GÖKDENİZ’e ihracat yolu gözüktü

Roketsan-ATMACA-Banner

ASELSAN tarafından KORKUT Kundağı Motorlu Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi (AİHSS) üzerinden geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, 14’üncü Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF-2019) esnasında tanıtıldı. Deniz platformlarına yönelik anti-gemi füzesi, helikopter, uçak, insansız hava aracı ve su üstü araçları gibi tehditleri bertaraf etme kabiliyeti bulunan GÖKDENİZ, envanterdeki ABD üretimi Phalanx CIWS sistemlerine alternatif olarak geliştirildi.

STM Banner

GÖKDENİZ’e ilk sipariş ise dost ve kardeş bir ülkeden geldi. Türk gemi üreticisi DEARSAN tarafından dost ve kardeş bir Asya ülkesi için üretilecek olan korvet tipi savaş gemisinde, yakın hava savunma sistemi olarak ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKDENİZ Hava Savunma Sisteminin kullanılmasına karar verildi. Bu kapsamda, kavramsal tasarım faaliyetleri başladı.

GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi

GÖKDENİZ YHSS; ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmat (ATOM) ile birlikte, üzerinde konuşlu bulunduğu gemiyi hedef alan anti-gemi füzelerini imha edebilen nokta savunma sistemidir. Sistem, sahip olduğu Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması ile parçacıklı mühimmat ve klasik tahrip (HEI) mühimmatının aynı anda yüklenmesine ve hedef tipine uygun olarak istenen mühimmatın seçilmesine olanak sağlamaktadır.

GÖKDENİZ, anti-gemi füzelerinin yanı sıra helikopterler, uçaklar, insansız hava araçları ve su üstü araçları gibi tehditlere karşı da gemi savunmasını etkin şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

GÖKDENİZ YHSS Genel Özellikleri

  • Stabilize silah kulesi ile deniz durumu 0 – 5 aralığında işletim
  • Atış Kontrol Radarı ve E/O algılayıcıları barındıran Entegre Takip Platformu ile hassas hedef takibi
  • 3-B Arama Radarı (Opsiyonel)
  • Otonom veya Savaş Yönetim Sistemi’ne entegre operasyon
  • 35 mm KDC-02 tipi çift namlulu silah sistemi ile yüksek ateş gücü (1100 atım / dakika)
  • Parçacıklı mühimmat ve klasik tahrip (HEI) mühimmatının aynı anda yüklenmesine ve tercih edilen mühimmatın istenen anda seçilerek atılmasına olanak tanıyan Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması (OŞMBM)

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

TUALCOM Gif Baner   Sarsılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu