Barış Kartalı NATO Tatbikatı kapsamında ilk kez Estonya’da

Roketsan-ATMACA-Banner

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve Barış Kartalı olarak da adlandırılan Boeing B737-700 tipi Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), NATO tatbikatında yer almak üzere Estonya’ya intikal etti.

“BATI” kod adlı ve 13-004 kuyruk numaralı Barış Kartalı, 29-30 Haziran tarihlerinde Baltık bölgesinde düzenlenecek olan Ramstein Alloy hava tatbikatında yer alacak.

STM Banner

Barış Kartalı Estonya’ya Ulaştı

Tatbikatın ev sahibi Estonya. Tatbikata katılan diğer ülkeler ise İspanya, İtalya, Polonya, Finlandiya (partner ülke), Türkiye ve NATO. Ramstein Alloy tatbikatı bu yıl ikinci kez düzenleniyor. Tatbikat kapsamında Baltık ülkeleri üzerinde ve Baltık Denizi üzerindeki uluslararası hava sahasında uçuş eğitimleri icra edilecek. Tatbikata toplamda 20’den fazla uçak katılacak.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından Nisan ayında yapılan açıklamada NATO güvence tedbirleri kapsamında, E-7T HİK Barış Kartalı uçağı tarafından ilk defa başka bir NATO ülkesi hava sahasında görev icra edildiği bildirilmişti.

13-002 kuyruk numaralı Barış Kartalı
13-002 kuyruk numaralı Barış Kartalı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 16 Nisan’da Romanya hava sahasındaki görevde, Romanya Kontrol İhbar Merkezi ile Link-16 üzerinden hava resmi paylaşımı gerçekleştirildiği not edilmişti.

Barış Kartalı İlk Kez Ramstein Alloy’da

NATO tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin tatbikata ilk kez katılacağı ve Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan E-7A Barış Kartalı HİK uçağını göndereceği vurgulandı.

Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde; KUZEY, DOĞU, GÜNEY ve BATI isimlerinde dört adet HİK uçağı bulunmaktadır. Boeing 737 platformu üzerine kurulu olan HİK uçakları; 370+ kilometre menzile sahip Çok Rollü Elektronik Taramalı Radar’a (MESA), hava ve deniz tarama modlarına, 550+ kilometre menzilli dost-düşman tanımlama (IFF) sistemine, 41.000ft işletimsel irtifa tavanına, 10 kişilik görev ekibine, 2 kişilik uçuş ekibine ve 18 saate kadar (yakıt ikmali ile) havada kalış süresine sahiptir.

Estonya Savunma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda yer alan fotoğraflarda Türk Hava Kuvvetlerine ait E-7T HİK uçağının da yer aldığı görülebiliyor.

Bu uçaklarla yaklaşık 400 kilometre çapında bir harekat sahasında yer alan öncelikle hava araçları ve hava savunma sistemleri ana harekat merkezi ile koordine edilerek dost ve düşman olarak tanımlanır. Düşman olarak tanımlanan unsurların hareketleri sürekli gözlenerek dost hava savunma uçak/silah sistemlerine aktarılır ve yine ana harekat merkezi ile koordineli olarak gerekirse angajman başlatılır ve yönetilir.

Toplam 6-10 kişilik mürettebatla görev yapabilen Barış Kartalı, yakıt ikmali yapmaksızın 10 saat havada kalabiliyor. Azami 7000 km menzile sahip uçak 40.000 feet irtifada görev yapabiliyor.

ÖNERİLEN İÇERİK: Türkiye’nin Gökyüzündeki Gözleri: Barış Kartalı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, NATO

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu