Leonardo Helicopters tarafından geliştirilen AW249 Taarruz Helikopteri’nin ilk prototipi, şirketin İtalya’nın Vergiate kentindeki tesislerinde 12 Ağustos tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
OTO Melara üretimi TM197B 20mm Makineli Top ve Rafael üretimi Toplite Elektro-Optik ile donatılmış halde uçuşunu yapan CSX82069 tescil numaralı deneysel prototip, İtalyan Ordusu tarafından yürütülen NEES Programı kapsamında üretilen ilk helikopter.
1990’lardan beri İtalyan Ordusu’nda görev yapan A129D Mangusta keşif ve taarruz helikopterlerini değiştirmek için 2017 yılında başlatılan NEES programında, AW249 helikopterinin geliştirilmesi için 487 milyon dolar bedelle Leonardo Helicopters ile sözleşme imzalanmıştı. Proje kapsamında 1 deneysel prototip, 3 adet seri üretim prototipi ve 48 adet operasyonel helikopterin tedarik edilmesi planlanıyor.
Leonardo yetkilileri tarafından “AW249, önümüzdeki 30 yıl içinde hızla gelişecek muharebe sahasının ihtiyaçlarına cevap verecek yeni nesil bir helikopterin tüm gereksinimlerini karşılıyor. AW249, düşük işletme maliyetleriyle birlikte gelişmiş teknolojileri, olağanüstü performansı ve yüksek beka kabiliyetini birleştirecek.” açıklaması yapıldı ve projenin geliştirme takviminin A129D Mangusta’ların emeklilik takvimiyle paralel ilerlediği belirtildi. İtalyan Ordusu A129D’leri, 2025 yılından itibaren emekli etmeyi; AW249’ları da 2025 yılından itibaren teslim almayı planlıyor.
AW249’un gelecek muharebe sahasının ihtiyaçlarına göre değişen senaryolara uyum sağlayabilmesi için helikopterin açık sistem mimarisi ile tasarlanması planlanıyor. Görüş hattı (LOS), görüş ötesi (BLOS) iletişim ekipmanları ve gelişmiş komuta kontrol sistemleriyle donatılacak helikopterin, insansız sistemleri de yönetebilmesi planlanıyor. Ayrıca helikopterde durumsal farkındalığı arttırmak amacıyla dijital kokpit ve kaska monteli görüş (HMD) sistemi de yer alacak.
Her biri 2583 shp (1925kW) güç üretebilen 2 adet GE Aviation CT7-8E6 (T700) turboşaft motorundan güç alan AW249, A129D’nin yaklaşık iki katı olan 8000kg maksimum kalkış ağırlığına (MTOW), 140kt seyir hızına ve 3 saat havada kalış süresine sahip. Yüksek irtifa, düşük ve yüksek sıcaklık koşullarında görev yapabilecek şekilde tasarlanan helikopter, gerektiğinde gemi konuşlu olarak görev yapabilecek. Daha yüksek maksimum kalkış ağırlığı ile A129D’ye göre yaklaşık iki kat daha fazla silah yükü taşıyabilecek.
Altı adet silah istasyonu bulunan AW249’un silah yükünü 1 adet 20mm makinalı top, güdümlü/güdümsüz roketler, harici yakıt tankları, hava-hava füzeleri ve Rafael üretimi SPIKE tanksavar füzeleri oluşturması bekleniyor. Gelişmiş kendini koruma sistemlerine sahip olacak helikopterde Elettronica ELT-162 Radar İkaz Alıcısı (RWR), ELT/577 Quiris Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi (DIRCM), Leonardo üretimi Çok Açıklıklı Kızılötesi Tespit Sistemi (MAIR) ve Füze İkaz Sistemi (MWS) yer alacak. Beka kabiliyetini arttırmak için zırhlandırılmış kokpit ve yakıt tankları, yedeklenmiş görev ekipmanları, çarpmaya dayanıklı gövde bulunacak helikopter aynı zamanda düşük tespit edilebilirlik için düşük radar kesiti ve kızılötesi imzası olacak şekilde tasarlanacak.
AW249 henüz ihracat başarısı yakalamasa da 2018 yılında Polonyalı PGZ şirketi ile Leonardo geliştirme faaliyetlerinde iş birliği için niyet mektubu (LOI) imzalamıştı. AW249’un, Polonya’nın Mi-24 helikopterlerini değiştirmek için yürüttüğü projede adaylardan birisi olması bekleniyordu ancak 2022 yılı başlarında AH-64E veya AH-1Z helikopterlerinden birinin seçileceği açıklandı.
Almanya’nın envanterindeki performansından memnun olmadığı Eurocopter Tiger helikopterlerini AW249 ile değiştirmek istediğine ve Bükreş’te düzenlenen BSDA fuarında Romanya’nın AW249 ile ilgilendiğine dair raporlar bulunsa da henüz resmi olarak açıklanmış bir alım bulunmuyor.
ÖNERİLEN İÇERİK: 11 tonluk ATAK-II rotorunu çalıştırmaya hazırlanıyor
Kaynak: Oğuzhan Karakuş / SavunmaSanayiST.com