ÇAKIR Füzesi Ailesi’nde kullanılmak üzere Kale Arge tarafından geliştirilen KTJ-1750 Turbojet Füze Motoru, kritik eşiği geçti. KTJ-1750’nin yakında seri üretime geçmesi bekleniyor.
Roketsan tarafından geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi, ilk kez Mart 2022’de tanıtıldı. Kale Arge, ÇAKIR Füzesi’nde kullanılacak KTJ-1750 Turbojet Füze motorunu milli imkanlarla geliştirmeye devam ediyor. Son testler esnasında KTJ-1750 Turbojet Motoru, 50.000 RPM değerini geçerek bir ilke imza attı.
Birçok özelliği bakımından Dünya’da sayılı rakibi bulunan KTJ-1750 motorunun test faaliyetlerinin, bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Test faaliyetlerinin tamamlanmasına müteakiben KTJ-1750 motoru ile teçhiz edilen ÇAKIR Füzesi’nin, AKINCI TİHA’dan ilk atışının gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Sadece 202 milimetre çapa sahip olan ve deniz seviyesi statik şartlarda 1750 Newton itki üretebilen KTJ-1750 Motoru’nda, yurt dışına yönelik bir bağımlılık bulunmuyor. Bu sayede ÇAKIR Füzesi, istenilen miktarda üretilebilecek ve yurt dışına ihraç edilebilecek.
Kale Arge, aynı zamanda SOM, ATMACA ve GEZGİN Füzeleri için de KTJ-3200 ile KTJ-3700 Turbojet Füze Motorlarının geliştirme ve seri üretim faaliyetlerini yürütüyor. Halihazırda seri üretimde olan KTJ-3200 Motoru ile SOM ve ATMACA Füzeleri’nin yurtdışı bağımlılığı sonlandırılacak.
ÇAKIR Füze Ailesi
ÇAKIR Füzesi, Roketsan tarafından modüler bir yaklaşımla geliştirilmektedir. Bu sebepten ötürü ‘ÇAKIR Füze Ailesi’ olarak adlandırılan ürün; karadan, havadan ve denizden kullanılabilecektir.
Modüler bir mimaride geliştirilen ÇAKIR Füze Ailesi; Gemisavar Füze (IIR, RF, Hibrit), Elektronik Harp Füzesi, Seyir Füzesi (IIR, RF, Hibrit) ve Sürü Sensörlü Seyir Füzesi olmak üzere dört ana grupta geliştiriliyor. Böylelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı gibi kurumların ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanıyor.
ÇAKIR Füze Ailesi ile ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız…
Kaynak: SavunmaSanayiST.com