Çin’in iki uçak gemisi ilk defa aynı tatbikatta

Roketsan-ATMACA-Banner

Çin’in ikinci uçak gemisi Shandong, geçtiğimiz hafta Bohai Denizi’nde bir eğitim yolculuğuna çıktıktan sonra, ülkenin ilk gemisi Liaoning, hafta sonunda üssünü terk edip Sarı Deniz’de yelken açtı. Bu, Çin’in ilk defa iki uçak gemisinin eş zamanlı aynı tatbikat içinde bulunmasını sağladı.

Pekin merkezli Modern Ships dergisi, yabancı ticari uydu görüntülerine dayandırarak 30 Ağustos 2020 tarihinde Liaoning’in Qingdao deniz üssünden tatbikat için ayrıldığını belirtti. Liaoning, 30 Ağustos 2020 tarihinde Qingdao’dan çok da uzakta olmayan Sarı Deniz’de görüntülendi.

STM Banner

Hong Kong merkezli haber sitesi Wenweipo’ya göre Liaoning, ülkenin diğer taşıyıcı olan Shandong’un 1 Eylül 2020 tarihiyle tersaneden seyre başlamasıyla tekrar seyre başlayarak, Bohai Denizi’ndeki askeri tatbikatlar için Shandong ile buluştu. Shandong’un Bohai Denizi’ndeki varlığı, Perşembe günü uydu görüntüleriyle de doğrulandı.

Çin Halk Kurtuluş Donanması müşterek tatbikat yaparken

Modern Ships dergisinin raporuna göre bu durum, ülkenin ikinci gemisi Shandong’un Aralık 2019’da hizmete girmesinden bu yana, Çin’in iki uçak gemisinin eşzamanlı olarak eğitim görevlerinde ilk kez birleşmesiydi.

Modern Ships dergisi, eğer bu iki uçak gemisinin ilk tatbikatı ise tatbikatta bir çok yeni taktik ve doktrinajın denendiğini ve iki bağımsız uçak grubunun nasıl müşterek hareket yapabileceği üzerine yoğunlaşıldığının olası olduğunu belirtti ve Çin Donanması için büyük bir atılım olduğunu belirtti.

Yine Çinli bir askeri uzman, 31 Ağustos 2020 tarihinde Global Times’a, kimliğinin açıklanmaması koşuluyla, Çin’in iki uçak gemisinin üretilmesinden bu yana Çin donanmasının iki uçak gemisi dahil olacak şekilde aynı görev grubunda görev yapmasının sadece zamana bağlı olduğunu diğer gerekliliklerin hepsinin halledildiğini belirtmişti.

Shandong uçak gemisi

Pekin merkezli denizcilik uzmanı Li Jie, Global Times’a verdiği demeçte; Çin’in Tayvan Boğazları ve Güney Çin Denizi’ndeki ABD gibi ülkelerden ve potansiyel olarak Hindistan’dan askeri baskıyla karşı karşıya kaldığı bir zamanda Çin’in iki uçak gemisinin tek görev gücünde görev yapmasının, kuvvet çarpanı etkisi yaratacağını söyledi. Li Jie, iki uçak gemisinin komşu ülkeleri farklı açılardan sıkıştırabileceğini ve Çin Füze Güçlerinin DF-21D ve DF-26 gemi karşıtı balistik füzelerle alan kapatma doktrini uygulayabileceğini veya olası ABD müdahalesine karşı direnç oluşturabileceklerini söyledi. İki uçak gemisinin aynı zamanda Malacca Boğazı gibi önemli deniz ulaşım şeritlerinin korunmasında da önemli rol oynayacağını belirtti.

Bu tatbikattan çıkarılması gereken sonuçlardan birisi de Çin’in iki uçak gemisi görev grubunu artık taktik şekilde konuşlandırıp bölgede bulunan Tayvan gibi ülkelere karşı caydırıcılık sağlayabileceğidir. Buna ek olarak bu gelişmenin diğer sonucu ise Güney Çin Denizinde Çin Donanmasının Amerikan Donanmasına ve diğer ülkelere karşı bayrak gösterme görevini daha rahat gösterebileceğidir.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu