FNSS ile SSB arasında Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar projesi imzalandı

Roketsan-ATMACA-Banner

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile FNSS Savunma arasında Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (ÖMTTZA) projesi, bugün 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2019) esnasında düzenlenen törenle imzalandı. Proje kapsamında FNSS, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı’na PARS İZCİ 6×6 ve PARS İZCİ 8X8 araçlarını sağlayacak.

Projenin ilk aşamasında; yurt içi geliştirme modeliyle 5 farklı konfigürasyonda araç geliştirilip, toplam 100 adet araç üretilecek. Proje kapsamında:

STM Banner
  • Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Komuta ve Radar Araçları ile Sensör ve KBRN Keşif Araçları,
  • Jandarma Genel Komutanlığı’na Zırhlı Muharebe Aracı teslim edilecek.


Taktik tekerlekli zırhlı araçlar alanında uzun yıllardır Ar-Ge çalışmaları yürüten FNSS, bu çalışmalarının ilk meyvelerini 2005 yılında aldı ve ürün ailesini ortaya koyan Türkiye’deki ilk firma oldu. Bu ürün ailesi, dünyanın kara araçları alanında önde gelen diğer firmalarıyla girdiği rekabet sonucunda; 2010 yılında Malezya, 2015 yılında da Umman tarafından tercih edildi. Böylece FNSS, Türk kullanıcılarına teslimat öncesinde, PARS ürün ailesinin her iki üyesi olan 8×8 ve 6×6 araçlarını, iki ülkeye ihraç etmiş oldu. Bu araçların, hem Malezya hem de Umman için çok farklı konfigürasyonları da geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor.

ÖMTTZA Projesi kapsamında, FNSS tarafından özellikle keşif harekâtına yönelik olarak yeni bir PARS ailesi üyesi tasarlandı. PARS İZCİ 6×6 ve 8×8; üstün hareket kabiliyeti ile her türlü yol ve arazi koşulunda konforlu ve güvenli sürüş imkanı, düz yollarda yüksek süratlerde dengeli sürüş imkanı ve virajlarda düşük savrulma riski, şeffaf zırh (balistik cam) entegrasyonu ile yüksek durumsal farkındalık sağlamakta ve bu nitelikleri ile keşif harekatı için fark yaratmaktadır.

PARS İZCİ 6×6 ve 8×8 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlarında motor, güç aktarma organları gibi temel otomotiv ekipmanlarında ve görev donanımlarında yerli alt sistemler kullanılacak.


Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu