan Donanması tarafından yapılan bir sunumda, DDG(X) adı verilen yeni nesil muhriplerin olası konfigürasyonlarından birine yer verildi.
DDG(X) projesi ile Amerikan Donanması uzun yıllardır hizmet vermekte olan Arleigh Burke sınıfı muhriplerin devamı niteliğinde yeni nesil bir gemi tasarlamayı planlıyor. Hedef, 2020’li yılların sonuna gelmeden gemilerin inşasına başlanması.
DDG(X)’lerin modernliğini yitirmeye başlamış daha erken üretim Arleigh Burke’lerin yerlerine geçmeleri planlanıyor. Arleigh Burke sınıfı muhriplerin en son varyantı olan Batch III gemilerinin ise 2027 yılına kadar üretimlerinin devam etmesi ve 2060’lara kadar hizmette kalmaları isteniyor.
Arleigh Burke sınıfı gemiler artık daha fazla geliştirmeyi kaldıramayacak kadar dolmaya başlamaları sebebiyle DDG(X)’ler ile değiştirilecek.
Gemiler daha fazla sensör, silah ve ekipman taşıyamayacak kadar dolmuş durumda. Taşıyabilseler bile gemilerde eklenecek ekipmanları destekleyecek yeterli güç kapasitesi bulunmamakta.
Arleigh Burke Artık Yetersiz Geliyor
Amerikan Donanması için geliştirilmekte olan hipersonik silahlarında halihazırda gemilerde kullanılan MK-41 VLS sistemlerine sığmadığı, füzelerin MK-41’e entegrasyonu durumunda füze kapasitesinde düşüş yaşanacağı belirtilmişti. Bu sebeple üretilecek yeni nesil gemilerde büyük füzelerin taşınmasına da el verecek farklı lançerlerinde olması bekleniyor.
DDG(X) gemilerinde Arleigh Burke’lere nazaran arttırılmış sensör kabiliyetleri, daha uzun menzilli silahlar ve geliştirilmiş entegre hava savunması kabiliyetleri bulunacak. Ayrıca lazer silahlarının kullanımının da artacağı DDG(X)’ler, termal, akustik ve RF iz bakımından önceki gemilerden daha gizli olacak.
Arttırılmış menzil ve ulaşma kabiliyetlerinin yanı sıra, daha verimli ve performanslı jeneratörler ile güç üretim ve dağıtım kapasitelerinde ciddi artış olacak.
DDG(X) tasarımının Çin’e ait Type 055 sınıfı muhriplere olan benzerliği ise oldukça dikkat çekici. Zira savunma analistleri de bu konuya dikkat çekiyor.
https://twitter.com/DaiWeiwei10/status/1481525313029152772?s=20
Yeni Silahlar ve Sensörler
Gemilerin ilk etapta halihazırda kullanımda olan sensör, silah sistemleri ve ekipmanlarını kullanması planlanıyor. Fakat gemiler genişlemeye açık olarak tasarlanmaları sayesinde daha gelişmiş sistemlerin kolayca entegrasyonuna izin verecek.
Yeni üretime girmiş olan SPY-6 radarının büyütülmüş antenli varyantı kullanılacak. Modül adetindeki artış sayesinde mevcut SPY-6 radarları çok daha uzun menzillerde tespit yapabilmekte. RAM füze savunma sisteminin de gemilerde ilk etapta bulunması, geliştirme süreçlerinin tamamlanmasının ardından 600kW gücündeki lazer sistemleri ile değiştirilmeleri planlanıyor.
600KW’lık lazerleri destekleyecek 150kW gücünde lazer sistemleri de gemilerde bulunacak. 600KW gücündeki lazerler gemisavar füze savunmasında kullanılacak.
DDG(X) First Look: interesting graphic depicting a notional DDG(X) next-generation #destroyer presented by NAVSEA today at #snanational22. Ship shows growth in nearly every area over the current Flight III Arleigh Burke-class ship – more missiles, lasers, integrated power system pic.twitter.com/03C6LoKPtc
— Chris Cavas (@CavasShips) January 12, 2022
Yeni geliştirilen hipersonik füzelerin mevcut MK-41 lançerlerine uyumsuzluğu sebebiyle gemilere 12 adet daha büyük füze hücresinin ilk etapta gemilere konulacak 32 adetlik MK-41 ile değiştirilmesi planlanıyor.
Toplam füze kapasitesinde herhangi bir değişim olmayacağı belirtilmekle beraber güvertede ek lançerler için de yer olacağı bilinmekte.
Genişletilmiş hangarlar ile daha büyük insansız hava araçları ve helikopterleri barındırmakla beraber bir adet modüler muhrip faydalı yük modülü kapasitesi bulunacak.
Proje hakkında çok bilgi bulunmamakta. Gemilerin boyutları ve maliyetleri ile ilgili herhangi kesinleşmiş bir şey yok. Fakat uzmanlar her geminin maliyetinin 1 milyar doların üstünde olacağını tahmin ediyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: ABD, Konteynere Gizlediği Füze Sistemiyle Atış Gerçekleştirdi
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com, The Drive