HÜRJET Jet Eğitim Uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi

Roketsan-ATMACA-Banner

HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı prototipi, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. HÜRJET, Türkiye’nin ilk jet motorlu askeri uçağı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı prototipi, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İlk uçuşu için TUSAŞ’a komşu olan Mürted Hava Meydan Komutanlığı’ndan kalkış yapan HÜRJET, bir müddet havada kaldıktan sonra başarıyla inişini gerçekleştirdi.

STM Banner

HÜRJET Jet Eğitim Uçağı projesi kapsamında çalışmalar 2017 Ağustos ayında başladı. Üretimi tamamlanan ilk komponent 10 Haziran 2022 tarihinde düzenlenen törenle nihai montaj hattına taşınmıştı. Montaj faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından yer testleri (iniş takımı, kablaj, kanopi mekanizma, elektrik testleri) başlatılan HÜRJET ilk motor çalıştırma gereksinimleri olan aviyonik sistem, elektrik sistemi ve yakıt testlerini başarıyla tamamlayarak projenin en önemli virajlarından biri olan motor çalıştırmasını da 30 Ocak 2023 tarihinde başarıyla tamamladı.

18 Mart 2023 tarihinden itibaren taksi testlerini icra eden HÜRJET, 25 Nisan 2023 itibariyle tekerlerini yerden tamamen kesti ve gökyüzüyle kucaklaştı.

Piste ilk uçuşu için çıkan HÜRJET 07:35’te havalanmış ve ilk uçuşunu 26 dakika havada kalarak emniyetli bir şekilde tamamlamıştır. Test boyunca 14000 ft. İrtifaya çıkmış ve 250 knot hava süratine ulaşılmıştır. HÜRJET tüm sistemleriyle beklendiği gibi çalışmış ve ilk uçuş testini başarıyla tamamlamıştır.

HÜRJET’e ilk uçuşu sırasında bir F-16 Fighting Falcon savaş uçağı eşlik etti.

Böylelikle Türk havacılık tarihinde ilk kez özgün imkanlarla tasarlanan jet motorlu bir askeri uçak, uçuş gerçekleştirmiş oldu. HÜRJET’in, 2025 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor. HÜRJET için ilk sipariş, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından geçtiğimiz haftalarda 4+12 adet olacak şekilde verilmişti.

HÜRJET Projesi

TUSAŞ, eğitim uçağı/sistem üretimi ve tasarımında sahip olduğu maliyet etkin bilgi ve tecrübeyi kullanarak pazarda ortaya çıkan potansiyele yönelik HÜRJET Programını başlattı.

HÜRJET ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan T-38 uçakları ile akrobasi gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine geçecek olan yeni nesil jet eğitim uçağının tasarlanması, üretilmesi, kalifikasyon ve sertifikasyon faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor.

Proje kapsamında belirlenen konfigürasyonda ilk güvenli uçuşun 2023 yılı başında icra edilmesi, sertifikasyon faaliyetlerinin 2025 yılı sonu itibarıyla tamamlanarak jet eğitim uçağı varyantının kullanıma sunulması da bu hedefler arasında yer alıyor.

Üzerinde çalışılması planlanan konfigürasyonlar; Harbe Hazırlığa Geçiş Eğitimi, Hafif Taarruz (Yakın Hava Desteği), Eğitimlerde Karşıt Kuvvet Görevi, Hava Devriyesi (Silahlı ve Silahsız), Akrobatik Gösteri Uçağı, Uçak Gemisi Uyumlu Uçak olarak belirtiliyor.

HÜRJET

Proje kapsamında iki adet prototip uçabilir uçak ile test faaliyetlerinde kullanılmak üzere bir adet statik ve bir adet yorulma test uçağı üretilmesi planlanıyor.

HÜRJET Teknik Özellikler

  • Kanat Açıklığı 9,5 m
  • Uzunluk 13,6 m
  • Yükseklik 5,1 m
  • Kanat Alanı 35 m^2
  • İtki 17.600 lb
  • Azami Hız 1,4 Mach
  • Servis Tavanı 45.000 ft
  • G Limiti +8 G/-3 G
  • Menzil 2222 km
  • Yük Kapasitesi 2721 kg

Kaynak: SavunmaSanayiST.com

  Sarsılmaz
Başa dön tuşu