Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Meteksan Savunma arasında imzalanan Aktif Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) Projesi’nde sona yaklaşılıyor.
Alçak irtifadaki engellerle temas riski diğer hava platformlarına göre daha fazla olan helikopterler, bu tehditlerden sakınmak için özel sistemlere ihtiyaç duymaktadır. Türkiye’de de hem sivil hem de askeri helikopterler, birçok kez engel ile çarpışma sonucunda kaza kırım geçirmişlerdir.
Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından daha önce ‘Pasif Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) Projesi’ başlatılmış ve Harita Genel Müdürlüğü uhdesinde bulunan, Türkiye çapındaki tüm engel ve yükseltilere ait bilgileri içeren harita engel veri tabanını kullanarak çalışan pasif kayan harita tabanlı helikopter engel tespit sistemi yazılımının yüklü olduğu 457 adet tablet, STM tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki muhtelif türdeki helikopterlerde kullanılmak üzere teslim edilmiştir.
Ayrıca yine Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve Meteksan Savunma tarafından yürütülen ‘Aktif Helikopter Engel Tespit Sistemi (HETS) Projesi’ kapsamında ise herhangi bir engel veri tabanına ihtiyaç duymadan çalışan bir sistemin geliştirilmesi hedeflenmektedir.
SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; 2019 yılı içerisinde imzalanan Aktif HETS Projesi kapsamında Meteksan Savunma, 2021 yılı içerisinde söz konusu projeyi tamamlamayı planlıyor. Proje kapsamında geliştirilen sistemin, önümüzdeki aylarda görücüye çıkması bekleniyor.
AKTİF HELİKOPTER ENGEL TESPİT SİSTEMİ (HETS)
Helikopterler görevleri gereği zorlu hava koşullarında alçak irtifa/ yüksek sürat ile kullanılmaktadır. Bu koşullarda arazide yer alan engellerin tespiti ve zamanında uyarı sağlanması kazaların önüne geçmek için önemli bir yer tutmaktadır. Bu ihtiyacı gidermek için 1.55 nm dalgaboyunda fiber lazer kullanımı ile geliştirilen HETS, tel dahil engellerin tespiti ve sesli/görsel ikazların pilotlara sunulmasını sağlamaktadır. Farklı platformlara kolay entegre edilebilirlik için farklı arayüzleri desteklemekle birlikte, düşük güç tüketimi ve düşük ağırlığı sistemin öne çıkan özellikleridir.
Aktif HETS TEKNİK ÖZELLİKLER
30*40 derecelik görüş alanında saniyede 2 kere tarama yaparak 5mm’lik teller dahil yatay ve dikey engelleri tespit eden sistem 1500 m enstrümental menzile sahiptir. LİDAR teknolojisi ile birlikte yüksek hassasiyette sinyal işleme ve kullanıcı dostu görsel oluşturma kabiliyeti ile pilotu uygun zamanda engellere karşı uyaran bir sistemdir. Görsel ikazın yanı sıra sentetik ses ve ton üretme kabiliyetine sahiptir. MFD’ler için video üretmenin yanı sıra entegre yapılarda kullanım için MIL-STD-1553, RS-422 ve ARINC-429 arayüzlerini desteklemektedir. Ayrı bir gösterge paneli kullanımı opsiyonu bulunmaktadır.
TUSAŞ’tan İnsansız Taarruz Helikopteri
Kaynak: SavunmaSanayiST.com