HİSAR Projesi HİSAR-RF Füzesi ile devam ediyor

Roketsan-ATMACA-Banner

Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (OİHSFS) Projesi, aktif radar arayıcı başlığa sahip HİSAR-RF Füzesi’nin test atışı ile başarıyla devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan Alçak İrtifa ve Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemleri’nin geliştirme faaliyetleri, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde ve ASELSAN ana yükleniciliğinde yürütülmektedir.

STM Banner

HİSAR-A

Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (AİHSFS) HİSAR-A’nın tasarım ve geliştirme faaliyetleri, Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK)’nin 17.02.2006 tarihinde almış olduğu ‘287’ numaralı karar ile başlatılmıştır. Bu kapsamda ilk Balistik Test Füzesi atışları ise Ekim 2013 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Sözleşme bedeli 278.371.118₺ + 193.059.102 € olan HİSAR-A Projesi kapsamında, 45 adetlik Çekili ve 45 adetlik Kundağı Motorlu Sistem tedarikinde bulunulması planlanmaktadır.

Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nde kullanılacak HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Füzesi, Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilmiştir. Açık kaynak bilgilerine göre HİSAR-A; 15 kilometre angajman menziline, 5 kilometre angajman irtifasına, yüksek infilaklı parçacık etkinlikli harp başlığına, soğutmalı görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığa (IIR) ve çift kademeli katı yakıtlı roket motoruna sahiptir.

Katmanlı Hava Savunma Ağı, Balistik Füze Savunma Sistemi, Füze Savunma Sistemi, Hava Savunma Sistemi, Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi, Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi, Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi, Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi,
HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi

HİSAR-O

Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (OİHSFS) HİSAR-O’nun tasarım ve geliştirme faaliyetleri, Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK)’nin 30.06.2006 tarihinde almış olduğu ‘322’ numaralı karar ile başlatılmıştır. Bu kapsamda ilk Balistik Test Füzesi atışı ise 23 Temmuz 2014 tarihinde, Aksar​ay’da başarıyla gerçekleştirilmiştir. Sözleşme bedeli 250.720.295₺ + 132.113.714 € olan HİSAR-A Projesi kapsamında, 1 adet Tabur Karargahı + 3 adet Batarya tedarikinde bulunulması planlanmaktadır. Her bir bataryada 3 adet HİSAR-O Füze Fırlatma Aracı, her bir HİSAR-O Füze Fırlatma Aracı’nda ise 6 adet atışa hazır füze bulunmaktadır.

Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nde kullanılacak HİSAR-O Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi, yine Roketsan ana yükleniciliğinde geliştirilmiştir. HİSARO-O; 25 kilometre angajman menziline, 10 kilometre angajman irtifasına, yüksek infilaklı parçacık etkinlikli harp başlığına, soğutmalı görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlığa (IIR) ve çift kademeli katı yakıtlı roket motoruna sahiptir.

HİSAR Hava Savunma Sistemi
HİSAR-O Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi

Temelleri 2006 yılında atılan AİHSFS ve OİHSFS Projeleri’nde; 14 yıllık süre içerisinde muharebe sahasında ortaya çıkan değişikliklere binaen menzil artırımı ihtiyacının doğduğu, zaman zaman dile getirilmiştir. Menzil artırımı konusundaki ihtiyaçların; Temmuz 2020’de Libya’daki Vatiyye Hava Üssü’nde gerçekleşen ve Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir adet HAWK Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nin imha edildiği iddia edilen olay ile birlikte zaruri hale geldiği tahmin edilmektedir. “X” ülkesine ait savaş uçakları tarafından HAWK sisteminin angajman menzilinden daha uzak bir mesafeden gerçekleştirilen saldırının, HİSAR AİHSFS ve OİHSFS için TSK tarafından belirlenen isterlerde değişiklik yapılmasında etkili olduğu tahmin edilmektedir.

Nitekim 10 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleşen bir toplantı esnasında HİSAR Projesi ile ilgili sorumu yanıtlayan T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail DEMİR, “Hava savunmada artık alçak irtifanın yani belirli bir irtifanın altının çok da operasyon alanındaki ihtiyacı karşılayamayacağı ortaya çıkmaya başladı. Tabi 6-8 yıl önce bu projeler geldiğinde, o zamanki gündem ve bakış açısıyla belirlenmiş bazı talepler vardı. Şu anki durumu – HİSAR-A’daki bazı unsurların HİSAR-O’ya taşınması – bu taleplerin güncellenmesi olarak düşünebiliriz. Özellikle hem teknolojinin gelişmesi hem de harekat ortamında görülen taleplerle beraber ihtiyacın bir üs sınıfa kaydırılması gündeme geldi. Biz de projeyi o şekilde bir kaydırmaya tabii tuttuk. Artık menzillerin uzaması gerekiyor, irtifaların yükselmesi gerekiyor bu çok net olarak görülüyor.” ifadelerinde bulunmuştur.

hisar

Devam eden aylarda ise HİSAR-A’nın HİSAR-A+, HİSAR-O’nun ise HİSAR-O+ olarak revize edildiği ve menzil/irtifa değerlerinde artış yaşanacağı yine SSB tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. İlk etapta sadece HİSAR-A özelinde “HİSAR-A+” olarak bir değişiklik yaşanacağı tahmin edilse de 29 Eylül 2020 tarihinde Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail DEMİR başkanlığında, Roketsan’da düzenlenen basın toplantısı esnasında sorduğum bir soruyu yanıtlayan Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Faruk YİĞİT, “İlk başta kuvvetten gelen isterleri daha da geliştirdik. Çünkü bu süreç içerisinde sizin hedef setiniz de kabiliyetlerini geliştiriyor. Dolayısıyla sizin geride kalmamanız lazım. Biz HİSAR-A’yı değil; menzili, irtifası ve kabiliyeti arttırılmış HİSAR-A+ adında bir ürünü teslim etmeyi planlıyoruz. Hem HİSAR-A için hem de HİSAR-O için artık A+ ve O+ olarak konuşuyoruz. İlaveten, HİSAR-U (SİPER) ile aradaki boşlukları dolduracak çalışmalarımız var.” ifadelerinde bulunmuştur.

10 Kasım 2020 tarihinde SavunmaSanayiST.com’da yayınlanan söyleşi esnasında ise Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail DEMİR, HİSAR-A+ ve HİSAR-O+ sistemlerinin teslimat tarihi ile ilgili sorumuzu şu şekilde yanıtlamıştır: “HİSAR’lar için problem yok. Hatta HİSAR-A+’ı verdik vereceğiz. Bir ambargo gibi ufak bir şeye takıldı ama onu da geliştiriyoruz. HİSAR-O+ da çok uzun değil, 2022’de rahatlıkla verebiliriz. SİPER’i biraz zorlamaya çalışıyoruz, o da hemen akabinde gelsin diye. Sürelerle ilgili tabi testler başladıktan sonra biraz daha önümüzü görebiliriz. Mesela HİSAR-A+ için önümüz açık, testler başarıldı, seri üretim için çok sayıda bazı alt bileşenler lazım. Onlarla ilgili küçük bir alt bileşende rakam olarak biraz sıkıntımız var ama orada da üretim başladıktan sonra sıkıntı giderilirse, hızla yolumuza devam edeceğiz.”

HİSAR-RF Füzesi

HİSAR-RF Füzesi

Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi ile ilgili açık kaynak gelişmeler, şu an için aktarılan bu bilgiler ile sınırlı kalmaktadır. Ancak Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Projesi, HİSAR-RF Füzesi ile yeni bir soluk kazanmıştır. Roketsan tarafından Soğutmalı IIR başlığa sahip HİSAR-O Füzesi’nden elde edilen tecrübeler ile aktif radar arayıcı başlığa sahip “HİSAR-RF” adında ikinci bir füze geliştirilmektedir.

HİSAR-RF Füzesi, HİSAR-O Füzesi ile hemen hemen aynı fiziksel yapıda bir füzedir. Radar arayıcı başlık kullanan HİSAR-RF Füzesi’nin, soğutmalı görüntüleyici kızılötesi arayıcı başlık (IIR) kullanan ve atmosferik şartların getirdiği ısınma sorunundan ötürü menzilinde birtakım sınırlar bulunan HİSAR-O Füzesi’ne göre daha yüksek menzile sahip olacağı tahmin edilmektedir. HİSAR-RF Füzesi’nin radar arayıcı başlığı, ASELSAN tarafından GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi Arayıcı Başlığı’ndan elde edilen tecrübeler ile geliştirilmiştir.

HİSAR-RF Arayıcı Başlık

HİSAR-RF Füzesi’nin ilk atış testi, 2020 yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. HİSAR-RF Füzesi’nin, menzil açısından HAWK Füzesi muadili olacağı tahmin edilmektedir. Ancak teknolojik açıdan HİSAR-RF, HAWK’a göre çok daha üst bir konumda bulunmaktadır.

HİSAR-RF, ara safha güdüm esnasında veri bağı ve terminal aşamada ise aktif radar arayıcı başlığı kullanacaktır.

HİSAR-A+, HİSAR-O+ ve HİSAR-RF Füzeleri sayesinde, hem katmanlı hava savunma ağının ikinci (kısa menzil) ve üçüncü (orta menzil) kademeleri tesis edilecek hem de SİPER Projesi ile tesis edilecek dördüncü kademe (uzun menzil) ile üçüncü kademe arasındaki boşluğun doldurulması sağlanacaktır.

 HİSAR-RF Füzesi Atışlı Testleri: 

Vakit ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim…


Yazar: Anıl ŞAHİN   |   Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz

Bir Yorum

  1. Benim dediğimde tam buydu!hisar serisinde Gökdoğan yada bozdoğan füzelerinin karadan havaya modeli yapılsın demiştim.daha uzun menzile sahip olacakları için caydırıcı olacaklardır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu