ASELSAN GÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi’ni tanıttı

Roketsan-ATMACA-Banner

ASELSAN tarafından geliştirilen GÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi, IDEF’23 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı kapsamında ilk kez tanıtıldı.

Türkiye’nin katmanlı hava savunmasını yerli ve milli imkanlarla sağlamak için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda bir dizi proje yürüten, bunları güvenlik güçlerinin envanterine katmaya başlayan ASELSAN, çözümlerine bir yenisini ekledi.

STM Banner

GÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi, ASELSAN’ın çok alçak ve alçak irtifa hava tehditlerine karşı çoklu önleyici (top ve füze) kullanım imkanı sunan yenilikçi bir hava ve füze savunma sistemi olarak IDEF 2023’te sergilenecek.

GÜRZ, zırhlı 8×8 lastik tekerlekli platform üzerinde yer alıyor ve üstün teknolojik özellikleri ile öne çıkıyor. Sistem, İHA’lar, helikopterler, savaş uçakları, seyir füzeleri ile havadan karaya atılan mühimmata karşı görev yapacak.

Değişen savaş koşulları ile birlikte hareket kabiliyeti yüksek hava ve füze savunma sistemlerine olan ihtiyaç arttı. GÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi, hem sabit tesislerin hem de intikal halindeki konvoyların hava tehditlerine karşı korunmasını sağlayacak. Sistemin üstün hedef tespit, teşhis ve takip yetenekleri, sahip olduğu önleyici seti, gelişmiş tehdit değerlendirme ve silah tahsis çözümleri sayesinde tehditlere karşı yüksek imha gücünü maliyet etkin bir mimaride sunuyor.

35mm Top ve Füzeler

GÜRZ Hava ve Füze Savunma Sistemi; 35 milimetre Hava Savunma Topu (Parçacıklı Mühimmat Ailesi ATOM, HEI, TP), 4 adet Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi, 4 adet Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi, 4 adet Aktif Faz Dizili (AESA) Arama Radarı, atış kontrol radarı, elektro-optik algılayıcılar ve veri bağı gibi bileşenlerden oluşuyor.

Çok Alçak İrtifa alanında SUNGUR veya STINGER gibi MANPAD Füzeleri kullanırken, Alçak İrtifa olarak ise BOZDOĞAN Füzesi kullanılıyor. GÜRZ’ün patent görselleri, yaklaşık 1 yıl önce sosyal medyada Rus kullanıcılar tarafından ‘Türk Pantrsir’i’ olarak paylaşılmıştı.

Ancak GÜRZ’ün, bir Pantsir’e göre çok daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu öngörülüyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: İtalya’dan 700 milyon avroluk SAMP/T NG tedariki


Kaynak: AA

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu