Fuat Tosyalı ALTAY Tankı Fabrikası İçin Tarih Verdi!

Roketsan-ATMACA-Banner

BMC, Altay tankı üretimi için Ankara’daki yeni fabrikayı açmaya hazırlanıyor. Üretimine devam edilen tankların teslimatının da bu fabrikadan yapılması planlanıyor.

Konuyla ilgili olarak BMC Savunma ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Ankara’da kurulacak olan fabrika ve BMC Power’ın çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

STM Banner

Altay tankının iki prototipini geçen yıl Kara Kuvvetleri’ne teslim ettiklerini hatırlatan Tosyalı, sahadan alınan geri bildirimlerle tankın test sürecinin devam ettiğini belirtti. Altay tankı üretimi için Ankara’daki yeni fabrika yatırımına değinen Tosyalı, süreci şu Tolga Özbek’e şekilde açıkladı:

“Ben BMC hisselerini devir alır almaz, bunu savunma ekosisteminin kalbi olan Ankara’ya kurulmasının daha uygun olacağını düşünerek bu kararı aldım. Nitekim Ankara Kazan’da muazzam bir yatırıma başladık. İnşallah tam takvimine uygun olarak gelecek yılın üçüncü çeyreğinde fabrikamız bitmiş olacak. Hem de şu an üretimine başlanmış olan tanklarımız da oradan açılışla beraber yürüyecek ve ordumuza teslim edilmeye başlanacak.”

Yerli Motor İçin BMC Power

BATU-Motoru

Tosyalı, Türkiye’nin, savunma sanayinde yerli üretime geçme ihtiyacı doğrultusunda BMC Power’ı kurduğunu ifade etti. Türkiye’nin jeopolitik konumu nedeniyle dışa bağımlılığın sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Tosyalı, geçmişte yurt dışından temin edilen motorlarla çalışırken, belirli ihracat kısıtlamalarına ve taahhütlere tabi olduklarını belirtti.

Tosyalı açıklamasında, “Biz kara araçlarını üretirken motorlarımızı yurt dışından temin ediyoruz ama bunu temin ederken birtakım taahhütler de veriyoruz. Çünkü şuralarda kullanılamaz, şu ülkelere ihraç edilemez ya da Türkiye dışında herhangi bir operasyona ihracata gidecekse mutlaka bizim onayımız da alınması gerekir diye biz de taahhütlerde bulunuyoruz.” dedi.

Geliştirilen yerli motorlar arasında Vuran, Kirpi ve Fırtına platformları için üretilen motorları örnek gösteren Tosyalı, Altay tankı için 1500 beygirlik güç grubunun geliştirildiğini ve test sürecinin başladığını aktardı. BMC Power’ın ayrıca deniz kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda marin motoru üretimi için çalışmalar yürüttüğünü de belirtti.

ALTAY-Tankı-Haber-1

Hidrojenle Çalışan Motor Çalışmaları

Son olarak hidrojeni depolama ve iletme konusundaki çalışmalarına da değinen Tosyalı, farklı platformlarda hidrojen teknolojisini uygulamayı hedeflediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Hidrojenle çalışan motorun olmaması için hiçbir sebep yok. Çünkü hidrojeni zaten üretme kabiliyetine şu an sahibiz. Önemli olan onu depolamak, onu iletebilmek ve kullanabilmek. Onun için de çalışmalarımız var. Farklı platformlarda bunların sonuçlarını göreceğiz.”


Kaynak: SavunmaSanayiST.com / tolgaozbekcom

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu