Cumhurbaşkanlığı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı… Türkiye’nin hem en gizli hem de gerçekleştirdiği operasyonlar sebebi ile en ünlü güvenlik birimi. Bu yazımızda, ‘açık kaynak’ olarak MİT Başkanlığı’nın son dönemde tedarik ettiği platformlara değineceğiz.
Milli İstihbarat Teşkilatı, geçtiğimiz haftalarda 95’inci yıldönümünü kutladı. Tarih boyunca birçok farklı şekilde isimlendirilen MİT Başkanlığı’nın kuruluş yılı olarak 6 Ocak 1927 tarihi kabul edilmektedir. Bunun sebebi ise Fevzi Çakmak’ın yazılı emriyle 6 Ocak 1926 tarihinde bir askeri teşkilat olarak hayata geçirilen Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (M.E.H / MAH)’nin, bu tarihte etkin şekilde çalışmaya başlamış olmasıdır.
Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (M.E.H / MAH), 6 Temmuz 1965 tarih ve 644 sayılı yasa ile Başbakanlık’a bağlanmış ve ismi de ‘Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı” olarak değiştirilmiştir. 1 Ocak 1984 tarihli 2937 sayılı yasa ile ise MİT; önce doğrudan Başbakan’a, 2017 yılında yapılan değişiklik ile ise Cumhurbaşkanı’na bağlanmıştır. MİT, şu anda “Cumhurbaşkanlığı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı” olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Sahadan elde ettiği istihbarat ve bu istihbarat sonucu yürüttüğü operasyonlar ile birçok kritik işe imza atan MİT Başkanlığı’nın yapılanmasında teknoloji, her zaman yüksek öneme haiz olmuştur. Halihazırda kendi yapılanmasında 6 farklı başkanlık bulunan MİT, özellikle “Sinyal İstihbaratı Başkanlığı” ve “Elektronik Teknik İstihbarat Başkanlığı” aracılıyla üstün teknolojiye sahip cihazları kullanmaktadır.
MİT’te Platform Seviyesi Teçhizat Dönemi
MİT, son dönemde envanterine kattığı ve katmayı planladığı ‘platform seviyesi’ teçhizatlar ile Sinyal İstihbaratı (SIGINT) ve Görüntü İstihbaratı (IMINT) kabiliyetini oldukça arttırmaktadır.
Düşman iletişimini izlemeyi ve yer tespitini yapmayı sağlayan SIGINT, harekât sahasında taktik manevraları destekleyerek kuvvetlerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olmaktadır. SIGINT, Elektronik İstihbarat (ELINT) ile Komünikasyon İstihbaratı (COMINT)’nı içerisine alan bir küme konumundadır.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile yakın iş birliği içerisinde çalışan MİT Başkanlığı, son birkaç yıl içerisinde önemli miktarda Türk savunma sanayii ürünü tedarik etmiştir. Bunlardan çok az bir kısmı ise açık kaynak konumundadır.
Platform seviyesindeki ürünlere; TUSAŞ ANKA-I İnsansız Hava Aracı, TCG UFUK (A591) İstihbarat Gemisi, Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı, AKINCI TİHA ve MULTI-INT Çok Fonksiyonlu Özel Görev Uçağı örnek verilebilir. Bunlara ilaveten değişik kara platformlarının da MİT tarafından tedarik edildiği tahmin edilmektedir.
ANKA-I İnsansız Hava Aracı
ANKA-I, TUSAŞ tarafından Milli İstihbarat Teşkilatı’nın isterlerine uygun olarak geliştirilen bir ANKA İHA konfigürasyonudur. ANKA-I İHA, Elektronik (ELINT) ve Komünikasyon (COMINT) İstihbaratı yani Sinyal İstihbaratı (SIGINT)’na uygun faydalı yüklerle donatılmıştır. ANKA-I aynı zamanda elektro-optik sistemi aracılığıyla görüntü istihbaratı (IMINT) da yapabilmektedir.
MİT Başkanlığı envanterinde kaç adet ANKA-I İHA bulunduğu bilinmemektedir.
Bayraktar TB2 İnsansız Hava Aracı
Halihazırda Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan Bayraktar TB2 SİHA, açık kaynak verilerine göre Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı tarafında da tedarik edilmiştir.
MİT Başkanlığı’na ait Bayraktar TB2 SİHA’ların, özellikle Libya’da önemli başarılara imza attığı bilinmektedir. MİT Başkanlığı envanterindeki Bayraktar TB2 SİHA’lar, Roketsan üretimi MAM-L ve MAM-C mühimmatlarını kullanmaktadır. MİT envanterinde kaç adet Bayraktar TB2 SİHA olduğu bilinmemektedir.
AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA)
AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Baykar Savunma tarafından geliştirilmiştir. 2020 yılı sonunda Türk güvenlik birimlerinin kullanımına sunulan AKINCI TİHA’dan MİT Başkanlığı’nın da tedarik ettiği, açık kaynaklara yansımıştır.
MİT Başkanlığı tarafından tedarik edilen AKINCI TİHA’ların hangi konfigürasyonda olduğu bilinmemektedir. Yüksek faydalı yük kapasitesine sahip AKINCI TİHA’lar, esas geliştirilme amaçları olan taarruz görevlerinde kullanılabileceği gibi SIGINT faaliyetlerinde de kullanılabilmektedir.
Teşkilatın kaç adet AKINCI TİHA tedarik ettiği ise bilinmemektedir.
AKINCI SİHA Teknik Özellikler
- Haberleşme Menzili: LOS & BLOS
- Kalkış ve İniş: Pist (Otomatik)
- Seyir – Maksimum Hız: 130 – 195 Knots
- Maksimum Kalkış Ağırlığı: 5,500 kg
- Operasyonel – Maksimum İrtifa: 40,000 feet
- Havada Kalış: 24 saat
- Faydalı Yük Kapasitesi: 1,350 kg
- Kanat Açıklığı: 20 mt.
- Faydalı Yük – ISR: Simultane EO/IR/LD, Çok Amaçlı AESA Radar & SIGINT
- Yükseklik: 1 mt.
- Faydalı Yük – Mühimmatlar: Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmatlar, Füzeler & Uzun Menzilli Stand Off Mühimmatlar
- İtki Tipi: 2 x 750 HP veya 2 x 450 HP Turboprop Motor
TCG UFUK (A-591) İstihbarat Gemisi
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Test ve Eğitim Gemisi Projesi kapsamında STM ana yükleniciliğinde üretilen TCG UFUK (A-591), 14 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilen tören ile kullanıma sunulmuştur.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Test ve Eğitim Gemisi TCG UFUK’un hizmete girişi nedeniyle İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde düzenlenen törene katılarak bir konuşma gerçekleştirmiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 95. kuruluş yıl dönümünü geride bırakan Millî İstihbarat Teşkilatının terörle mücadele ve dış istihbarat konularında yaptığı hizmetlerle millî güvenliğe önemli katkılar sunduğunu belirterek, “Sahadan temin ettiği taktik istihbarat ve yürüttüğü operasyonlarla oyunun seyrini ülkemiz lehine değiştiren, başarılara imza atan teşkilatımız, siber güvenlikten yapay zekâya kadar her alanda kapasitesini güçlendiriyor.
Hizmete alacağımız istihbarat gemimiz, teşkilatımız için yeni ve önemli bir imkândır. Dünyada pek az istihbarat teşkilatının sahip olduğu en modern donanımlara sahip bu gemimiz sayesinde kara ve havada olduğu gibi denizlerde de gücümüzün artacağına inanıyorum” ifadelerinde bulunmuştur.
TCG UFUK’un, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile MİT Başkanlığı tarafından müşterek olarak kullanılacağı değerlendirilmektedir.
MULTI-INT Çok Fonksiyonlu Özel Görev Uçağı Projesi
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Sinyal İstihbaratı Başkanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan MULTI-INT Çok Fonksiyonlu Özel Görev Uçağı Projesi, ASELSAN ana yükleniciliğinde devam etmektedir.
Proje kapsamında, sinyal istihbaratı (SIGINT) ve görüntü istihbaratı (IMINT) görevlerine yönelik faydalı yüklerle teçhiz edilmiş iki adet Bombardier Challenger 600 uçağının tedariki amaçlanmaktadır.
MULTI-INT Çok Fonksiyonlu Özel Görev Uçağı Projesi
COMINT Alt Sistemi
- Geniş frekans bandı kapsaması
- Yüksek sistem duyarlılığı
- Hassas yön ve konum tespiti
- Dar/geniş bant kayıt ve çevrim dışı analiz yeteneği
- Analog/Sayısal modülasyon tanıma ve protokol çözümleme yeteneği
- Analog/Sayısal demodülasyon yeteneği
- Anlık çok kanal dinleme ve kayıt yeteneği
- Frekans atlamalı, DSSS sinyallerinde ve veri linklerinde etkinlik
ELINT Alt Sistemi
- Yeni nesil sayısal almaç mimarileri
- Geniş çalışma frekans aralığı
- Yüksek sistem duyarlılığı
- Alt mod, radar ve platform tabanlı Görev Yeri Dosyası
- Otomatik / Manuel Tespit / Teşhis ve Kimliklendirme Yeteneği
- Darbe içi ve darbeler arası modülasyon ölçme ve kayıt yeteneği
- Anten tarama tipi ve anten tarama periyodu bulma yeteneği
- Konum bulma
- Taktik kayıt ve olay kaydı
- Görev sonrası kayıt analizi ile detaylı yayın analizi ve veri tabanı güncelleme yeteneği
IMINT (SAR/GMTI, EO/IR) Alt Sistemi
- Yapay Açıklıklı Radar Sistemi
- Otomatik Anten Yönlendirme ve Stabilizasyon
- Bölgesel Görüntü Oluşturma Modu (STRIPMAP)
- Yüksek Çözünürlüklü Görüntü Oluşturma Modu (SPOTLIGHT)
- Hareketli Hedeflerin Tespiti (GMTI)
- Deniz Arama Modu
- ISAR Modu
- Yüksek çözünürlüklü EO kameralar
- Lazer Faydalı Yükleri
Elektronik Harp Kendini Koruma Alt Sistemi
- Radar ve füze tehditlerini algılama
- Algılanan füze tehditlerine karşı tedbir atım yeteneği
Haberleşme ve Veri Linki Alt Sistemi
- Gerçek zamanlı IP tabanlı veri ve video iletimi
- İç konuşma sistemi
- V/UHF Telsiz Haberleşmesi
- Uzun menzilli ses ve veri haberleşmesi için uydu haberleşme altyapısı
- Yüksek irtifada uzun süre havada kalma kabiliyeti
- Yer Destek Merkezleri
MİT’e Özel Uydu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCG UFUK’un hizmete giriş töreni esnasında yaptığı konuşmada MİT Başkanlığı’nın bir sonraki platform hedefinin uydu olduğunu vurgulamıştır.
Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı tarafından paylaşılan metin, şu şekildedir: “Teşkilatın bir sonraki hedefinin uydu istihbaratı yoluyla uzaydaki yerini alarak tüm bu unsurları en etkin şekilde kullanmak olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yeniliklere hızla adapte olan, birikimini ilgili tüm kurumlarımızla paylaşan teşkilatımızın çoğu görülmeyen, bilinmeyen, gün yüzüne çıkmayan başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de teşkilatımızı her alanda destekleyerek büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolundaki mücadelemize daha fazla katkı vermesini sağlayacağız. Teşkilatımıza kazandırdığımız Ufuk gemimizin hizmete girmesinde emeği ve katkısı olan herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.”
Özetle Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, sahada birçok başarılı operasyona imza atmaktadır. MİT Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı kanalıyla tedarik ettiği ve etmekte olduğu platformlar aracılığıyla istihbarat kapasitesini, her geçen gün daha da arttırmaktadır.
ÖNERİLEN İÇERİK: Milli İstihbarat Gemisi UFUK (A-591) resmen envantere alındı
Kaynak: SavunmaSanayiST.com