Endonezya Donanması 6 adet FREMM Firkateyni tedarik ediyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Endonezya Donanması yeni firkateyn tedarik programında tercihini yaptı. Birçok ülkenin teklif verdiği çekişmeli geçen yarışı İtalyan Fincantieri grubu kazandı.

İngiltere’nin Babcock (Arrowhead 140), Hollanda’nın Damen (SIGMA 10514) ve Japonya’nın Mitsui (30FFM) ile katıldığı çekişmede galip gelen taraf Fincantieri’nin FREMM sınıfı firkateynleri oldu.

STM Banner

Fincantieri, Endonezya Savunma Bakanlığı ile imzaladığı sözleşme kapsamında Endonezya Donanması için toplamda 6 adet FREMM sınıfı firkateyn tedarik edecek. Fincantieri aynı zamanda şu anda İtalyan Donanması envanterinde bulunan yaklaşık 26 yaşındaki Maestrale sınıfı iki adet firkateynin modernizasyonunu ve Endonezya’ya satışını da üstlenecek.

İtalyan Donanması bağlı Maestrale Sınıfı Firkateyn
İtalyan Donanması bağlı Maestrale Sınıfı Firkateyn

Endonezya, yeni silahlanma programıyla donanmasını modernize etme kararı almıştı. Program kapsamında 1980’lerden beri Endonezya Donanmasında görev yapan ve artık ömürlerini doldurmak üzere olan Ahmad Yani (Van Speijk) sınıfı firkateynlerin değiştirilmesi amaçlanıyor.

Hint ve Pasifik okyanusları arasındaki stratejik konumuyla dikkat çeken Endonezya, geçtiğimiz yıllarda Hollandalı Damen tarafından üretilen Sigma 10514 (Martadinata) sınıfı firkateynlerini hizmete almıştı.

İtalyan medyasına göre FREMM firkateynlerinin dördü İtalya’daki tersanelerde, kalan ikisi ise Endonezya’ya ait PT-PAL tersanelerinde inşa edilecek.

Sözleşme Bedeli

Sözleşme bedeli hakkında Fincantieri tarafından resmi bir açıklama yapılmazken eğitim ve lojistik desteğin de sözleşme kapsamında yer aldığı biliniyor. İtalyan medyasının kaynaklarına göre anlaşmanın bedeli yaklaşık olarak 4.2 milyar avro.

İtalyan Fincantieri tarafından tasarlanan FREMM sınıfı çok amaçlı firkateynler son derece gelişmiş ve modern özelliklere sahip. FREMM sınıfı firkateynler denizaltı (ASM/ASW), gemi (FREDA) ve hava savunma harbi gibi çok geniş çaplı görevleri icra edebiliyor. FREMM’in ihracat performansı ise göz dolduruyor.

FREMM’in Göz Kamaştıran İhracat Performansı

Fincantieri’nin satışı teyit edilmiş halde bulunan firkateynlerinin sayısı 20’ye yükseldi. İtalyan Donanmasının envanterinde 10 adet ve Mısır Donanmasının envanterinde 2 adet (+2 opsiyonel) FREMM firkateyni bulunuyor. ABD Donanması ise iki (+8 opsiyonel) adetlik FREMM (ABD adlandırması: Constellation) siparişi vermişti. ABD’nin ilk FREMM firkateyninin 2026’da teslim edilmesi planlanıyor. Bu kervana son olarak Endonezya da 6 gemiyle katıldı. Pek çok ülke ise FREMM tedarikiyle yakından ilgileniyor.

FREMM Programı

2005 yılında Ortak Silahlanma İş Birliği Teşkilatı (OCCAR) tarafından başlatılan ve bir Avrupa projesi olarak adlandırılan FREMM programının başında İtalyan Fincantieri ve Fransız Naval Group bulunuyor. Programa göre Fransız Donanması için 17, İtalyan Donanması için ise 10 adet FREMM firkateyni üretilecekti. İlk FREMM firkateyni 2012 yılında teslim edildi, tüm firkateynlerin teslimatının tamamlanması için hedef ise 2022 olarak gösteriliyor.

FREMM programı, ortak bir temele sahip ancak farklı operasyonel gereksinimlerin sonucu olarak bir ülkeden diğerine farklılık gösteren yeni nesil firkateynler için ortak bir İtalyan-Fransız Savunma sanayi iş birliği projesidir.

Fincantieri tarafından üretilen FREMM firkateynlerinin özellikleri:

  • Deplasman: 6.700 ton
  • Uzunluk: 144 metre
  • Draft: 7.6 metre
  • Maksimum hız: >27 knot
  • Mürettebat: 145
  • Tahrik Sistemi: CODLOG
  • Silahlar: 16 adet MBDA Aster 15 ve 30 hava savunma füzesi; 2xLeonardo OTO Melara 76/62mm top; 2xLeonardo Oto Melara/Oerlikon KBA 25/80 mm Uzaktan Kontrol Silah Sistemi; 8xMBDA Teseo\Otomat Mk-2/A gemisavar füzesi; MU-90 Torpidoları için 2xB-515/3 Torpido lançerleri.
  • Hangar: 2 adet

ÖNERİLEN İÇERİK: Mısır Donanması ikinci FREMM’i teslim aldı


Kaynak: SavunmaSanayiST.com, Fincantieri

  Sarsılmaz

3 Yorum

  1. Cok ögündügümüz MILGEM projesine Endonezya Malezya gibi ülkeleri de ortak alabilseydik zamaninda böyle milyarlar degerindeki siparisler Italyaya gitmezdi. Ortaklasa sirket kurma islerini cok yavas yapiyoruz. Topyekün bir disa acilim gerekli. Türkiyeye ve türk insanina sempati ve pozitif ön yargiyla bakan okadar cok ülke var ki. Ama ortak is yapmayi maalesef cok basaramiyoruz. Türkiye savunma saniyiindeki kazanimlarini daha hizli baska dost ülklere aktarmali. Karsiliginda onlardanda mühendis ve yatirim istemeli ki büyük güclerle aramizdaki farki el birligiyle cabuk kapatabilelim. Biz ucak yapiyoruz diye seviniyoruz büyükler tekrar kullanilabilen uzay mekikleri yapmaya basladilar. Biz dünün teknolojisinin arkasindan kosuyoruz. BAskalari yarinin teknolojisini üretmek derdinde. Tek basimiza aradaki farki kapatamayiz. Baska ülkelerle siki ve kuvvetli, sonuca odakli ortakliklar yapmak zorundayiz.
    Ben olsan türkiyenin bütün projelerine az bir oranda da olsa yabanci ortak alirim. Favori ortaklarimda Azerbaycan, Endonezya, Cezayir, Pakistan, Misir (evet Misir) hatta Polonya Arjantin Filipinler olurdu. Bizim gibi büyük güclerin santaji altinda cözüm icin kivranan bir sürü orta seviyeli bize sempati ile bakan ülke var. Yeterki elimizi uzatalim, programimiz planimiz ve samimiyetimizi görsünler. Iha isbirligiyle baslayabiliriz!!! Hepsinin Anka tipi ihaya ihtiyaci var. Ordan baslar MILDENden MMUdan MILGEMden devam ederiz, TUAya ortaklik la taclandirabiliriz.

    1. Fremm sınıfının dengi milgemler değil tf2000 olabilir.onunda ilki 6 y sonraki hizmete girecek

    2. Endonezya gibi ülkelerin bize teknolojik katkısı şu an için olamaz sorun para ise ve bulunamıyorsa dediğiniz mantıklı olabilir.bizim teknoloji üreten ülkelerle ortaklık yapmamız en doğrusu.bakın atak helikopteri örneği.niye bizi eurosam ortak füze üretiminden dışlıyorlar çünkü teknoloji kazanımından korkuyorlar.ama dediğiniz ortaklıklar olmalı da iki parça ürettirirsiniz 100 uçak satarsınız bu olabilir.

Başa dön tuşu